Jakou anténu?

Digitální vysílání DVB-T/S/C/, poskytovatelé, set-top boxy, diskuze kolem HD

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod koderluk 22. 7. 2009 17:05

Zdravim chci se zeptat jaka je nejvhodnejsi venkovni antena na dig. vysilani premyslel sem o colorce ale nevim jaky sou vase zkusenosti? poradte popripade eshop diky.
koderluk
Junior

Odeslat příspěvekod ilja2001 22. 7. 2009 17:12

Digitální nebo anologový příjem, pro anténu je to jedno. Důležitější jsou příjmové podmínky a podle nich pak zvolení vhodné antény. Jiná je vhodná pro místní příjem, jiná pro dálkový.
ilja2001
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod koderluk 22. 7. 2009 17:47

na digitalni prijem sme asi 20 km od prahy budem chytat ze žižkova
koderluk
Junior

Odeslat příspěvekod Kozousch 22. 7. 2009 18:14

Tuto anténu jsem montoval kamarádce a chytá Prahu na 80 kilometrů:
http://www.kovoplast.cz/Zvetseniny/LGPA2169.html
Jestli chytá zrovna Žižkov jsem nezjišťoval. Směr Praha a tradá. Utáhne 3 televize jen s pasivním rozbočovačem.

Ceník:
http://www.kovoplast.cz/cenik.html
Kozousch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ilja2001 23. 7. 2009 07:07

Na 20 km, pokud je dobrý výhled na Žižkov, je použitelná téměř každá slušná anténa. Dle mého je velká colorka na tento účel zbytečná. Jinak já používám na vzdálenost cca 30 km s dobrým výhledem na OV anténu TAP 12 http://www.omko.cz/?kod=ANTAP12
Jenom pozor na instalaci, pokud je příjem ze Žižkova, který vysílá s vertikální polarizací. Je proto potřeba anténu otočit o 90°, aby byl ideální příjem.
ilja2001
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod koderluk 23. 7. 2009 07:54

ok tak diky tak asi pujdem do ty posledni a pujde pridelat dobre i vertikalne? jak je to tam s tim pridelavanim?
koderluk
Junior

Odeslat příspěvekod ilja2001 23. 7. 2009 08:02

Je potřeba zvolit nějaký vhodný úchyt, trubku, která bude horizontálně. Záleží, kde to budete upevňovat, ale určitě najdete nějakou konzulu třeba na těch stránkách omko.cz
Jinak princip upevnění je u všech antén +- stejný, třmen obepínající trubku.
ilja2001
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod koderluk 23. 7. 2009 14:41

ok diky moc uz snad jenom naky ten koaxial a vse co k tomu potrebuju poradite?
koderluk
Junior

Odeslat příspěvekod Kozousch 23. 7. 2009 17:12

1) anténa
2) pokud nemáš stožár na anténu tak stožár nebo držák antény
3) koaxiál pro venkovní použití
4) anténní konektor
Kozousch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod koderluk 23. 7. 2009 20:52

no vite co je to antena do novostavby zarizuju to znamymu tak abych nesklamal takze jestli staci jenom ta takzvana rybi kost nebo neco jako ty colorky? myslim si ze takovy ty echt za tisice sou docela zbytecny tak dejte naky navrch at uz to muzu koupit diky.
koderluk
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 29. 7. 2009 16:01

Vyhnul bych se polským šmejdům, obzvlášť těm s nejrůznějšími "širokopásmovými superziskovými" předzesilovači. Anténa nesmí mít volnou konstrukci, která by kmitala ve větru, musí odolávat případným posedávajícím ptákům (holubi a pod) i námraze a neměl by se na ní v zimě hromadit větrem hnaný sníh - všem těmto podmínkám odpovídaly Plzeňské "matrace" typu TVa 21-60, popřípadě pro větší vzdálenosti Chlumecké "X-colorky". V netových obchodech se dá najít hodně jejich "potomků", přímo označovaných jako "vhodné pro digitální příjem". O případné vhodnosti toho kterého typu na daném příjmovém místě doporučuju poradit se v místní TV opravně nebo u firmy, která antény instaluje.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod koderluk 29. 7. 2009 16:52

a co nejaky ten koaxial ktery doporucis?
koderluk
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 29. 7. 2009 20:20

Je tolik značek/typů. že je nejlepší koupit v odpborném obchodě to, co na místě doporučí - opakuju, V ODBORNÉM OBCHODĚ - ne v Planeu a podobném "elektro-sh.it-hangáru"... A hlavně - pro příjem digitálu bacha na zesilovače v anténní krabičce - raději bez zesilovače, teprve pokud se nic nechytne, doporučuju použít 5-7dB, jen zřídka kdy je potřeba víc!!!
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Koby 10. 8. 2009 17:32

Zkusím obnovit téma..:-)

sháním anténu ke svýmu přijmači...

Sice bydlím v horních počernicích a na žižkov vidím z balkonu ze třetího patra, ale s mým sencorem s necitlivým tunerem na domácí anténu se zesilovačem chytám signál velmi nestabilně...

Proto bych rád venkovní malou anténu, kterou umístim na balkon. Nevím jestli žižkov vsílá všechny multiplexy a mám pocit, že ten sencor nepodporuje napájení antény...

Mužete něco doporučit?

Díky moc
Mazda MX5 NC1 2.0i expression - Bilstein podvozek, samosvor LSD, 6kvalt, xenony, Bose sound, Keyless systém, kůže + výhřev atd.. = opravdová RADOST Z JÍZDY
Koby
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 10. 8. 2009 17:56

U digitálního příjmu se rozhodně nedoporučuje používat antény s vestavnými zesilovači - aspoň pokud se vysloveně nejedná o dálkový příjem. Počernice ať Horní, nebo Dolní nejsou ve vztahu k Biľakově prstu (alias Rušička, Bajkonur...) tak daleko, aby se o dálkovém příjmu dalo byť jen spekulovat. O anténách vhodných k digitálnímu příjmu jsem už něco napsal třeba tady: viewtopic.php?f=1705&t=1072092 - tak co si to přečíst tam a příště využít tlačítko HLEDAT???
EKKAR
VIP uživatel

Další stránka