převod videa z miniDV

Analogové a digitální videokamery, záznamová média

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Legalize 8. 2. 2010 21:56

Poraďte prosím, jaký použít SW, pro co nejjednodušší převod videa z mini DV kamery přes FireWire do PC a to v co nejlepší kvalitě. Díky
Legalize
Junior

Odeslat příspěvekod iggi 9. 2. 2010 09:21

pinnacle
iggi
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zdlav 9. 2. 2010 13:44

Pokud nemáš zkušenosti s žádným editačním softwarem, doporučuji stáhnout si demo verze 2-3 programů a zkusit (např. SONY Vegas, Pinnacle, Premiere,...) který Ti bude nejlépe vyhovovat. Každý má ovládání trochu jiné a každý tedy vyhoví jiné skupině uživatelů. Mě se třeba zdá nejjednodušší Pinnacle ale to vůbec nic neznamená, záleží pak na Tobě, pro který se rozhodneš.
zdlav
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ilja2001 9. 2. 2010 20:29

Je otázka, co si představit pod pojmem převod videa z kamery do PC. Jestli jenom čisté stažení, tak na to stačí Windows Movie Maker, jakožto součást WXP.
Pokud i nějaký pokročilejší stříh, tak něco z již citovaných programů. I když střih se dá udělat i v tom Windows Movie Makeru, jenom je problém s exportem, protože on to všechno cpe do WMV. To už je pak lepší to zase vyexportovat v DV kodeku jako AVI a pak v něčem jiném převést dle požadavků na DVD, DivX, atd.
ilja2001
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Legalize 10. 2. 2010 18:33

Jedná se mi zejména o to stažení. Dělal jsem již jedno video přes Movie Maker, nicméně výsledek byl v nevalné kvalitě. Bylo mi řečeno, že přes Pinnacle, pomocí nastavení nějakých atributů, to lze přetáhnout v kvalitě lepší.
Legalize
Junior

Odeslat příspěvekod iggi 10. 2. 2010 18:36

no v pinnacle das nahravat a ovladas kameru cez program a nechaj ukladat do DV... (okolo 20GB jedna kazetka tusim)
bude ti to prehravat a rovno nahravat do PC...
iggi
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Legalize 17. 2. 2010 17:42

Sehnal jsem si tedy Pinnacle Studio 10. Je třeba něco speciálně nastavit pro maximální kavlitu převedeného videa?
Legalize
Junior

Odeslat příspěvekod zdlav 19. 2. 2010 14:29

V Pinnaclu je dobré si nastavit
1) cestu na adresář, kam se budou ukládat temporary soubory aby bylo později jednoduché tento adreář najít a případně tam ručně smazat soubory, které tam Pinnacle nechá
2) cestu kam se budou ukládat soubory natažené z kamery
3) pro výstup - tvorbu výsledného DVD je dobré si nastavit aby se dělal jenom obraz, ten si nejdříve zkontrolovat např. programem CyberLink PowerDVD a pak teprve vypálit např. programem NERO
zdlav
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Koník 20. 2. 2010 08:44

Legalize píše:Jedná se mi zejména o to stažení. Dělal jsem již jedno video přes Movie Maker, nicméně výsledek byl v nevalné kvalitě. Bylo mi řečeno, že přes Pinnacle, pomocí nastavení nějakých atributů, to lze přetáhnout v kvalitě lepší.

U Movie Maker-u bola pravdepodobne zaškrtnutá voľba Windows media video (koncovka wmv)kde došlo k stiahnutiu v AVI-DV a následnému prevodu do wmv.Ak by bola zaškrtnutá voľba AVI,video by sa len jednoducho stiahlo z pásky na HDD v maximálnej kvalite a to vo formáte AVI-DV(u HD videa MPEG).V tomto prípade je možné použiť akýkoľvek z uvedených softvérov na výslednú kvalitu videa to nebude mať žiandy vplyv.
Koník
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dandyf 21. 2. 2010 14:21

Ahoj, připojil bych se k témtu, řeším podobný problém se starší mini DV kamerou JVC - má jen DV konektor. Potřebuju stáhnout video z dovolené do počítače. Nevím jak na to, zaprvé jaký koupit kabel - musí být origo (na webu jsem nenašel eshop, kde by se prodával) nebo jakýkoliv mini dv kabel? Za druhé, v počítači nemám odpovídající konektor (firewire?) Dá se koupit nějaká karta do PCI, nebo nějaká redukce na usb třeba? JEště mě napadá další řešení, jesli není nějaka firma (Brno), která by to provedla jako službu. Jedná se mi o převedení cca 10 mini dv kazet a třeba vypálení na dvd. Díky za rady, omlouvám se, jsem v tomto laik a tento problém jsem zatím nepotřeboval řešit.
Marantz PM 4001, Tannoy F3, Teac Wap 2200
dandyf
Junior

Odeslat příspěvekod Koník 22. 2. 2010 15:56

Tých káblov je na e-shopoch veľa.Jedná sa o kábel IEEE 1394 tzv.FireWire,alebo výrobcami kamier označovaný tiež i-link.Stojí cca 100.- ČK.Je to štandardý kábel pre mini DV kamery a dá sa kúpiť aj v obchode s počítačmi.Na IEEE 1394 existujú ale dva druhy koncoviek a to aj v kombináciach na kábloch.Čo sa týka karty,kedysi som kartu IEEE 1394 kúpil asi za 300.- SK,boli tam vstupy na obidve koncovky a v cene aj pribalený kábel s kombináciou obidvoch koncoviek.Ku kamere bol pribalený kábel s dvomi malými koncovkami,ktorý je pre mňa použiteľnejší(noteboook,DVD rekordér a kamera=len malá koncovka).
Iná otázka je urobiť z miniDV kazety DVD.Cez PC je to stiahnutie kazety cez FireWire na harddisk v AVI-DV formáte a potom ďaľší prevod do mpeg2 DVD štruktúry neakým dobrým softwérom.Najosvedšenejšie,najrýchlejšie a najkvalitnejšie pre mňa je nahrať to na DVD rekordéri 1 hodina v najlepšej kvalite=1 DVD disk 4,7GB.DVD rekordéry majú aj vstup i-link(ten menší konektor)a majú v sebe zabudovaný aj veľmi kvalitný hardwérový prevodník.Takže skôr ako ísť do štúdia,je lepšie zohnať ten kábel a známeho,ktorý má DVD rekordér.A samozrejme v DVD rekordéri dať disk po nahratí finalizovať(uzatvoriť),aby sa dal prehrať aj v iných prehrávačoch a aj v PC.
Koník
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Fotobanka.net 25. 3. 2010 12:43

Zdravim, mám taky jeden dotaz. Existuje nějaký soft, který umí stáhnout miniDV do PC s tím, že by každý jednotlivý záběr (detekce střihu) už přímo na disk uložil jako samostatný soubor? Co mě na miniDV štve je to, že vzniká jeden velký balík a najít pak mezi všemi záběry jen ty dobré je dost pracné. Byl sem zvyklý na kameru se záznamem na SD, kdy sem po nahrnutí videa do PC vybral jen ty povedené záběry a zbytek šel do koše - ušetřil sem tím oproti miniDV tak 80% kapacity disku. U miniDV jsem nucen skladovat celé velké soubory o stovkách střihů, což mi přijde jako hodně nepraktické.
Díky za případné rady :)
Pentax K-5 , Samyang 8mm f/3.5 Fisheye, PENTAX SMC DA 14mm f/2.8 ED [IF], PENTAX SMC DA 17-70 f/4 AL [IF] SDM, PENTAX SMC FA 50mm f/1.7, PENTAX SMC DA* 50-135mm f/2.8 ED (IF) SDM, PENTAX SMC DA* 300 f/4 ED [IF] SDM, manuální mezikroužky, Metz Mecablitz 50 AF-1 digital, SanDisk Extreme 30MB/s 16 GB ...
Fotobanka.net
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod marts 25. 3. 2010 14:38

u miniDV je běžné že se při stahování do PC záznam rozseká na jednotlivé záběry, problém byl u analogu. Použij např. WinDV od Mourka http://windv.mourek.cz/
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Expert

Odeslat příspěvekod vladimir 25. 3. 2010 15:39

Fotobanka.net píše:U miniDV jsem nucen skladovat celé velké soubory
Nemusíš. Už roky to praktikuji v Pinnacle Studiu tak, že si udělám předstřih (vyhážu ty špatné záběry), pak si ty dobré vyexportuji do AVI (v DV kvalitě = bez ztráty kvality) a původní soubory smažu.
Scény jsou v PS detekovány automaticky.
vladimir
Junior

Odeslat příspěvekod Fotobanka.net 25. 3. 2010 15:50

marts píše:u miniDV je běžné že se při stahování do PC záznam rozseká na jednotlivé záběry, problém byl u analogu. Použij např. WinDV od Mourka http://windv.mourek.cz/

Díky za tip, zkouším to, ale stejně mi z toho leze vždy jen jeden soubor ... a žádné nastavení jsem tam nenašel :hm

vladimir píše:Nemusíš. Už roky to praktikuji v Pinnacle Studiu tak, že si udělám předstřih (vyhážu ty špatné záběry), pak si ty dobré vyexportuji do AVI (v DV kvalitě = bez ztráty kvality) a původní soubory smažu.
Scény jsou v PS detekovány automaticky.

To mě taky napadlo jako jediné přijatelné řešení, ale pořád mi to přijde komplikovanější než mít co záběr, to jeden soubor ... nějak sem si na tento styl zvyknul a teď mi to chybí :D
Třeba v PS jsem při nahrávání našel možnost současné detekce scén, nicméně i tak mi to ukládá vždy jen jeden soubor s kompletním záznamem. Ten soft to detekuje podle čeho? Nemůže být třeba problém v kameře (třeba nezaznamenává nějaké "střihové značky") :-)) Mám starý, ale stále dobrý Panasonic NV-MX350
Pentax K-5 , Samyang 8mm f/3.5 Fisheye, PENTAX SMC DA 14mm f/2.8 ED [IF], PENTAX SMC DA 17-70 f/4 AL [IF] SDM, PENTAX SMC FA 50mm f/1.7, PENTAX SMC DA* 50-135mm f/2.8 ED (IF) SDM, PENTAX SMC DA* 300 f/4 ED [IF] SDM, manuální mezikroužky, Metz Mecablitz 50 AF-1 digital, SanDisk Extreme 30MB/s 16 GB ...
Fotobanka.net
Kolemjdoucí

Další stránka