Panasonic SDR-H250EP-S: Jak naložit s výstupem (.MOD)

Analogové a digitální videokamery, záznamová média

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Potvora 12. 6. 2009 13:27

Zdravím všechny,

přibližně před dvěma lety jsem koupil kameru (viz %subj%) a protože se hodně natáčelo, neměl jsem čas to okamžitě zpracovat. A tak se mi na HDD v PC začaly hromadit ty soubory (vždy .MOD a .MOI). Vše natáčím v rozlišení XP (704×576) a poměru 16:9. Nyní jsem konečně našel trochu času na sestřih a práci s nahrávkami. A tady jsem narazil na několik zádrhelů:
1) Formát MOD, který z kamery leze, je pro Adobe Premiere nestravitelný.
2) Přestože jsem video natáčel 16:9, běžné přehrávače se mi z něj snaží neustále dělat 4:3 (aneb syndrom protáhlých ksichtů). Poté, co jsem prohnal video programem SDCopy a zatrhl možnost příznaku pro 16:9 se mi na jednom PC zobrazuje video v pořádku. Na ostatních počítačích se i takto upravený soubor zarputile roztahuje na výšku, navzdory úpravě.

Z výše uvedeného je zřejmé, že je pro mě video zcela novou oblastí. Našel by se proto mezi vámi nějaký majitel kamery Panasonic, který by mi mohl ve stručnosti vysvětlit, jak postupovat při práci se soubory? Nejde mi o nic víc, než moci s videem pracovat v Premiéře, nebát se poměrů stran a umět to pak buď převést do AVI nebo z toho udělat DVD. ImageMixer 3 dodávaný spolu s kamerou je natolik neuživatelský program, že jsem ho promptně odinstaloval.

Vítám i odkazy na nějaké šikovné tutoriály pro ty, co s videem začínají.

Moc děkuji za jakékoliv postrčení! Díky!
Potvora
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zuzkys 12. 6. 2009 14:16

Pokud používáš SDCopy, tak tam je též možnost hromadně přejmenovat na mpg, či mpeg - tento formát pak zkousne každý program bezproblému. Já SDCopy používám ku spokojenosti a ještě se mi nestalo, aby se mi na nějakém jiném PC zase obraz protáhl - je to zvláští.
zuzkys
Junior

Odeslat příspěvekod zdlav 12. 6. 2009 14:23

To rozlišení, které uvádíš, je divné, normální PAL je 720x576 a to odpovídá 4:3 a těch 704x576 je prakticky také 4:3.
Jinak třeba Pinnacle umí video 4:3 upravit na 16:9 ale za cenu oříznutí obrazu (lze volit kde oříznout) a trvá to docela dlouho a dojde k určité ztrátě kvality.
zdlav
Mírně pokročilý