stojím před otázkou výběru nového záznamového zařízení pro své umělecké ambice. Se serióznějším filmařením teprve začínám (domácích pokusů i videí do práce už za sebou pár mám) a jsem zatím víc teoretik než praktik. Vím, že kamera není samospásná a daleko důležitější je "to kolem", co nezastarává tak rychle - mikrofony, světla, stativy, pojezdy, apod. ozhlížím se, co bude mým novým záznamovým zaříezním pro natáčení. Mou ambicí je točit krátké vlastní příběhy (mám už napsaný scénář). Nehledám nic pro natočení oslav, svateb ani reportáží. Mým cílem je "umělecká tvorba", zachycení příběhu.
Záměrně píšu "záznamové zařízení" a ne kamera, protože nemám moc jasno ani v tomto. V současnosti točím ze stativu na mobil (Samsung Galaxy S10e), ale má to svá omezení. Nyní v začátcích je jedno, čím to točím, ale s postupem času bych rád určitě sáhnul po něčem sofistikovanějším. V podstatě nejvíce mě u mobilu trápí digitální zoom (takže ho dělám až ve střižně) a nekomfort při práci s telefonem (touch není to samé jako tlačítko) a občas svéhlavá aplikace pro natáčení (která si mění expozici a vyvážení, přestože jsem ji nastavil manuálně - ale to je na delší diskusi), která mi brání v technické kontinuitě více záběrů.
Nevím, zda jít cestou DSLR, bezzrcadlovky nebo vyloženě videokamery. Při výběru mi nejde nijak dramaticky o finance. DSLR je příkladem "budgetového" řešení, ale osobně myslím, že klasické zrcadlovky jsou spíše na foto než na video. Určitě mě zajímá full-frame snímač, zoom mi stačí nějaký základní (např. 24-70), uvítal bych výstup do sluchátek pro kontrolu zvuku, možnost výměny objektivů v budoucnu a snímání 4K.
Pomrkávám po Canon EOS R (byť nesplnuje vše výše uvedené), ale stejně tak si umím představit třeba i Panasonic HC-X2000 či HC-X1500e. Dodávám, že i v oblasti fotografie jsem odjakživa věrný značce Canon, ale to je jen takový malý bezvýznamný faktor, uměl bych si teoreticky představit i Sony A7S

Máte někdo zkušenosti s podobným výběrem? Vybírali jste v relativně nedávné době?
Díky za tipy!