Připojení miniDV kamery k netbooku

Analogové a digitální videokamery, záznamová média

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod lukasjakrtek 26. 6. 2009 18:21

Zdravím,
Je nějaká možnost, jak připojit kameru k netbooku? Abych mohl na přehrávat upravovat video z kamery?

Kamera: SONY handycam DCR-HC51
NTB: Asus Eee 1000HE
lukasjakrtek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod gebarr 26. 6. 2009 20:15

To bude docela problém. Notes nemá rozšiřující slot pro vložení IEEE karty.
Možná by šlo použít redukci na USB. Třeba tuhle:
http://www.softcom.cz/produkt/usb-hub-4 ... t/?flist=1

Chce to někde v obchodě vyzkoušet. Dražší střižny mají tohle možnost v základu. To je ale drahé řešení.

Ovšem v první řadě si přenes kus videa z kamery na nějakém nosiči do notesu a uprav kus videa. Jestli s tím notes vůbec zvládne pracovat.
gebarr
Junior

Odeslat příspěvekod Kozousch 26. 6. 2009 20:57

Digitální kamery nemají FireWire z legrace, ale proto, že při "zachytávání" dat z kamery nesmí docházet k žádným výpadkům. USB nestíhá, Eee nestíhá ... Netbook vážně není digitální střižna :-(
Kozousch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zuzkys 26. 6. 2009 21:16

gebarr píše:Ovšem v první řadě si přenes kus videa z kamery na nějakém nosiči do notesu a uprav kus videa. Jestli s tím notes vůbec zvládne pracovat.

Já zkoušela video na EEE upravovat, nebylo to ani HD - jen klasika z minidv kamery (jen přeneseno na flashce) a opravdu to téměř není možné! EEE rozhodně na editaci videa nedoporučuji. Na vše čekáš "půl dne". Fakt to nejde a to jsem se jen narychlo snažila vložit na začátek a konec titulky a kousek videa vystříhnout. Žádné extra věci.
zuzkys
Junior

Odeslat příspěvekod Kozousch 26. 6. 2009 21:32

"Úprava" neboli nelineární střih je něco jiného - tam si můžeš počkat, ale na kvalitu to nemá vliv. Při "zachytávání" (kopírování z kamery na disk) čekat nelze - data z kamery je nutné plnou rychlostí bez výpadků zaznamenávat, jinak je záznam k ničemu
Kozousch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ovo 26. 6. 2009 21:55

miniDV formát má velký datový tok (tuším okolo 30Mb/s), tak může mít problém s přehráváním z flešky. Ale co týká stahování z kamery, tak mně se tedy kamera zastaví a o kousek vrátí, pokud dojde k problému s přenosem (je to usb).
Ovocné víno každý den, tvůj život se změní v sen.
Ovo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zuzkys 27. 6. 2009 00:13

Kozousch píše:"Úprava" neboli nelineární střih je něco jiného - tam si můžeš počkat, ale na kvalitu to nemá vliv. Při "zachytávání" (kopírování z kamery na disk) čekat nelze - data z kamery je nutné plnou rychlostí bez výpadků zaznamenávat, jinak je záznam k ničemu

Já jsem reagovala na příspěvek výše, že si má dotyčný vůbec zkusit nějaké video sestříhat na EEE. Samozřejmě přehrání z miniDV do PC je úplně někde jinde a proto také potřebný Firewire.

Ovo píše:miniDV formát má velký datový tok (tuším okolo 30Mb/s), tak může mít problém s přehráváním z flešky. Ale co týká stahování z kamery, tak mně se tedy kamera zastaví a o kousek vrátí, pokud dojde k problému s přenosem (je to usb).

Flashka fungovala v mém případě pouze jako přenosné médium mezi PC a EEE. Video bylo na HDD v EEE, takže s flashkou to vůbec nemá co do činění.
zuzkys
Junior

Odeslat příspěvekod gebarr 27. 6. 2009 10:53

Teoreticky by to mělo fungovat. Na chalupě taky stříhám na notesu a taham to po USB. Ovšem s trochu dražším převodníkem.
http://www.gio.cz/produkty/liquid/liquid.htm
V tom problém nebude. Spíš nebude stíhat ten notes. Proto to chce napřed otestovat na přeneseném videu na nějakém nosiči. Jak si s tím poradí.
Na odkazu dole jsou systémové požadavky na zpracovávání videa. Můj notes /DELL/ je nesplňuje a přesto DV stíhá v pohodě.
gebarr
Junior