Proč je TV obraz na LCD TV tak hnusný?

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod kariela 24. 2. 2007 20:07

Můžete mi, prosím, někdo s pomocí technicky přesvědčivých argumentů vysvětlit, proč LCD TV tak špatně zvládají TV obraz? Přitom DVD a záznam s vysokým rozlišením je bezproblémový (takže v rychlosti odezvy asi problém nebude?). Na rozdíl od vysílaného TV programu jsou dokonce ucházející i kontrast, plynulé pohyby apod. Proč při TV reprodukci jsou najednou místo černé jen šedivé šmouhy a místo bílé také? Proč je zobrazení rychlého pohybu naprosto tragické oproti klasické skleněné obrazovce? Proč při relativně klidném obrazu je na rovnoměrně zbarvených plochách neskutečná porce kmitání a šumu? Proč nejsou zobrazeny detaily a obraz vypadá jako po brutální kompresi, takže těch rovnoměrně zbarvených ploch je příliš? Proč je obraz rozmazaný? Proč to takto vypadá i u relativně drahých TV nad 50 tis. Kč? Předem děkuji za nezpochybňování mé vlastní zkušenosti a upřímnou snahu pomoci mi pochopit :-)...
kariela
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vlasta 24. 2. 2007 20:21

Odpověď najdeš zde.
Odůvodňoval jsem to několikrát.

http://forum.zive.cz/viewtopic.php?t=36 ... sc&start=0

:-)
vlasta
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jozef035 26. 2. 2007 10:51

Skôr si myslím že máš zlý signál. Keď je "dobre" natočený film alebo iná relácia ( hlavne reklama :cry: ) tak mám na plazme obraz porovnateľný s DVD. LCD, hlavne full HD, sú na tom asi o niečo horšie ale v žiadnom prípade to nemôže byť také tragické ako píšeš.
Jozef035
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drnoha 26. 2. 2007 11:03

Hmm, no nevim, ja se vcera dival na Primu na Nepritele pred branami a nejak tragickeho obrazu jsem si nevsiml. Ale je pravda, ze nova je otresna, ale to je i na CRT, bo mame na houno prijem.
drnoha
drnoha
Junior

Odeslat příspěvekod amadores 26. 2. 2007 19:37

No, bobánku, brzdi, brzdi....Pokud máš standartní signál tak je to určitě bez problémů, ve dne lepší LCD a večer lepší plazma....Při slušném signálu, obraz výborný....Myslím, že tvůj příspěvek je záměrná provokace, ale i takové brambory jak ty se najdou....Je pravda, že Nova určitě není pěkná i na té Vlastíkově plazmě...Když někdo pouští do éteru hnus tak je ten hnus všude, možná na CRT kolem 50 cm vypadá obraz jakž takž.... :mrgreen:
amadores
Junior

Odeslat příspěvekod Obyvatel 26. 2. 2007 20:13

Neni to tim, ze LCD TV pouzivaji (nejhorsi) panely s TN technnologii ?
Obyvatel
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kariela 26. 2. 2007 21:55

Z odpovědí jsem zatím upřímně zklamaný. Znovu prosím jen ty, kdo mají podobnou zkušenost jako já, aby mi pomohli pochopit, v čem je problém (proboha, nezajímá mě přece kvalita signálu TV, o tom snad není potřeba diskutovat, zajímá mě proč je tak ohromný rozdíl mezi TV obrazem na LCD a CRT a v čem je konkrétně problém).

Pokud se mnou nesouhlasíte , že ten rozdíl existuje a cítíte se být šťastnými majiteli LCD TV, tuto diskusi prosím raději ignorujte, nejde mi o provokaci (snad jen trochu v nadpisu :-) ) Díky, že se dočasně vzdáte urážek a "bobánků".

P.S: Vlasto, ta minulá diskuse je velmi obsáhlá a nepřehledná a navíc z větší části o něčem jiném, ale děkuji za snahu. Dalo by se to podstatné shrnout do jednoho odstavce?
kariela
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod drnoha 27. 2. 2007 09:29

Cela tato diskuze je pouze provokace. Nechapu, co vlastne chces. Prijde mi to jako sproste nahravani vlastovi, ktery naprosto fanaticky kritizuje LCD obrazovky.

Kde jsi tu televizi videl? Doma? Nebo nekde v obchode? A jednu nebo vice? Jake televizni pripojeni tam meli? Jak to meli rozvedene mezi vice televizi pokud vice televizi bylo?

Ja ti napsal zkusenost co mam z domu pri porovnani Philips CRT za 25 000 a Xoro LCD 32" TV za 21 000. Nerekl bych, ze je ta CRT nejak kvalitnejsi. Ani jeden z tech problemu co popisujes jsem nezaznamenal.

Takze jsi bud vlasta pod jinou prezdivkou, ktery jenom provokuje, nebo jsi sam sebou a taky jenom zbytecne provokujes.
drnoha
drnoha
Junior

Odeslat příspěvekod jirkau 27. 2. 2007 09:54

Mel jsem moznost porovnat u mne doma plasmu LG 42PC3RA a LCD LG 42LC2R, po pripojeni na analog (kabelovka) byl obraz na obou dvou porovnatelny.

Obe technologie maji neco do sebe, sve vyhody a nevyhody, na divani jsou vhodne a dokonce i urcene obe dve. Pokud je obraz z analogu opravdu spatny, je bud spatny signal nebo ma ta konkretni TV vadny tuner. Rozhodne se neda generalizovat ve smyslu LCD a analog nejde k sobe.
jirkau
Junior

Odeslat příspěvekod Mike.M 27. 2. 2007 09:58

kariela: Jak si sam psal/a tak u DVD je to dobre ale u TV je to zle. Takze problem bude v signalu. Apropo jaky mas signal Digi ci analog. Analog se projevuje zrnite nikoli kostickovane (komprese). Problem muze byt ze pouzivas este PAL ktery ma prahbidne rozliseni a proto tba TV vykresluje jeden bod na tvem LCD jako 3x3 pix. Je to sice jen odhad, jelikos si psal/a proc je to hnusne proc je cerna seda a tak, ale nic k tomu cim to je krmene jaka je sila signalu, jaky je zdroj.
Zivot je kurevsky tezky.
Mike.M
Junior

Odeslat příspěvekod Jersey II. 27. 2. 2007 10:00

Pánové, zdržme se prosím jakýchkoli narážek, obviňování, atp. Pokud se komukoli něco nezdá, nemusí se k tomu vyjadřovat. Jestli se tato diskuze zvrhne ve flame LCD vs. CRT vs. Plasma, tak to tady zamknu.

Smazán OT.
zde odstřihnout
Jersey II.
HiFi kuře

Odeslat příspěvekod bst 27. 2. 2007 10:16

to kariela: No je fakt, že tvůj původní dotaz je podán rozumně a věcně (až na titulek) takže je škoda, že to lidi spíš vzali jako provokaci ... Zkusím něco napsat já z mého semitechnického pohledu.

TV analogový signál je šitý na míru CRT zobrazování, posílají se na střídačku sudé a liché řádky v 50Hz a to analogově (bez určení počtu sloupců) a počítá se pomalým zhasínáním jednotlivích bodů obrazovky.

Nové obrazovky, ať už Pasma nebo LCD, fungují jinak a musí pomocí eletroniky provádět jednak navzorkování řádků, spojit liché a sudé řádky dvou po sobě jdoucích snímků (cili deinterlaci), řešit už možný posun obrazu o malý časový okamžik a tohle napasovat např na 60hz obnovovací frekvenci zobrazovače. Navíc se taky provádí tuším transformace barevného schématu z YUV na RGB, což může ovlivnit kvalitu barev.

Podle mě tyto transformace jsou prostě náchylné na nižší kvalitu analogového vysílání kde se objevuje šum, duchové atd ...

Myslím, že není sporu, že DVD záznam, jelikož je digitální, poskytuje kvalitnější a čistší zdroj obrazu než analogové TV vysílání i když jde o stejné rozlišení v normě PAL, elektronika nových televizí ale má prostě lepší podmínky pro transformace.

Pozemní digitální vysílání by na tom mohlo bylo stejně jakok DVD, kdyby ovšem vysílali ve stejném datovém toku. Ten byvá bohužel zpravidla poloviční i nižší a zas jsou tam tedy vidět kompresní artefakty (čtverečky) a hodně se snižuje barevnost obrazu slítím barevnych ploch podobných odstínu do jednébarvy, taky mám pocit, že můžou někdy přepnout vysilání i na nižší rozlišení než 720x576.

Závěr z toho je jednoznačný ... pryč s analogovým vysíláním ... pryč ze standardním rozlišenín PAL a NTSCM ... Zavést HDTV digitální vysílání a Bluray a HD DVD disky. Komu se nechce čekat, pořidte si k televizi HTPC a filmy ve vysokém rozlišení si stahujte z internetu.
bst
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vlasta 27. 2. 2007 12:08

bst.:
Nemáš pravdu, ale nemám čas Ti to teď vysvětlovat a ani nemám náladu, když tady JerseyII dětinsky vyhrožuje, aby si zhojil libido.
Jen maličko :
TV signál je pro všechny zobrazovače stejný a záleží jen na technické konstrukci, zda zobrazovač je schopen zobrazit barevný obraz ve všech jasových složkách a tak, že nejsou při rychlém pohybu rozmazány hrany a detaily.

A body, myslíš asi luminofory na CRT obrazovce nemají dohasínání.

Měj se.
:-)
vlasta
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mike.M 27. 2. 2007 14:25

Ja jen neco pridam, snad to nebude flame.
ja se rozhodoval taky mazi temito treni formami TV (plasma lcd a crt) a at sem premyslel tak sem dospel k zaveru ze v dnesni dobe je jeste nejlepsi CRT a par duvodu. Ve stejne velkem zobrazovaci (obrazovka) dostanete za polovicni cenu CRT. Sice je CRT na konci sve pusobnosti, ale taky se da rict ze je z tej elektronky (obrazovka se 3 elektronovymi dely) vyzdimano snad nejvic co se da. Proto je temer dokonala. Sou i nevyhody jako vaha objemnost atd. ale za cenu o polovinu mensi se mi jevi jako nejlepsi volba v dnesni dobe. Nakonec sem kupil panasonic 32' za 13tis krom pip ma temer vse. Neni mi na nic YUV (nemam pristroj ktery to ma), ma to 2x scart ( Mam digi tv a dvd). No pockam si na laseroive TV. prej to ma byt za paru let.
Zivot je kurevsky tezky.
Mike.M
Junior

Odeslat příspěvekod AndyF1 27. 2. 2007 14:45

Kariala > Ake konkretne LCD a CRT porovnavas?Napriklad u mna 10 rokov stare CRT TV Tesla 435 ma pri horsom zasumenom analog TV signale subjektivne cistejsi obraz ako novy LCD monitor 940 MW s tunerom.
Zrejme pri novych LCD TV vyrobcovia setria na A/D prevodnikoch,vstupnych obvodoch atd. lebo rataju s kvalitnym signalom z kablovky.Mozne je tiez ze elektronika LCD ten sum povazuje za detialy v obraze ktore predsa treba zvyraznit a nie potlacit :wink:
AndyF1
Junior

Další stránka