od FotoABC 3. 7. 2012 07:48
Dlouho jsem vybíral, zda kameru nebo foťák. Mám už 10 let miniDV JVC videokameru, ale když manželka natočila kvalitnější video s mobilem Nokia N8, tak jsem zpozorněl a začal vybírat. Jako uživatel Nikon DSLR jsem si nejprve půjčil nejnovější zrcadovky, které umí natáčet video, ale byl jsem tím totálně zklamaný. Kvalita výborných objektivů se na záznamu moc neprojevila, asi proto, že z 16 MPx snímače D7000 se evidentně online nepřepočítává na Full HD, ale vybírají se jen některé pixely a zbytek se zahazuje. No a ještě horší byla ergonomie držení foťáku s těžkým objektivem v rukou před sebou a nakonec kontinuální autofokus sice doostřuje, ale děsivě "houpá", takže je to nepoužitelné jak přejede a vrací se, někdy až nadvakrát. Prostě objektivy optimalizované na ostření odrazem přes zrcátko na AF senzory, které se u videa použít nedají. Pak jsem si půjčil současné videokamery okolo 20 tisíc a nebyl jsem vůbec nadšený z kvality obrazu a absence hledáčku mě u kamery taky nenadchla. Kompakty v horším světle mají obraz strašně rozpatlaný, tak jsem nakonec zkoušel bezzrcadlovky. Rychlostí a spolehlivostí doostřování v nich absolutně dominuje Nikon 1. Jako foťák určitě není mezi bezzrcadlovkami na špičce, ale ve videu to převálcoval. Nesrovnával jsem se specializovaným a drahým Panasonicem GH, ale s běžnými bezzrcadlovkami v Electroworldech a tam se Nikonu 1 v doostřování běhěm natáčení přibližoval jen jeden Sony NEX, jinak nic, ani vychvalovaný Oly E-P3. No a kvalita obrazu ve videu je vynikající. Zřejmě rychlý procesor zvládne online resamplovat na rozdíl od D7000 nebo je v tom jiný fígl, ale fakt je, že z J1 a objektivu 10-30 je fotka horší, než z D7000 + objektiv 85/1.8G, ale video lepší. A to je opticky 85/1.8G opravdu špička. Nikon 1 samozřejmě má nevýhody na video - jako všechny foťáky ergonomii, ale když je lehký, tak se s ním zachází lépe, než se zrcadlovkou před tělem, pak pochopitelně omezený zoom, existuje sice 10x zoom objektiv 10-100 s motorickým zoomem na video, ale nesmyslně drahý. Skoro nejhorší je v interiéru klesající světelnost se zoomem f/3.5-5.6 v případech, kdy je ISO na doraz, tj. 3200. Obraz se pak zazoomováním ztmaví, protože už foťák nemá oproti 10mm f/3.5 jak kompenzovat když má najednou f/5.6 a k tomu ISO na doraqz a čas na doraz. Naštěstí v interiéru lze filmovat na široké ohnisko a časem se k tomu světelnější objektivy dělat určitě budou. Ovšem za 12 500 Kč je z toho kvalita videa opravdu parádní - barvy, ostrost, dynamický rozsah, kvalita ve špatném světle, .....