MiniDV vs. DVD vs. HDD kamery

Analogové a digitální videokamery, záznamová média

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod lordmystic 4. 6. 2007 16:40

miniDV je nejlepší pro stříhače videa, HDD je nejlepší pro lidi co nemají PC nebo nemají čas nebo schopnosti si sestříhat v PC video, DVD už nejsou nejvhodnější pro nikoho, umřou do roka a do dne.

rozlišení či počet čipů úplně jedno, v rámci amatérských levných kamer je kvalita obrazu velice srovnatelná, záleží vždy na recenzi konkrétního modelu. doporučuji vybírat ze značek sony, canon a panasonic, pak tu rozdíly v kvalitě budou jen minimální.

pro fajnšmerky dnes už rozhodně HDV kamery, cenově jsou už hodně lbízko kolem 20k...
Audi A4 (B7) Avant 2.0TFSI Quattro S-line (190kW, 390Nm)
lordmystic
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod symbian 10. 6. 2007 08:07

ty HDV kamery natáčí v 1080p?? nebo jenom 720p? U nich je asi nejlepší záznamové médium páska, co? Kvůli nejvyššímu datovému toku. Nebo se mýlím?
symbian
Junior

Odeslat příspěvekod mao 10. 6. 2007 08:44

lordmystic píše:...HDD je nejlepší pro lidi co nemají PC..../quote]tak s timhle nesouhlasim. kam by ten clovek bez PC ukladal zaznam z HDD? bez PC dnes jedine pres nejaky DVD-rekorded a to uz je tedy pro nej mnohem praktictejsi primo na DVD nahravat v kamere. Naopak - HDD je jedine pro lidi, kteri si mohou zaznam zarchivovat/sestrihat pres pocitac. DVD naopak - pouze pro lidi, kteri zaznam ani nearchivuji ani nestrihaji (jsou taci?).
ty HDV kamery natáčí v 1080p?? nebo jenom 720p? U nich je asi nejlepší záznamové médium páska, co? Kvůli nejvyššímu datovému toku. Nebo se mýlím?N/quote]
Jak která kamera. Nicméně asi se tu nebavíme o kamerách za stovky tisíc a víc, takže se to dá vcelku shrnout: Všechny natáčejí buď 1080i (např. moje Sony HDR-HC1E) nebo 720p (některé modely JVC). Před nákupem takové kamery doporučuju hodně poctivě nastudovat teorii, protože HDV kamery používají často mezi sebou nekompatibilní formáty apod. Nicméně pro moje použití (sportovní klipy) je 1080i zdaleka nejlepší volbou - plynulejší snímání pohybu (50i vs 25p), vyšší datový tok (záleží na výrobci), vyšší rozlišení (za což platím daň v podobě nutného deinterlacingu). Záznamové médium samozřejmě páska. O DVD ani nauvažovat, HDD mají nějaké proprietární formáty a jsou pro mé nasazení nespolehlivé - často natáčím v opravdu velké zimě, vlhku, za jízdy na snowboardu (tudíž kamera má velké otřesy). Nicméně věřím, že pro klasická homevidea a amatérský střih je HDD nejlepší volba. MiniDV mne vyšplochla jednou jedinkrát - když jsem asi po páté přepisoval starou pásku. Už to nikdy neudělám :)
mao
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milik 10. 6. 2007 10:58

A co záznam na kartu. Mám 3 čipového Panasonica SDR100 , 2 GB SD - cca 25 min v nejvyšší kvalitě, samo záznam MPEG -tj. DVD kvalita, některé programy fakt horší střih, ale jde to. Karta stojí cca 700kč, v PC to je přes čtečku za 2minuty. Nebo lze použít přenosnou čtečku s HDD do notebooku, pak ukládání záznamu úměrné kapacitě HDD.
Milik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod symbian 10. 6. 2007 11:21

no, mě přijde 25minut celkem málo. To ta páska má asi hodinu...

Kolik minut 1080i/50i se vejde na pásku? Dík
symbian
Junior

Odeslat příspěvekod iggi 10. 6. 2007 11:25

Hmm, 25 minut ? Tak to je fakt dost malo...
Myslim ze v dnesnej dobre bud na pasky(lacnejsie) alebo na HDD..
Mne sa ale pacia viac pasky...
iggi
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milik 10. 6. 2007 13:18

No, novější model zvládne už 4GB kartu - cca 50 min, menší kvalita LP dvojnásobek, pokud netočíte sport a pod, tak to na televizi není poznat. A jak jsem říkal, přenosná čtečka na SD karty s HDD v jednom cca 13*2*10cm - menší než mnohá kamera , v ní klidně 160GB disk a karta je vyprázdněna do dvou minut a točí se dál, to žádná kazeta nezvládne, navíc nikdy vyjma svatba apod jsem naráz těch 25 min nenatočil, vždy se mezitím ke čtečce nebo k PC dostanu - dovolená notebook nebo zmíněná přenosná čtečka. Spíš mne do budoucna mrzí změna na HDTV - viděl jsem na vlastní oči a na velké TV -přes 130 cm je klasický PAl obraz děsný, tudíž i DVD.

A největší výhoda - kamera je připravena točit za nějakých 0.2sec -tuším podle manuálu- dřív než otevřete display a otevře se kryt čočky je ready a nic v ní nehrčí - žádný motorek, hdd, dvd,prostě nic - jen pří zoomování objektivu jede motorek, to je jasné. !!!! A to je bobma !!!
Milik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod gebarr 10. 6. 2007 14:52

Panasonic SDR-S100
http://www.camcorderinfo.com/content/Pa ... Review.htm
Moc pěkná klíčenka. S těma 1/6 čipama to musí být hrůza i na CRT. To se teda nedivím, že jsi s tím nevydržel ani 25 minut v kuse. Taky bych to asi nervově nezvládl. Tohle je kamera na natočení psa při procházce. Na nic jiného se nehodí. Viz testy.
Milik: Můžeš sem poslat nějakou ukázku ?? Třeba do uschovny.cz nebo leteckaposta.cz. ??
gebarr
Junior

Odeslat příspěvekod gebarr 10. 6. 2007 14:59

Na pásku se vejde v DV 1 hodina, v HDV / 1080i, 720p / 1 hodina, v DVCAM cca45 minut. Ještě se prodávají pásky na 80 nin.
gebarr
Junior

Odeslat příspěvekod gebarr 10. 6. 2007 15:09

symbian píše:ty HDV kamery natáčí v 1080p?? nebo jenom 720p? U nich je asi nejlepší záznamové médium páska, co? Kvůli nejvyššímu datovému toku. Nebo se mýlím?N/quote]

HDV je 1080i, 720p. Jako záznamové médium se používá páska.
Pak jsou XDCAM, HDCAM. Tam se používá jako záznamové médium optický disk.
http://www.sonybiz.net/biz/view/ShowPro ... Camcorders
gebarr
Junior

Odeslat příspěvekod Milik 10. 6. 2007 22:10

gebarr píše:Panasonic SDR-S100
http://www.camcorderinfo.com/content/Pa ... Review.htm
Moc pěkná klíčenka. S těma 1/6 čipama to musí být hrůza i na CRT. To se teda nedivím, že jsi s tím nevydržel ani 25 minut v kuse. Taky bych to asi nervově nezvládl. Tohle je kamera na natočení psa při procházce. Na nic jiného se nehodí. Viz testy.
Milik: Můžeš sem poslat nějakou ukázku ?? Třeba do uschovny.cz nebo leteckaposta.cz. ??c/quote]

No mohl bych, ale upload mám od poskytovatele příšerný. Jsem laik, ale nechápu poukázání na 1/6" čipy - reálné rozlišení je stejné - (lepší ) než mini DV kamery 3 čipové( 1 čipové)
Samozřejmě to není profes. ani poloprof. přístroj, ale na tu velikost se mi zdála slušná - mohu teda srovnávat jen s kamarádovou 1 čipovou MiniDV JVC typ teď přesně nevím.
Milik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milik 10. 6. 2007 22:36

http://www.videokamery.cz/view.php?cisl ... 2006110001
tady recenze na novější model -větší kapacita SD karty, jinak v podstatě stejné. Rád bych fakt věděl, jestli je pro AMATÉRA nevhodná - abych ji rychle prodal, díky !!! A taky proč ??
Milik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod gebarr 10. 6. 2007 22:45

Milik píše:
gebarr píše:No mohl bych, ale upload mám od poskytovatele příšerný. Jsem laik, ale nechápu poukázání na 1/6" čipy - reálné rozlišení je stejné - (lepší ) než mini DV kamery 3 čipové( 1 čipové)
Samozřejmě to není profes. ani poloprof. přístroj, ale na tu velikost se mi zdála slušná - mohu teda srovnávat jen s kamarádovou 1 čipovou MiniDV JVC typ teď přesně nevím. /quote]

Každá kamera má své uplatnění. Máš pravdu, že reálné rozlišení je stejné. A to buď 720x576, 1440x1080, 1280x720, nebo 1920x1080. Pokud s kamerou s velikostí čipu 1/6 budeš točit v místnosti a někdo tam bude točit s kamerou o velikosti čipu 1/3, nebo 2/3, tak poznáš ten rozdíl. Zatímco na kameře 1/6 bude díra úplně otevřená a obraz už bude šumět, tak třeba u kamery s 2/3 čipama, bude bez zapnutého zisku ještě ucloňovat a to s čistým obrazem bez šumu a s pěknou kresbou obrazu. Velikost čipu je jeden z rozhodujících parametrů kamery. Další pak je rozlišení / DV, HDV /, sklo a spolehlivost mechanik. Nezanedbatelná je i velikost. Na běžné točení stačí dlaňovka, na delší točení musí být kamera na stativu, nebo rameni. Proto musí být těžší, aby se i na tom stativu nechvěla.
Pokud máš možnost, tak porovnej stejné záběry z tvé kamery s někým, kdo má větší čipy. Co tak běžně točíš ??
gebarr
Junior

Odeslat příspěvekod gebarr 10. 6. 2007 22:54

Milik píše:http://www.videokamery.cz/view.php?cisloclanku=2006110001
tady recenze na novější model -větší kapacita SD karty, jinak v podstatě stejné. Rád bych fakt věděl, jestli je pro AMATÉRA nevhodná - abych ji rychle prodal, díky !!! A taky proč ??A/quote]

Tak jsem to přelouskal. Je to kamera na dovolenou . Nemá ostřící kroužek. Takže zamířit a točit, tak do vzdálenosti 10m max.
gebarr
Junior

Odeslat příspěvekod Anunnaki 11. 6. 2007 01:03

MiniDV jednoznacne.

a) digitalni zaznam
b) zadna komprese (mozna velice nizka JPEG/M-JPEG)
c) rozliseni 720x576
d) 80min zaznamu v max. kvalite na pasku
c) nejlevnejsi pasky jiz od 50KC s DPH
d) kvalitni pasky 150KC s DPH

Rozdil mezi kvalitni a nekvalitni neni v kvalite obrazu (ta je stejna). Rozdil je ze kvalitnejsi paska udrzi delsi dobu nahravku nez nekvalitna. Dal kvalitnejsi muzete o hodne krat vice smazat a nahrat znovu bez toho, aby se znicila magneticka vrstva pasky a pak by zacal byt zaznam nekvalitni.

Osobne kupuji pasky SONY za cenu cca 60KC s tim, ze koupim 10ks baleni. Nahravku pak bud zpracovavam v PC nebo jednoduse propojim kameru pres DV-Out(digitalni bezstratovy firewire) se stolnim HDD/DVD rekorderem a rovnou vypalim DVD primo z kamery.
Anunnaki
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka