Pasivní rozbočovač na 3 TV, jedna z nich chytá jeden multipl

Digitální vysílání DVB-T/S/C/, poskytovatelé, set-top boxy, diskuze kolem HD

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Gooorila 30. 1. 2010 22:45

Zdar
Potřebuji vyřešit problém.
- Na střeše je pokojová aktivní anténa (je ve výtahové šachtě v místě, kde mám povolení umístit své zařízení, protože v našem domě provozuji internetovou síť). Předpoklad je, že pořídím klasickou externí anténu a namontuji ven.
- V bytě mám 3x TV. Od antény jsou tedy nataženy tři koaxiální kabely (10,- kč/m) a délky kabelů jsou od 30 do 35 metrů (spotřeboval jsem celé 100m klubko)
- 2 TV jsou LCD TV s digitálním tunerem. Jedna přípojka končí u Set top boxu Evolve DT 2601.
- Obě TV nyní chytají všechny multiplexy, nepozoruji žádný problém. Set top box však chytá jen jeden multiplex (ČT1, ČT2, ČT24 a ČT Sport) a to ještě dost špatně. Problém je ale v onom kabelu, protože když jej dám k jinému kabelu, najde vše OK.

V tuto chvíli mě napadá jen to, že je špatný kabel, nebo špatný rozbočovač. Kromě přehazování kabelu v rozbočovači a běhání ze střechy dolů a nahoru, abych se koukl, zda je to OK, mě nenapadá nic, jak bych zjistil problém. Je možné, aby byl špytný kabel (nebo špatně udělané koncovky) a chytal bych jen jeden multiplech? Nebo je možné, aby dával rozbočovač do dvou kabelů signál silnější, než do třetího? V prvním případě bych zkusil předělat koncovky, ale jestli je někde zlomený kabel, jsem v háji. Jestli to vyřeší aktivní rozbočovač, tak bych jej vyměnil, ale zase investovat pětikilo, abych zjistil, že je mi to k ničemu...
Gooorila
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 30. 1. 2010 23:03

A co kdybys dolů k set-top-boxu postavil poučenou osobu, sám vylezl na střechu do té šachty A POUŽIL MOBILNÍ TELEFON? Nebo pro stromy už nevidíš les, abys potřeboval radu v takovéhle situaci? Tomu předělání konektorů se stejně asi nevyhneš, takže přeju hodně úspěchů při telefonování ze střechy do pokoje...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Gooorila 2. 2. 2010 12:33

To je rada nad zlato :o). Ale já jsem už dál a pro spolupráci s kolegou při připojování uživatelů na naši síť, jsme si pořídili dokonce vysílačky, ať nemusíme řešit telefonicky :o)

Ale vážně, rozumím tomu, že bez znalosti podrobností, to vypadá jako nejjednodušší řešení, ale jednoduše není a popisování proč, by zabralo několik řádků. Primárně jde o to, že zajedu do obchodu pro nové konektory, na střeše to předělám, pak zjistím že je problém v rozbočovači, tak zaběhnu pro další rozbočovač, na střeše vyměním, pak třeba zjistím, že problém může být úplně jinde. Proto jsem se ptal, zda někoho napadá nějaký tip.

Protože jsem laik, uvažuji tak, že když jeden multiplex chytám, kabel by neměl být poškozen a konektory by měly být funkční (podle myšlenky, že kdyby bylo něco s kabelem, nejede nic), protože u jiného kabelu STB jede v poho, vylučuji i STB. Protože dva kabely jedou OK a třetí ne, vylučuji i rozbočovač. A protože si to zde může přečíst někdo, kdo tomu rozumí, může opravit mé předpoklady a ušetřit mi cesty do obchodu a zbytečné investice ve hledání něčeho, co může být nějaká maličkost, no.
Gooorila
Junior

Odeslat příspěvekod ilja2001 2. 2. 2010 12:58

Tak minimálně bych při zkoušení začal tím, že na rozbočovači přehodím kabely a vyzkouším, zda je problém v konkrétním kabelu nebo v tom jednom výstupu rozbočovače. Dle toho pak můžu postupovat dále.
Co se týče rozbočovače, setkal jsem se u rozbočovače se třemi výstupy s tím, že jeden výstup měl útlum 4dB a další dva výstupy měly útlumy 8 dB. Jako by uvnitř byly dva rozbočovače kaskádově zapojeny. Nevím, jestli je to častá vlastnost, zase tolik zkušeností s tím nemám. Je pak možné, že kombinace většího útlumu s konkrétním kabelem už znemožní příjem na STB.
ilja2001
Mírně pokročilý