Rozdíl mezi DVD, HDD, HDV a MiniDV kamerou

Analogové a digitální videokamery, záznamová média

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod bramborkax 22. 4. 2007 21:10

většinou lepší bývají tříčipové kamery (tedy 3x1 milion bodů)
Nicméně nemysli si, že ti k něčemu budou ty miliony bodů. Záznam ve formátu PAL má pevně dané rozlišení 720x576 bodů (pokud se nepletu), což je 0,4 MPixelu. Body navíc se používají částečně na stabilizaci obrazu a jinak jen a pouze pro fotky...
bramborkax
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bramborkax 22. 4. 2007 21:13

mini DV Hi 8??? Máš v tom totální chaos...
bramborkax
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bramborkax 22. 4. 2007 21:34

S-Tony píše:ilja2001:
Problém se stříhem a úpravou MPEG2 není žádný pokud znáš ulitku Avidemux.
Nehcápu proč by měl být problém skopírovat z kamery HDD video do PC a dále upravit. :roll: Právě v tom vidím problém u MiniDV. Vís jak dlouho trvá skopčení vida z MiniDV do PC?

Výsledkem úpravy je buď soubor připravený pro DVD nebo DivX.
bramborkax
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod chlapcisko 22. 4. 2007 22:08

Myslim, ze DVD kamera ma jedinu vyhodu. Napalene DVD je mozne hned po vybrati z kamery prehrat v DVD prehravaci. Cize je urcena pre ludi, ktori co natocia, to chcu bez dalsich uprav v pocitaci pouzivat. Moja teta mala miniDV kameru a video z nej vedela prehrat len cez kameru pripojenu k televizoru, co je dost obmedzujuce. Teraz ma DVD kameru a je s nou spokojna.

MiniDV kamery su urcene pre ludi, ktorym zalezi na kvalite zaznamu a zaroven dokazu takto natocene video dalej spracovat v pocitaci v nejakom strihacom programe, co si castokrat vyzaduje dalsie hodiny stravene pri pocitaci. Vysledok je vsak najlepsi. Ja napr. na tvorbu vysledneho DVD pouzivam sadu produktov od Adobe - Premiere, Photoshop a DVD Encore a myslim, ze interaktivne DVD so zaujimavym menu pri jeho vlozeni do DVD prehravaca zaujme viac, ako surovy nezostrihany material natoceny DVD kameru. Vysledne zostrihane video je pre ucely zalohovania mozne z pocitacovej strizne nahrat cez kameru spat na miniDV pasku vo formate DV a tak ziskate istotu, ze ak aj dojde k necitatelnosti DVD, na ktorom je video napalene, tak ho mate stale na paske aj so vsetkymi upravami v strizni a vo vysokej kvalite.

HDD kameru by som si kupil len taku, ktora podporuje format HDAVC. Cize video v HD rozliseni ukladane vo formate H.264 (MPEG-4 AVC). Ak by podporovala SD karty, tak by som bol uplne spokojny.
chlapcisko
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod chlapcisko 22. 4. 2007 22:20

A este chcem doplnit. Zda sa mi, ze video sa na miniDV kazetu nahrava kodovane pomocou DV kodeku, ktory nie je bezstratovy, ako sa tu pisalo. Pri DV video je kazda snimka kodovana samostatne, cize nezavisi od inych a je kodovana ako JPEG obrazok. DV ma dost velku podobnost s MJPEG videom. Zo sposobu kodovania vyplyva, ze to nie je uplne bezstratovy format. Na bezstratove video v PAL rozliseni by malokomu stacil harddisk. Aj napriek tomu je vsak DV video kvalitnejsie ako MPEG2 video, ktore sa poziva pri DVD a HDD kamerach (s vynimkou HDAVC kamier).

Tym, ze v DV videu je kazda snimka kodovana samostatne a neodvodzuje sa z inych snimok (kazda snimka je teda vlastne key frame) je dane to, ze sa s DV videom lahko pracuje v strihacom programe. To je jedna z vyhod DV videa oproti MPEG-2 videu, aj ked ani tu by som to nevidel tragicky. Maly testik som robil tu: http://forum.zive.cz/viewtopic.php?t=60439
chlapcisko
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod S.H.O.G.O 22. 4. 2007 23:06

Aha, teďka koukám na ceny těch MiniDV kamer, který mají 3x 0.8 mil. bodů nebo 3x 1 mil. bodů a je to dost vysoký a ještě k tomu jsou to profesionální kamery, takže to mi odpadá, což znamená, že mi zbylo 0.8 mil. bodů, 1 mil. bodů, 2 mil. bodů a 3 mil. bodů a když tu píšete, že záznam ve formátu PAL má pevně dané rozlišení 720x576 bodů, což je 0,4 MPixelu, tak tím vlastně si klidně můžu koupit těch 0.8 mil. bodů, když bude tedy obraz stejný jako s 3 mil. bodů...
S.H.O.G.O
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod S.H.O.G.O 22. 4. 2007 23:11

A ještě by mě zajímalo, jaký tak rozdíl je mezi kamerou za 13 000kč s 0.8 mil. bodů a kamerou s 3 mil. bodů taky za 13 000kč?
S.H.O.G.O
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod S-Tony 22. 4. 2007 23:17

bramborkax píše:Utilitky jako Avidemux nemají nic společného se střihem videa.d/quote]

Tak zajímavé že já v tom sříhám úplně v pohodě. Můžu vyjmou kopírovat vložit. Přeskládat scény + různé filtry a export do mnoha formátů. Posun zvuku a prolínačky má taky!
Bavíme se o programu nejlepším na úpravu MPEG2! Lepší jsem zatím neobjevil. Ty drahé programy Pinacle atd jsou pekně šmejdy. :-B

PS: I ta rychlost práce s videem je perfektní. Real time.
Když se smíříte s tím, že život už nic nového nepřinese, tak teprve to je ten okamžik, kdy všechno důležité teprve začíná...
S-Tony
Junior

Odeslat příspěvekod bramborkax 23. 4. 2007 10:20

S.H.O.G.O píše:A ještě by mě zajímalo, jaký tak rozdíl je mezi kamerou za 13 000kč s 0.8 mil. bodů a kamerou s 3 mil. bodů taky za 13 000kč?1/quote]

To asi záleží na výbavě té které kamery, ne??
Dej sem odkaz přímo na typy, na které se koukáš...
bramborkax
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bramborkax 23. 4. 2007 10:33

chlapcisko píše:Myslim, ze DVD kamera ma jedinu vyhodu. Napalene DVD je mozne hned po vybrati z kamery prehrat v DVD prehravaci. Cize je urcena pre ludi, ktori co natocia, to chcu bez dalsich uprav v pocitaci pouzivat. Moja teta mala miniDV kameru a video z nej vedela prehrat len cez kameru pripojenu k televizoru, co je dost obmedzujuce. Teraz ma DVD kameru a je s nou spokojna.

Až ta teta po několika letech žádné z těch DVD nepřečte, asi bude spokojena trochu míň...
A kdyby té tetě někdo nějaký její záznam sestříhal se vším všudy (ozvučení, fotky, titulek), tak by se jí ty její záznamy taky přestaly líbit.

Moje zkušenosti:
1) každé natočené video je potřeba sestříhat minimálně na polovinu původní délky.
2) Jakékoliv výsledné video, které přesáhne cca 40 minut, je nekoukatelné - dívat se na hodinu a víc nikdo nevydrží bez toho, aby začal usínat.
3) Surové video je vedle sestříhaného naprostý humus. Uznali to všichni, kteří viděli pěkně sestříhané video vedle toho původního.
4) Ano, zpracování videa je hodně náročné na čas, ale postupem doby člověk získá zkušenosti a velice se to urychlí. Naši první dovolenou jsem stříhal asi 14 dní, v současnosti (cca po 4 letech) se dá totéž lépe vyrobit za dva večery (i s výběrem hudby a fotek). V první svatbě, kterou jsem stříhal pro známého, mi trvala tvorba závěrečných zpomalených záběrů (cca 4 minuty) i se synchronizací na zvuk cca 12 hodin čistého času. Ve druhé svatbě totéž trvalo jen cca 4 hodiny...
bramborkax
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod chlapcisko 23. 4. 2007 11:42

Uplne s tebou suhlasim. Ja osobne tiez pouzivam miniDV kameru a bavi ma hrat sa potom s tym videom. DVD kamera je pre mna najhorsia volba. Len som chcel poukazat na to, ze su aj ludia, pre ktorych je myslienka na akekolvek dodatocne upravy uplne neprijatelna, lebo by to nikdy nezvladli.

A co sa tyka trvacnosti zaznamu na DVD, tak myslim, ze sa v kamere (neviem, ci vo vsetkych, ale napr. v Panasonicoch isto) daju pouzivat aj DVD RAM, ktore su na tom s trvanlivostou lepsie, ako bezne DVD +,-,RW.
chlapcisko
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Paja1971 20. 5. 2007 08:56

Díky této diskuzi jsem celkem pochopil rozdíl mezi miniDV, HDD, atd.. Chtěl bych se však Vás zkušenějších zeptat. Plánuji koupi miniDV kamery. Zatím točím na Hi8 a záznam digitalizuji a stříhám v PC a pouštím na TV - výsledek celkem OK. Hi8 kamera je však celkem velká a navíc nemám stabilizátor, což mi vadí. Podotýkám, že hlavně fotím, kamera mi slouží hlavně pro home nahrávky. Takže jsem rozhodnutý jít do miniDV kamery a pokud možno co nejlevnější. FireWire v PC mám, takže nemusím záznam přetahovat přes USB. No abych se dostal k jádru věci. Díval jsem se na webu na testy digitálních kamer, na jednu testu byly i ukázky videa z testovaných kamer : http://www.digimanie.cz/art_doc-652B516 ... 3D765.html
Chtěl jsem si udělat představu, jaký rozdíl bude mezi záznamem z Hi8 a miniDV, teda jestli si polepším. Ale po zhlédnutí ukázek v uvedeném testu si nejsem moc jistý. Video totiž mimo jiné sem tam točím i na mém digi foťáku ve formátu MOV. 640 na 480, 25 snímků za sekundu, a při srovnání záznamu z foťáku a těch ukázek v testu a pak z toho co mám zdigitalizováno z Hi8, no nevím. Záznam z foťáku samozřejmě má špatný zvuk a problém se zoomováním, ale obraz OK. Chtěl tedy požádat Ty z Vás, kteří přecházeli z HI8 na miniDV o zkušenosti a postřehy a srovnání atd. Případně jestli někdo neznáte webové stránky, nejlépe zahraniční, kde dělají testy kamer a jsou tam i ukázky videí. A nebo jestli mi někdo můžete poslat ukázku videa i se zvukem na email, byl bych rád. Předem děkuji :D
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
Paja1971
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Paja1971 31. 5. 2007 13:01

Sice se mi tady nikdo neozval na můj dotaz, přesto jsem si tento týden zakoupil miniDV kameru a to Samsung VP 371 tzn. tu nejlevnější co byla. Proto toho kdo váhá s přechodem s Hi8 nebo VHS-C na miniDV můžu říci, že zatím jsem nenašel žádnou nevýhodu miniDV kamery. Výhodou je poloviční velikost - skladnost a manipulace no a hlavně lepší obraz. Někdo tady zmiňoval výhodu miniDV proti kamerám, co točí rovnou na DVD nebo hardisk, v kvalitě záznamu, protože miniDV záznam nekomprimuje. Určitě je to pravda, protože když záznam natáhnu do PC jako AVI bez komprese, tak obraz je moc pěkný, když ale záznam natáhnu do mpegu, tak už je vidět rozdíl způsobený kompresí. Ale zase na druhou stranu onen rozdíl už není poznat na TV, ale pouze v PC. Takže stejně budu pracovat s mpegem, protože nekomprimované AVI je dost datově náročné. Zajímavé je, že když nekomprimované AVI převedu do DVIX nebo XVID, tak obraz je horší než v mpegu, i když je pravda ale taky o trochu menší.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
Paja1971
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lordmystic 4. 6. 2007 15:25

Tak jestli mohu přidat svůj skromný názor. Stříhám sice jen dva roky a to pěkný kraviny (mrknout se můžete zde: http://shadowork.net/index.php?sekce=seznam&kat_id=29), ale vyzkoušel jsem hodně moc kombinací a zde můj názor:

Ten kdo chce dnes koupit kameru na amatérské točení a nemá a nebude mít do budoucna čas, chuť, schopnosti, PC, tak ať neváhá a rovnou sáhne po HDD kameře. Je jedno jestli 1 nebo tři čipy, v této nízké cenové hladině jde hlavně o ergonomii, kvalita stojí stejně za prd. Doporučuji značky Sony, Canon a Panasonic.

Ten kdo si rád sestříhá každé video (tak jako já) a má na to čas, tak doporučuji rozhodně miniDV kameru. Jak již bylo řečeno, střih v DV formátu je rychlý, s téměř minimální kompresní ztrátou, lze stříhat rychle a pohodlně i na starším PC a to přesně na jeden frame, což je u MPEG (HDD, DVD) kamer problém. Opět preferuji megatrojku výrobců Sony, Canon a Panasonic. Jinak kdo chce opravdu kvalitu, malé rozměry a přijatelnou cenu, tomu vřele doporučuji omrknout CanonHV10 (http://shadowork.net/index.php?sekce=cl ... ek_id=1246), na kterou si brousím zuby já.

Ten kdo chce HDV kameru, měl by mít LCD/Plazmu na které si vychutná rozlišení, pokud chce stříhat na PC tak i dostatečně rychlej PC (minimálně dvouprocesorovej). K tomu všemu samozřejmě i digitální propojení, protože tahat HD signál po analogu je zase o ničem.
Audi A4 (B7) Avant 2.0TFSI Quattro S-line (190kW, 390Nm)
lordmystic
Kolemjdoucí

Předchozí stránka