Jednoduchá flash kamera, které se nevlní obraz?

Analogové a digitální videokamery, záznamová média

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Farley 27. 11. 2010 01:49

Ahoj.
Rád bych co nejlevněji pořídil kameru za účelem poponášení s sebou a občasného zachycení nějakejch pěknejch momentů. Na HDD netrvám, jen to zvyšuje cenu a tolik toho točit nehodlám.
Mám jedinej požadavek. Aby stíhala rychlejší pohyby bez takovýho toho "rozvlnění", kde se horní strana obrazu nachází "časově" jinde, než dolní. Myslel jsem si, že bude stačit vyřadit CCD kamery, jenže při prohlížení záběrů z levnějších *MOS kamer jsem to vlnění zaregistroval taky. V menší míře, ale přece. Hlavně když zazoomujou. (tam by mi to tolik nevadilo, ale i tak)
Protože prozatim mi jde jen o YT účely, ani nijak netrvám na HD. Bylo by to příjemný, ale pro mě to není nutnost.
Proto dotaz: Na jaký cenový hranici začínají kamery bez tohohle "efektu"? Víte o nějakých zástupcích? Nebo o nějakém dobrém kompromisu? :-)
Kdyžtak díky za odpověď. :-)
:-)
Farley
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 27. 11. 2010 02:01

Myslím, že to není tím, že by nějaká kamera měla CMOS nebo CCD snímač - protože ten CCD je mimochodem vyrobený taky technologií MOS - je to polovodič izolovaný od kovové podložky svým oxidem. To zvlnění je způsobené počtem snímků za sekundu, které kamera uloží. Lidské oko není schopné zaznamenat děj, který se opakuje častěji než asi 20x za sekundu - pro film do kina byl proto vybrán kmitočet změny snímků 24Hz (a mezi filmem a objektivem promítačky je ještě rotující clona ve tvaru vrtule, která světlo promítačky přerušuje ještě 2x nebo dokonce 3x častěji, zatímco k posunu filmu = záměně obrázku dochází jen v jedné "době zatmění"), u TV je to 50 půlsnímků (prokládané řádkování = 2 x 25 snímků/s) a u PC monitorů je obnovovací frekvence ještě vyšší, aby obraz neblikal vinou interference s kmitočtem sítě 50Hz. Kamera, která uloží například jen 12 až 16 kompletních snímků za sekundu a plynulého obrazu dociluje tím, že snímek "vyměňuje" postupně a ne skokem, bude vždycky mít ten "vlnivý obraz" který tolik kritizuješ. Myslím, že by to mělo jít odstranit použitím menšího rozlišení, ale vyšším frame-rate (počtem snímků za sekundu) při ukládání záběru. Datový tok do paměti/na médium by tak zůstal přibližně stejný.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Farley 27. 11. 2010 03:32

Nene, rozdíl v tom je.
http://www.youtube.com/watch?v=UEaDrS-yzIE&playnext=1&list=PLE9186B60493CD3FF&index=12
Tady na tý CMOS kameře pracoval asi i dost dobrej stabilizátor. Ale i tak je na tý druhý vidět ten "želé" efekt. Pozorovatelnej i na levnejch MOS kamerách. http://www.youtube.com/watch?v=T00TkbQW320 Míň, ale přece. Jakmile projede tramvaj kolem kamery, je "šišatá", protože to zabírá horní řádky rychlejš, než spodní.
Ve škole nám řikali, že MOS čipy zabíraj obraz najednou a pak ty data "tlačej" ven nějak multiplexovaně, kdežto CMOS se zabíraj po řádkách odshora dolu. Jak je vidět buď kecali, nebo to vlnění způsobuje něco jinýho.
Proto bych potřeboval vědět v jaký cenový hranici to mízí. HD, neHD.
Farley
Junior

Odeslat příspěvekod marts 27. 11. 2010 11:47

zvlnění vzníká při použití tzv. "rolling shutter" (česky možná "lokální závěrky" - dnes u většiny snímacích čipů) - postupně se zamrazují a snímají jednotlivé body obrazu, u CCD se vyskytovala i tzv. "global shutter" (globální závěrka), tedy že se obrazová informace přepsala ze všech snímacích buněk do buněk transportních v jednom okamžiku a pak se z těch transportních vyčítala. Dnes ale převažují řešení s lokální závěrkou protože jsou technologicky jednodušší (a tím i levnější) - rozdíly jsou pak v tom jak rychle dokáže dané zařízení buňky vyčítat - při vyšších rychlostech je "želé" efekt méně patrný, nicméně úplně odstranit ho v tomto případě nelze.

Zdá se že v současné době mají pořád navrch kamery osazené 3CCD (globální závěrka je u nich standard) oproti 1 nebo 3 CMOS (globální závěrka v současné době nedostupná s výjimkou speciálních snímačů pro průmysl http://www.dalsa.com/mv/products/camera ... fam=Falcon )

a ještě jeden příklad porovnání 3CCD vs CMOS
http://www.youtube.com/watch?v=fSWDP1Tsj1Y

Jinak zásadní rozdíl co si vzpomínám mezi CCD a CMOS snímači byl v tom že CCD čip obsahoval jenom snímací buňky + transportní buňky které mají uchovanou analogovou hodnotu jasu, DA převodníky a řídící a sbírací elektronika je pak v dalším čipu. CMOS obsahuje vše v jednom a už z něj rovnou lezou digitální data.
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Expert

Odeslat příspěvekod Farley 27. 11. 2010 19:02

Já v****l jsem zaměnil CMOS za CCD. Mno, tak se jde hledat znova, děkuji. :-)
Farley
Junior

Odeslat příspěvekod Farley 27. 11. 2010 20:25

Tak CCD snímače vypadají méně želeovitě. Ale zase nenašel jsem snad jedinou HD kameru s CCD a navíc samotná kvalita obrazu je lepší z tšch MOS snímačů, mi přijde. Co teď?
Farley
Junior

Odeslat příspěvekod marts 27. 11. 2010 21:50

nezbyde než zvolit kompromis, čili nejspíš se s tím želé smířit - upřímně řečeno, stejně se to nejvíc projeví u záběrů na které by se i tak nedalo dívat (s totálně rozklepaným obrazem). A při rychlých pohybech objektů si jejich náklon obyčejný divák stejně nevšimne. Profesionál sice ano, ale ví o co jde, a taky ví že dneska před tím v podstatě není úniku.

Hlavně je pak potřeba si dávat pozor při natáčení, např. panoramovat pěkně pomalu ať není náklon vidět anebo přejet z objektu na objekt tak rychle že se scéna rozmázne.
marts
Expert

Odeslat příspěvekod Farley 27. 11. 2010 23:31

A co prokládaný režim? Asi to bude nějak "bublat" taky, ale jako jistá náplast na duši by to fungovat mohlo, nebo ne?
Dá se nějak zjistit která kamera má jak funkční tenhle režim?
Farley
Junior

Odeslat příspěvekod marts 28. 11. 2010 09:41

co jsem tak různě hledal po internetu tak jsem našel že nejlepší CMOS snímače přenesou 1 snímek za 1/60 sekundy bez ohledu na to jestli je to progresivně nebo prokládaně. Čili na tom nezáleží.
Asi nejzajímavější kamerou současnosti je Panasonic HDC-SD700 (či HDC-SD600 která se liší tím že nemá hledáček), která umí točit progresivně 50 snímků za vteřinu. Sice takový formát momentálně nejde nijak rozumně distribuovat ale dá se z něj lehce vytvořit jak progresivní 25p tak i prokládaný 50i.
marts
Expert

Odeslat příspěvekod Farley 28. 11. 2010 18:32

Dotaz. Co říkáte na Panasonic HDC-SD9? 3CCD senzor v takhle malý kameře, nemůže tam být nějaký problém?
Farley
Junior

Odeslat příspěvekod marts 28. 11. 2010 19:08

na dnešní dobu bude kvalita obrazu průměrná, podle recenze http://reviews.cnet.com/digital-camcord ... 15189.html
má problémy při slabém světle (což se dá čekat u čipu o velikost 1/6") a zřejmě se dá sehnat už jenom z druhé ruky.
marts
Expert

Odeslat příspěvekod Farley 28. 11. 2010 20:09

Jj. A co tahle? http://www.aaron.cz/produkty/jvc-gz-hd5
To mělo i o něco hezčí barvy, zdálo se mi z vieí na YT.

Btw: Když tak koukam, ty kamery v levnější cenový hranici s 3CCD existujou. Pak nechápu, proč mají výrobci tak rádi ty MOS chipy. To dělají opravdu jen kvuli ceně a nebo májí své výhody? A jaké?
Farley
Junior

Odeslat příspěvekod marts 29. 11. 2010 12:00

kromě ceny v tom bude asi i to že se vyčerpaly technologické možnosti CCD, dnes se u CMOS snímačů dosahuje vyšší citlivost než u CCD ačkoli v počátcích polovodičových snímačů to bylo naopak. Tehdy mělo CCD navrch.
marts
Expert

Odeslat příspěvekod Farley 29. 11. 2010 23:54

Já si řikalo, že t barvičky maj ty mosky lepší. A jaký je Váš osobní názor? Měl bych se hnát za těmi CCD a nebo se smířit s trochou toho želé a pořídit si třeba takový Panasonic HDC SD-60? Protože co do barev, tak z něj lezou fakt krásný věci. :-)
Farley
Junior

Odeslat příspěvekod marts 30. 11. 2010 00:02

asi bych dnes už nechal CCD být, už jenom kvůli tomu že nové se nedá koupit a z druhé ruky bych radši kameru nebral
marts
Expert

Další stránka