Profi převod z miniDV do PC

Analogové a digitální videokamery, záznamová média

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Elda Trnimir 3. 1. 2014 14:55

Zdravím,
potřeboval bych poradit s profesionální konverzí videa z videokamery miniDV do počítače. Videa už mám díky programu WinDV nahrané v PC jednotlivě po záběrech v tom šíleně velkém miniDV AVI (type 2= video+audio) formátu a jelikož jsem potřeboval znát i timecode (=datum, čas), programem DVdate jsem ho extrahoval z videí do souborů .srt. Chtěl bych tyto obrovská videa překonvertovat tak, aby výsledná videa splňovala tyto požadavky:

Video:
-MP4, kodek .H264 (=MPEG-4 part 10, čili MPEG-4 AVC)
-prokládané (=interlace)
-originál poměr stran i počet pixelů

Audio:
-AAC (=M4A)

Titulky:
-SRT (ty obsahují timecode)
-vždy obsaženy ve výsledném souboru MP4

CHTĚL BYCH, ABY VÝSLEDNÁ VIDEA MĚLA NEJMENŠÍ MOŽNOU VELIKOST S NEJVĚTŠÍ MOŽNOU ZACHOVANOU KVALITOU- TO SAMÉ PLATÍ PRO ZVUK. A pokud možno, aby videa nahraná na kazetě v režimu LP měla menší velikost, než v režimu SP.

Videa chci totiž trvale archivovat ve výše popsaném formátu. Zkoušel jsem už program Xmedia Recode a nějaký výsledek byl, ale je to velmi náročný program a proto jsem se chtěl obrátit na odborníky.

Uměl by mi prosím někdo poradit?
Předem velice děkuji!! :-D
Elda Trnimir
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod marts 3. 1. 2014 19:37

Jak to myslíte s tou náročností Xmedia Recode?

Asi bych zkusil Handbrake, http://handbrake.fr/

Pro prokládaný výstup je potřeba v záložce Advanced přidat parametr
:bff
což je Bottom Field First pro PAL DV AVI (viz. páty příspěvek odspodu http://www.hardwareheaven.com/general-s ... ormat.html )

A asi taky bude nutné vyzkoušet nastavení kvality, čímž se dá upravit velikost souboru.
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Expert

Odeslat příspěvekod Elda Trnimir 3. 1. 2014 20:05

Aha, děkuji za tip :). Xmedia Recode je pro mě náročný z toho důvodu, že je pro mne jako pro lajka obtížné nastavit parametry kterým příliš nerozumím a kterých je tam mnoho- a přitom stačí abych jednomu neporozuměl a už jsem měl z videa mišmaš- mělo zbytečně velkou velikost / mělo špatnou kvalitu/ ...
Elda Trnimir
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod marts 4. 1. 2014 09:31

To s tíme Xmeadia Recode je naprostá pravda, nastavit se tam dá úplně vše, ale parametrům rozumí zřejmě jenom autor programu a lidi co vytvořili standard pro ty kodeky.
marts
Expert

Odeslat příspěvekod kuk 9. 2. 2014 07:01

Chci jenom upozornit na základní zmatení pojmů:

1. "Profi převod" videa ve formátu miniDV do PC se ve skutečnosti nekoná protože formát miniDV jsou už hotová digitální data akorát jsou uložena na pásce a při nabírání do PC je jenom KOPÍRUJETE do PC na hárdisk a nedochází k žadnému převodu apod. Tudiž ať to udělá profík či amatér vyjde to na stejno ;). Ke skutečnému převodu dochází třeba při nabírání z analogové kamery do PC kdy dochází k digitalizaci a tím pádem se částečně mění kvalita videa.
2. Velikost videa v miniDV není vůbec nijak enormě veliká a speciálně v dnešní době levných paměťových médií když se to vezme v poměru Kč na Gigabyte.
3. Pro archivaci obecně je nejlepší nezhoršovat kvalitu původního videa přilišnou rekomprimací takže pokud si koupíte několika terabytový externí HDD tak si myslím že tam bude dost místa na váš miniDV archiv v původní kvalitě i bez rekomprimace. Pokud jsou to vaše rodinné záběry tak bude v budoucnu asi věčná škoda zhoršovat jejich kvalitu jenom proto že to zrovna teď chcete mermomocí nacpat na co nejmenši disk!!!
4. Pokud chcete mermomocí komprimovat tak je důležitý kvalitní kodek např h264, který tak rapidně neničí detaily kresby v obrazu a potom výše datovýho toku. Čím vyšší datový tok tím lepši kvalita. Kvalitu si kontrolujte a porovnavejte na větší televizi a ne v pidiokénku na notebůku to pak uvidíte prd a horší kvalita převodu snadno zanikne. Po smazání originálu pozdě bycha honit.
5. Pak je potřeba rozlišovat kodeky a jejich kontejnery a nemíchat to dohromady. Kontejnery mohou obsahovat různé kodeky a ty můžou mít různej rozměr, snímky za vtěřinu a hlavně různej datovej tok. Pak jsou ještě obrazový normy PAL, NTSC a formáty SD, HDTV.
Kodeky jsou např h.264, mp3, mp4, mpeg2 ... kontejnery třeba mov, avi ...

Všechny náležitosti videí lze kontrolvat v programu GSpot, kde zjistíte jestli vámi převedené video nějak nesmyslně nezměnilo rozměr, poměr stran, kodek videa nebo zvuku a datový tok což se tak často stává u různejch přiliš user friendly převodníků.
http://gspot.headbands.com
Naposledy upravil kuk dne 9. 2. 2014 21:27, celkově upraveno 5
kuk
Junior

Odeslat příspěvekod Terminator3 9. 2. 2014 07:07

Virtual Dub + kodek + filtr na ty titulky. Ale jinak se také přikláním k tomu to už nekodovat dále....
Terminator3
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Elda Trnimir 31. 1. 2015 17:09

Nojo, ale vemte si, že hodinové video v dv-avi má 60 GB a když to zkonvertuju do MP4ky s videokontejnerem mpeg-4 a audiem aac, tak to má 700MB s nerozeznatelnými ztrátami, jelikož to natočila domácí amatérská videokamera! :-)
Elda Trnimir
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod marts 1. 2. 2015 18:31

jen pro pořádek: hodina v DV-AVI má něco málo přes 10GB, žádných 60
marts
Expert