Propojeni PS3, receiveru a projektoru = problem s kabely

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod av_newbie 15. 1. 2008 13:40

Mam projektor, planuji koupit PS3 a AV receiver pro domaci kino. Umisteni lze uvazovat dvoji:
1) PS3 u receiveru, tj. "dalkove" pripojeni obrazu (vice viz problem 1 - obraz);
2) PS3 u projektoru, tj. "dalkove" pripojeni zvuku (vice viz problem 2 - zvuk).

Problem 1: obraz
a) Lze z PS3 dostat obraz pres "multi AV" vystup v takove kvalite, ze nebude zasadne horsi, nez kdyz to vytahnu pres HDMI?

a1) pokud ano, jake kabely pouzit na vzdalenost cca 12 metru?

a2) pokud ne, existuje kabel HDMI pres 10 metru? Pripadne jaky koupit zesilovac signalu, ma s tim nekdo zkusenost?

Problem 2: zvuk
a) slysel jsem, ze pres opticky vystup lze z PS3 vytahnout i 5.1, ale uz i opak, ze jde pouze stereo. Jak to je?

a1) pokud jde 5.1, jaky (a kde) koupit kabel na tech 12 metru?

a2) pokud ne, lze vytahnout zvuk 5.1 skrz ten "multi AV" vystup?

Problem 3: obraz i zvuk pres HDMI
Pokud by obraz nesel pres "multi AV" ve slusne kvalite, musel bych dat HDMI. Pokud pres optiku nepojede 5.1 a nepujde ani pres "multi AV", je potreba HDMI i tady. Ted vznikaji dva problemy:
a) jaky koupit HDMI rozbocovac, mate zkusenosti?
b) zesiluje rozbocovac signal, nebo pro pripojeni toho vzdaleneho zarizeni je potreba koupit jeste navic zesilovac HDMI signalu?

Doufam, ze je tu nekdo, kdo resil podobny problem a muze poradit. To je tak, kdyz misto televize chcete poradnou uhlopricku, mit LCD/plazmu, mel bych vsechno pekne pohromade...
av_newbie
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod beat 15. 1. 2008 15:09

No, máš pořádné problémy...
Já ti tedy neporadím, ale pokusím se ujasnit pár detailů.

Přes MultiAV jde zvuk pouze stereo a obraz je pouze kompzit - zapomeň na HD a kvalitu.

Co se zvuku týče, 5.1 jde i přes HDMI i přes optiku. Ten kdo ti říkal, že přes optiku nejde 5.1 ti kecal.

Jinak můj názor je ten, že tahat 12m kabely není nikdy moc dobré.
A nejsem si zcela jist, zda seženeš 12M optiku nebo 12m HDMI. A pokud ano, kolik to bude stát a jaká bude kvalita.

EDIT: PS3 by měla zvládnout i component.
beat
Junior

Odeslat příspěvekod av_newbie 15. 1. 2008 15:37

beat: diky za aspon nejaky nazor, necekam, ze nekdo bude vedet vsechno, ale ze se to postupne "posklada" a jednotlive varianty vylouci/potvrdi.

Problem s delkou je dany tim, ze projektor jaksi z principu sve funkce nemuze byt tam, kde obvykle byva televize. Proto si myslim, ze kdokoliv, kdo tady ma projektor, podobnou vec resil.

K te optice - udajne to neni problem technicky, ale obchodni, kdy ten zvuk nejde vytahnout digitalne kvuli kodovani. Napriklad z PS3 zvuk pres optiku nejde dostat do MD rekorderu a hlasi to chybu (signal kodovan).
av_newbie
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod IceDive 15. 1. 2008 20:25

Tento rok ma čaká ten istý problém ako teba. Budem to ale riešiť s bezdrátovým HD prenosom. Na tohtoročnej CES bolo predstavených zopár riešení a očakávam, že tento rok už budú finálne zariadenia na trhu.
IceDive
Junior

Odeslat příspěvekod beat 15. 1. 2008 20:55

av_newbie píše:K te optice - udajne to neni problem technicky, ale obchodni, kdy ten zvuk nejde vytahnout digitalne kvuli kodovani. Napriklad z PS3 zvuk pres optiku nejde dostat do MD rekorderu a hlasi to chybu (signal kodovan).

Optika jako taková určitě kódována není. Prostě si v menu nastavíš Optical out a tam si vybereš, co tvoje zařízení(do kterého optiku z PS3 vedeš) zvládá.
Já to mám do jednoduchého domácího kina a mám nastaveno DD 5.1 Vše jde bez problémů. Když nastavím DTS, nejde mi zvuk u jednoho dema, takže mé DK asi neumí DTS z optického vstupu.

Teoreticky mohou být kódované nějaké chráněné skladby, ale ...
beat
Junior

Odeslat příspěvekod av_newbie 15. 1. 2008 21:06

IceDive: bohuzel, tohle se psalo uz behem lonskeho roku. Nemas link na konkretni veci, ktere vidis realne? Nechci ted koupit receiver a kupu HDMI dratu za majlant a za rok resit, jestli to hodit oknem a prejit na wireless. Mam ale dojem, ze to smejdi velci vyrobci dusi schvalne, Philips se s tim vytahoval a dnes ticho po pesine, maly vyrobci, kteri to predstavili, taky nic. Holt je asi lepsi ryzovat na HDMI kabelech...

beat: fajn, nejspis to nekde zkusim, protoze to PS3 do MD jsem zkousel doma a bez sance. Stejne jsem ale zatim nevidel drat, delsi nez 3 metry, tezko rict, jestli spatne hledam, nebo se to proste nevyrabi... Nicmene predpokladam, ze bezny AV receiver si s DTS poradi i z optickeho vstupu, takze tady by problem byt nemel. Aspon neco:-)
av_newbie
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod IceDive 15. 1. 2008 21:24

Novinky z CES o tejto problematike najdes tu http://www.engadgethd.com/search/?q=WirelessHD
Podla toho co som cital mali by prist tento rok aj prve HDTV s bezdratovym prenosom signalom.
[/url]
IceDive
Junior

Odeslat příspěvekod av_newbie 15. 1. 2008 22:22

Diky, tentokrat uz to vypada zajimave, otazkou je, za jak dlouho to muze prijit na trh za rozumne penize a pritom v pouzitelne forme, tj. modul, ktery pujde pripojit k jakemukoliv zarizeni jak prijimacimu, tak vysilacimu. Integrovane cipy mi nepomuzou a cenu HD projektoru s wifi prenosem + AV receiver s wifi prenosem si dovedu predstavit. Snad nejak vyresim soucasnou situaci pomoci dratu a za par let se ukaze, ktera wifi technologie prezije do podoby standardu.
av_newbie
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod IceDive 15. 1. 2008 23:01

ja to zatial riesim s projekciou zo stola a s 4m kablom. :)
Tipujem ale ze v aprili uz budu nejake realne pouzitelne riesenia na trhu.
IceDive
Junior

Odeslat příspěvekod player 15. 1. 2008 23:55

A ty budes ps3 poustet jen pres ten projektor?
Ja nechapu proc potrebujes jak optiku tak hdmi tak dlouhe.
Jestli mas ps3 spolu se zesikem a treba i TV nekde vpredu pred sedackou, tak ti staci jen nosic obrazu do projektoru, tudiz jen ten 12m hdmi(delky bych se nebal, sam mam 9m s-video:)).Problem by to byt nemel jej sehnat, ale priplatis si.
No a pokavad budes mit ps3 nekde vzadu u projektoru, tak tam das i zesilovac, ne?Stale tedy nechapu nac tak dlouhou optiku?
Jinak z ps3 pres komponentni kabl(AV out) by melo jit i HD rozliseni(minimalne 1080i), u ps2 to tak bylo.
Z optiky pochopitelne leze plnohodnotny prostorovy zvuk, stereo jde jen SACD playback(navic je ten SACD signal preveden do PCM).
player
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod av_newbie 16. 1. 2008 07:48

IceDive: to jsme na tom podobne, taky jsem na stole :-)

player: ano, PS3 pujde jen pres projektor, TV nemam a neplanuju.

Nepotrebuju oboji stejne dlouhy, jak jsem psal, potrebuju dlouhy bud HDMI, nebo optiku, podle toho, kam dam PS3. Zatim se zda, ze tak dlouha optika nehrozi, takze bude PS3 s receiverem pres metrovej opti kabel a budu doufat, ze 10 m HDMI bude stacit, protoze 12 m jsem zatim nenasel, pripadne zkusim pripojeni pres ten komponent, jestli to projektor zvlada (tim si nejsem jistej).
av_newbie
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod marts 16. 1. 2008 10:54

já bych to řešil opačně, tj. koupil 15m optický kabel a příslušně krátké HDMI - rozhodně by to mělo vyjít levněji a mělo by to být spolehlivější (tedy pokud chceš po HDMI hnát 1080p). Co se týče té optiky tak jsem ji kdysi kupoval do práce a bylo to přímo v prodejně SONY.

EDIT: (optiky se dělají i v délce 50m http://www.cable-trader.co.uk/category.php?cat=184)
Naposledy upravil marts dne 16. 1. 2008 11:05, celkově upraveno 2
marts
Expert

Odeslat příspěvekod av_newbie 16. 1. 2008 11:00

marts: projektor je 720p, PS3 to pozna, jestli se tim ale snizi naroky na prenos (a PS3 zacne posilat min dat), nebo jestli do projektoru prijde 1080p a ten si to sam prepocita, to nevim.

Na netu jsem opticky kabel nad 3 metry nenasel ani jeden, pouze v USA. Kazdopadne zkusim primo Sony, diky za tip.
av_newbie
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod THeBaNDiT 16. 1. 2008 11:03

av_newbie píše:... Zatim se zda, ze tak dlouha optika nehrozi...
nasiel som 2 taketo 10-metrove kable:
211Sk http://www.avelmak.sk/index.php?lm=703&pg=det&article=24846
525Sk http://www.avelmak.sk/index.php?lm=201&pg=det&article=23745
zive: HP Envy x360 Conv. 13" (Ryzen5 4500U, RAM 8GB, GF AMD Radeon)
digiarena: Nikon D5000 + 18-105mm DX VR + 55-300 DX VRII + SB-700
avmania: Samsung QE55Q80T + Nvidia Shield TV 2017 + ONKYO TX-NR414 + Jamo S426 HCS3
mobilmania: Samsung Galaxy S22U
THeBaNDiT
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod marts 16. 1. 2008 11:08

av_newbie píše:marts: projektor je 720p, PS3 to pozna, jestli se tim ale snizi naroky na prenos (a PS3 zacne posilat min dat), nebo jestli do projektoru prijde 1080p a ten si to sam prepocita, to nevim.

pokud by to PS3 náhodou nepoznala tak se to dá přestavit i ručně - při přenosu 720p jsou pak skutečně nižsí nároky na kabel než při 1080p
marts
Expert

Další stránka