DVB-S na DVB-T?

Digitální vysílání DVB-T/S/C/, poskytovatelé, set-top boxy, diskuze kolem HD

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod 10Minute 29. 6. 2009 11:59

Dobrý den,
odumírá mi stará TV a plánuji rovnou koupit televizi s digitálním tunerem. Bohužel bydlím v místě, kde pokrytí digitální televizí bude nejdřív v roce 2012 a to kdoví jestli sem ten signál dosáhne, tak jsem přemýšlel nad televizí ze satelitu.
Předem musím říct, že tomu rozumím jako koza petrželi, takže:
bydlím v bytovce a několik sousedů by to chtělo taky, tak by jsme chtěli aby jsme na domě neměli deset satelitů.tak jsme přemýšleli, jestli existuje něco, co by umožňovalo mít jeden satelit, na který by byla napojená nějaká krabička ve které by byla daná nějaká ta kódová karta a tato "krabička" by signál převáděla na DVB-T signál který by pouštěla do normálního domovního TV rozvodu, aby jsme si to mohli naladit i bez nějakých dalších zařízení, jen s "běžnými" set top boxy a televizemi s TV tunerem.

Je něco takového vůbec možné a co by případně bylo potřeba?

Díky
10Minute
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 29. 6. 2009 14:20

Ne, možné to není. Satelitní signál se nešíří stejně jako terestrický. Ale počet satelitů by trochu stáhnout šel.
Každý byste sice musel mít doma vlastní receiver, ale k 1 parabole jde přidělat více LNB (taková ta krabička, co je vystrčená před talířem), běžně se dávají 2, ale ke speciální široké parabole by jich šlo dát až 5. Takže místo 10 parabol byste měli 2.
Obrázek
Druhou možností je převádět satelitní signál na analogový, jenže tam by bylo třeba ke každému programu zvláštní receiver (modul) - to by bylo použitelné u domu s několika stovkami bytů (počet receiverů by byl nižší než počet bytů), ale u 10 bytů to nemá smysl.
Prostě shrnuto - počet receiverů musí být minimálně roven počtu uživatelů (varianta a) nebo počtu přijímaných programů (varianta b)
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kozousch 29. 6. 2009 14:25

Jen pro ujištění - je u toho řešení s více LNB a více satelitními receivery v jednom kabelovém rozvodu možné, aby na více přijímačích současně běžel stejný kanál? Tedy jestli signál z jednoho LNB může jít do více satelitních receiverů?

V každém běžném satelitním receiveru musí být vlastní dekódovací karta, ale je možné koupit jako satelitní receivery například IPBoxy, DreamBoxy a podobně, propojit je ethernetem a nasdílet jednu kartu :-)
Kozousch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 29. 6. 2009 14:35

Kozousch: v tomto řešení (více LNB) je to shodné jako by měl každý svůj vlastní satelit - ušetří se jen za ten "kus plechu". Prostě jednotlivé LNB musí být kabelem přivedeny až přímo do jednotlivých receiverů.

Signál z 1 LNB není možné rozdělit na více receiverů, ale šlo by to udělat tak, že by šel do jednoho, který by byl trvale naladěn na 1 kanál a dál posílal pomocí nějakého TV modulátoru (může zastoupit třeba staré video) tento program klasickým kabelovým rozvodem s tím, že by ho mohli přijímat všichni.

Přijde mi to ale jako nerozumné řešení, protože počet přijímaných kanálů bude velmi omezen.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kozousch 29. 6. 2009 17:45

"Víceuživatelské" řešení s převodem každého satelitního kanálu na jeden klasický "pozemní" kanál znám a pro pár účastníku je samozřejmě nevýhodný a pro tento případ se nevyplatí. I když možná by se vyplatilo v případě, že by v domě byly slušné klasické STA rozvody, uživatelům by stačilo třeba jen 8 kanálů a našli by montážní firmu, která by takovýto satelitní systém uměla dodat za rozumný peníz.

K té druhé cestě - pokud tomu dobře rozumím, tak na té fotce má každý LNB výstup pro 3 satelitní receivery, takže každý uživatel má k dispozici příjem ze čtyř družic. Takže například na půdě jsou tři čtyřvstupové DiSEqC přepínače a z každého vede jeden koaxiál pro každého ze tří uživatelů.
Pro 6 uživatelů by tedy byly nutné takto osazené paraboly dvě atd ....
Kozousch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Dagy2 29. 6. 2009 21:33

Hoši, existujú satelitné prepínače napr. od Technisatu, ktoré s jednou parabolou napájajú 8, 16 a pri násobení týchto switchov až nejakých 500 účastníkov. Možno vybrať zapojenie pre jednu sat pozíciu až 4 pozície + DVB-T v jednom rozvode. Rozvod je hviezdicový vždy na jednom poschodí bytovky, medzi poschodiami sú 4káble pre 1sat pozíciu.
Každý účastník má svoj SATreceiver a kartu.
Kompletný a perfektný popis v nemčine bol niekedy na stiahnutie na technisat.de / giganetz, ale link už neviem nájsť.
Keď máte záujem mám ho stiahnutý, pošlem individuálne. PDF má 15mega.
Dagy2
Pokročilý

Odeslat příspěvekod 0mira 9. 7. 2009 16:46

mno kolik je tech uživatelů přesně, jinak dělaj se lnb konvertory i s http://www.eltasat.cz/konvertory-lnb/ln ... prijimacu/ osmi, viděl jsem i větší počet výstupů, myslím že astra 19,2 astra 3a a možná hotbird (a na to stačí normální anténa)

ale každej musí mít svůj přijímač, ale je to nejlevnější cesta
0mira
Junior

Odeslat příspěvekod picinekjedenakole 11. 8. 2009 14:58

mrkněte do posledního čísla Sat&DVB-T na produkt: RF TUOTE DST-10CI
(DVB-S/DVB-T převodník)
picinekjedenakole
Kolemjdoucí