Nastavení rozlišení a framerate

Analogové a digitální videokamery, záznamová média

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Alesheck 1. 2. 2022 16:26

Mám kameru GOPRO HERO8 BLACK a ta umí rozlišení HD, 2.7K a 4K, framerate se dá nastavit na 25, 50 (+ další vyšší ale jen u HD). Je tam k dispozici několik výchozích nastavení a u toho standardního mají nastaveno jen to rozlišení HD. Já si to zdvihl na 4K, jelikož mám pocit, že to je tak správně. :-) A zkoušel jsem dát 50 fps. Měl jsem starý NTB a tam jsem tuto kombinaci rozlišení a fps nebyl schopen sestříhat, tak jsem to snížil na 25 fps. Teď mám nový NTB, kde to jakžtakž jde, ale je to problematické, nesmím pustit další programy apod., jinak to spadne. Všechno tohle, co jsem teď popsal, ve mě vyvolalo otázku, jak vlastně ideálně tu kameru nastavit. Točím vesměs rodinná videa (děti v pohybu) a teď si říkám, má vůbec smysl to 4K nebo 50 fps?
Alesheck
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod marts 1. 2. 2022 21:33

Z hlediska, že se na současné záznamy budeme dívat nejspíš i někdy v budoucnosti, volím většinou maximální dostupnou kvalitu. Ale je potřeba mít možnost to v této kvalitě i zaarchivovat.
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Expert

Odeslat příspěvekod Alesheck 1. 2. 2022 22:37

Jo, přesně takto uvažuji i já. Jen mám problém v tom, že 4K + 50 fps jaksi mám problém zpracovat i na novém herním NTB, tak se chci poradit, zda spíš osekat rozlišení či fps.
Alesheck
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tabler 1. 2. 2022 23:16

25 fps je vseobecne prijimany standard. Pokud tvuj ntb nezvlada editovat 4k/25, klidne toc ve 2.7k/25.
4k vs 2.7k neni v realu nijak zasadni rozdil, zvlast z GoPro.
IsoTek V5 Aquarius - Lumin T2 - Benchmark LA4 - Benchmark AHB2 - KEF R11 - REL S 510
kabeláž IsoTek, Audioquest
Tabler
Junior

Odeslat příspěvekod Kutil71 2. 2. 2022 10:13

Já jen můžu popsat své zkušenosti. Už téměř 3 roky používám 4K Panasonic HC-VX1 a jsem velmi spokojený. Jak si člověk zvykne na 4K, už se nechce vracet k FHD. Nahrávky zpracovávám většinou programem dodaným s kamerou ( HD Writer) - střih, časové značky, text, přechody - program pracuje bez rekomprese, takže nijak nezatěžuje PC. Důležité nahrávky potom ponechávám ve 4K, méně důležité převádím na FHD programem Handbrake ( kvalita je o dost vyšší než kdybych natáčel přímo ve FHD). Klasické 4K kamery natáčejí ovšem jen 30sn/sek, proto se nehodí pro příliš akční záběry a pro přehrávání je vhodný TV s kvalitním dopočtem mezisnímků. Se stříháním nemám žádný problém, PC z roku 2017 s integrovanou grafikou ( stál 20000 Kč ). Pro zpracování většinou používám dodaný software HD Writer 5.4 , pracuje bez rekomprese , takže sestříhané video s přechody, časovými značkami , textem uloží na disk během několika minut. Pro náročnější úkoly používám Cyberlink PowerDirector a i zde zpracování probíhá bez problému a je poměrně rychlé.
Kutil71
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Alesheck 6. 2. 2022 16:44

Tabler píše:25 fps je vseobecne prijimany standard. Pokud tvuj ntb nezvlada editovat 4k/25, klidne toc ve 2.7k/25.
4k vs 2.7k neni v realu nijak zasadni rozdil, zvlast z GoPro.

Nezvládá tom 4K/50fps. 4K/25 fps resp. 2.7K/50fps to zvládá, a můj dotaz byl zda spíš obětovat rozlišení nebo framerate.
Alesheck
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tabler 6. 2. 2022 18:00

Tezko ti nekdo poradi, co je tobe prijemnejsi. Vyzkousej oboje a zvol to pro tebe prijemnejsi. Standard je 25 fps.
IsoTek V5 Aquarius - Lumin T2 - Benchmark LA4 - Benchmark AHB2 - KEF R11 - REL S 510
kabeláž IsoTek, Audioquest
Tabler
Junior