Nazdar, nasiel som tu zopar zlych informacii, takze sa ich pokusim napravit. Teraz sa budem venovat len PAL/NTSC, HD standardom a ich rozliseniam a variaciam.
Na zaciatku bol ciernobiely
NTSC s 525 riadkami z toho max. 480 viditelnymi (zvysok je presunutie luca spat na zaciatok obrazovky) a neurcitym horizontalnym rozlisenim, povedzme ze 200 lines (zhora dole)
Pozn.: Rozlisenie 200 lines znamena, ze v obraze je vidiet dvesto ciernych liniek na bielom pozadi (alebo naopak).
NTSC je interlaced standard, cize vysielaju sa najprv riadky neparne a az potom parne (skratka i za rozlisenim).
Takze NTSC ciernobiele rozlisenie: 400x480i
Teraz ciernobiely
PAL: Pocet riadkov 625, z toho viditelnych max. 576 (zvysok rovnako ako NTSC presun luca do laveho horneho rohu obrazovky). Vertikalne rozlisenie o nieco lepsie ako NTSC, rovnako prekladany/interlaced. Rozlisenie: 600x576i
Farba
Pridanie farby muselo prebehnut tak aby uz predane zariadenia boli nadalej schopne prijimat obraz. Riesenie: Rozdelenie Farieb RGB na YUV a vysielanie Y - ako ciernobiela zlozka, rovnako ako pri ciernobielom obraze a U a V sa vysiela s fazovym posunom oproti Y a na striedacku, v jednom riadku idu signaly Y-U-V a v druhom riadku ide Y-V-U. Z toho vyplyvalo priblizne polovicne rozlisenie farby vo vertikalnom smere a aby nedochadzalo ku crosstalkom (napr. fialove sako namiesto karovaneho), tak je farebna zlozka orezana aj v ramci vysielanych vzoriek, teda horizontalne. Co nam dava priblizne stvrtinove rozlisenie farby oproti jasu - z toho napr. vychadza standard DV25 ktory ma pre styri pixle obrazu styri jasove informacie jednu U a jednu V, co dava znamy zapis 4:1:1, alebo pre klasicky MPEG (neprekladany) 4:2:0.
Pozn.: Existuje este aj standard DV50, ktory ma vzorky 4:2:2. DV25 je pre amaterske kamery, DV50 pre profesionalne.
Vyvoj PAL (a NTSC tiez)
Povodne vysielany signal mal neviditelne riadky 576 az 650, presnejsie 288 az 325 a 613 az 625 urcene na presun luca z dolnej casti obrazovky do hornej casti obrazovky. Signal bol nastaveny na nulu (ciernu), aby sa pri presune luca na obraz nevykreslila uhlopriecka. Potom sa ale doslo na to, ze nove televizie uz tento signal na obrazovku nevysielaju a teda aj ked sa nieco v tejto faze vysiela, na obrazovku sa to nedostane. Tak si inzinieri povedali, ze tam supnu DATA a tak vznikol TELETEXT. Ak by sme zobrali staru telku, ktora nevypinala signal pri presune luca,
kreslila by nam do obrazu uhloprieckovy signal z teletextu... Take telky sa ale uz dlho nerobili, takze to nebol problem.
Pomer stran 4:3 vs. 16:9 a spatna kompatibilita
Povodny pomer stran PAL/NTSC je a vzdy bude 4:3. Vyvoj ale ide do predu a vznikla poziadavka (hlavne kvoli filmom) na sirokouhlejsi format 16:9.
1. To najjednoduchsie a spatne kompatibilne riesenie je vysielat signal 4:3 "s ciernymi pruhmi", cize Letterbox.
2. Ine (lepsie) riesenie je vysielat rovnako Letterbox ale v ciernych pruhoch vysielat namiesto ciernej tmy, ciernu jasovu zlozku Y ale zaroven farebne zlozky U a V, takze na beznom prijimaci budu pruhy stale cierne ale na kompatibilnom sa tieto U a V zlozky pouziju na zvysenie rozlisenia obrazu medzi pruhmi. Toto riesenie sa vola PAL Plus a kvoli drahej elektronike a patentoch sa nepresadilo.
3. Tretou moznostou je vysielat povodny signal PAL s nastavenou specialnou znackou W, ktora je digitalna a vysiela sa spolocne s TELETEXTom pocas zatemnovacieho impulzu a namiesto 4:3 tam pustat obraz v pomere stran 16:9. Nekompatibilne TV, zobrazia tento obraz "s natiahnutymi ksichtami" v nespravnom pomere stran 4:3. Nove TV, ktore dekoduju znacku W v PAL signale, nastavia spravny pomer stran 16:9. Tento format patri do standardu analog. PAL a je to plne standardny sirokouhly format pre analogovy PAL (aj ked nie je kompatibilny so starymi TV [rovnako ako kedysi TELETEXT]).
Problemy vysielania znacky W v terestrialnom a kablovom vysielani1. Niektore vysielace a opakovace analogoveho signalu tento signal tzv. "predzuvaju", to znamena, ze sa snazia signal znormalizovat. Vacsina tychto zariadeni uz ma svoje roky a naposledy bola menena, ked sa zacal vysielat TELETEXT. Preto niektore tieto zariadenia nahradia znacku W nulovym signalom a teda znemoznia zmenu na sirokouhly format aj pre kompatibilne TV prijimace!
2. Niektore kablove spolocnosti (napr. UPC v Bratislave) konvertuju sirokouhly format zo znackou W a pomerom stran 16:9 na signal 4:3. Toto robia preto aby stare nekompatibilne TV nenatahovali obraz na nespravny pomer stran, zaroven ale aj znizuju rozlisenie obrazu z 576 na 432 riadkov. Zakaznik v tomto pripade nema na vyber! Preto niektori z Vas spominali, ze Prima aj ked ma logo v tom sportovom programe v obraze 16:9, stale je to len "Letterbox" a niektori spominali ze to je plnohodnotny 16:9. (Terestrialne to ide 16:9 a cez kabel sa to konvertuje spat na 4:3)
No a uz len mala odbocka k digitalu
Digitalny PAL: 720x576i - pre filmy ide o plnohodnotny 720x576p/25f
Dig. NTSC: 720x480i - pre filmy plnohodnotny 720x480p/24f
Dig. HDTV: 1280x720p a 1920x1080i a 1920x1080p.
Sucasne HDTV vysielanie
je vacsinou 1920x1080i. Pre filmovy material to ale znamena
PLNOHODNOTNE 1080p/24f, takze ti z Vas, co spominali, ze nie su zdroje pre 1080p, nie je to pravda, pretoze vsetok filmovy material je vysielany v 1080i/60f = 1080p/24f alebo 1080i/50f = 1080p/25f. (f = frame = snimok)
Zaroven tu opravujem vlastu ktori tvrdi, ze HDTV je 720 riadkove a ze je to standard.
Nema pravdu!
Standard HDTV hovori, ze aby
mohol byt signal oznaceny ako HDTV, musi mat aspon 720 riadkov! Ale
Full HDTV ma 1080 riadkov (a to aj pre interlaced aj pre progressive). Full HDTV ma 1080 riadkov a rozlisenie 1920x1080i/p.
Kazda TV, ktora ma mensie rozlisenie ako 1920x1080
NEMOZE NIKDY ZOBRAZIT PLNU KVALITU HD SIGNALU!!! A to plati aj pre sucasne vysielanie HDTV, pretoze to je v rozliseni 1920x1080i, co znamena pre filmovy material 1920x1080p/24f/25f!
EDIT: Opravene nejake preklepy a popis farby v analog. signale.