Štvorčekovanie obrazu

Digitální vysílání DVB-T/S/C/, poskytovatelé, set-top boxy, diskuze kolem HD

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod tricardo 24. 7. 2010 15:28

Poprosim vas o radu.Mám sky link.Všetky dostupne stanice na astre 23.5 su ok.Akurat tieto stanice mi vilmi štvorčekuju a vypadava mi zvuk.Poprosim o radu 23,5°E

12 525
V
3/4
27 500
ČT1, ČT2, ČT4 Sport, ČT24, Prima TV, TV Noe
tricardo
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 24. 7. 2010 18:57

Možná bys měl připojit informace o používaném přístroji, typu modulu, LNB apod. Dále pak napsat, zda situace je taková již od prvopočátku (máš nový systém?), nebo dříve bylo vše OK.

... a dopiš info o síle a kvalitě signálu na příslušném transpondéru.

Prostě napiš více informací.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod jito 24. 7. 2010 20:25

S téměř stoprocentní jistotou musíš pohnout parabolou.
jito
HD SATan

Odeslat příspěvekod tricardo 25. 7. 2010 15:37

Zakupil som novy set. Primač Ferguson 200 HD,parabola 80 ....
Včera bol obraz asi 4 hod. ok no dnes znova štvorčekuje a asi 2 hod. žiaden signal.
Bude to zrejme počasim?Alebo treba natočit LNB
tricardo
Junior

Odeslat příspěvekod jito 25. 7. 2010 15:50

To je těžké posoudit.
Ostatní programy vypadávají také?Nebo jen ta ČT?Jaká byla úroveň signálu při kostičkování a po přenastavení paraboly?Máš dobře zafixovanou parabolu atd.
jito
HD SATan

Odeslat příspěvekod MgX 26. 7. 2010 17:43

Pokud se nepletu ... uživatel měl problém s nastavením paraboly, kvůli rohu protějšího domu :hm
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod tricardo 26. 7. 2010 20:42

Ano je to tak.No nerozumiem tomu ked ostatne programy su ok,ale prave tieto nie :/
tricardo
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 26. 7. 2010 20:47

jito píše:To je těžké posoudit.
Ostatní programy vypadávají také?Nebo jen ta ČT?Jaká byla úroveň signálu při kostičkování a po přenastavení paraboly?Máš dobře zafixovanou parabolu atd.

-- 26. 7. 2010 22:03 --

Možná by pomohl SKEW ... lehké natočení LNB ... pakliže není možné ještě lepším způsobem uchytit parabolu.

Přesto ... tazatel předává minimum informací, tudíž nemůže očekávat radu, které pomůže :-\
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod tricardo 27. 7. 2010 15:19

Tak v súhrne mam primač Ferguson 200 HD,parabolu 80 cm.Moj problem je v to,že všetky programy primane na astre 23.5 su v poriadku až na programy vysielané na kmitočte 12525 t.j.Čt1.Čt2.Čt24.Čt24.Prima.Tieto programy štvorčekuju,vypadava zvuk a niekedy nieje žiaden signal.Stáva sa aj situacia ked idu ok.Je pravda,že maju kvalitu primu okolo 30% no mam aj menšiu kvalitu primu na niektorych programoch a tie idu bez problemov.
Je to počasim?......

-- 27. 7. 2010 16:26 --

Ešte jeden dotaz.Prečo niektore programy napr. Markiza,Joj...maju kvalitu signalu 82% a niektore len 25% ked su primane s toho isteho satelitu ?
tricardo
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 27. 7. 2010 15:38

Jestli je pravda, co tady napsal MgX, že přijímáš těsně kolem rohu nějakého protějšího baráku, tak se Ti projevuje v příjmu jedna z méně známých vlastností elektromagnetických vln centimetrových délek (obecněji - satelitních pásem) - a to REFRAKCE NA HRANĚ PŘEKÁŽKY. Jde o to, že na té hraně domu dochází k ohybu vln a v závislosti na polarizaci se Ti posouvá zdánlivý obraz družice na obloze - i když se parabola ani LNB nehýbou, na některých kanálech se chovají "jako ujeté", protože vinou právě toho rohu baráku naproti se pozice potřebná pro kvalitní příjem posunula o malý, přesto významný kousek stranou. Doporučuju přemístit celou parabolu do místa, kde nebude výhled na družici rušen žádnou stavbou aspoň v rozmezí ±5° od požadované pozice.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod jito 27. 7. 2010 17:00

Rozdíl v intenzitě signálu mezi TP je normální.Nezapomeň na to,že na některých pozicích je několik satelitů,ne jeden ale třeba 6,7.A vzhledem k jejich stáří a "hardwarové" výbavě mají rozdílné výkony.A také vyzařovací paprsek může být určen pro jinou lokalitu v Evropě.

Já se hlavně doteď nedozvěděl,jestli jsi zkusil doladit parabolu podle toho nejslabšího signálu. :hm
jito
HD SATan

Odeslat příspěvekod MgX 27. 7. 2010 18:10

EKKAR to krásně odborně napsal. Chtěl jsem naznačit něco víc tímto směrem, ale tak kvalitní text bych nevytvořil.

Co se týká případného rušení počasím. Pokud mám správně načteno pak .. nejhorší je mokrý sníh, následuje déšť a nejméně vadí kvalitní pevný sníh.

Co se týká síly a kvality signálu. Zkus vytvořit seznam .... řekněme deseti stanic, kde pět bude nejlepších, pět nejhorších a uveď u nich kvalitu a sílu signálu. Sice to má každý přijímač jinak ... ale okrajově to bude stačit.

Pakliže připustíme anomálii, kterou způsobuje hrana protějšího domu ... nemáš možnost použít delší rameno (jiný výložník, stožár) a zajistit parabole vyšší posazení?
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Federmann 5. 8. 2010 15:09

Nezlobte se, ale "REFRAKCE NA HRANĚ PŘEKÁŽKY" je opravdu pozoruhodný jev.
Já bych se podíval raději na Fresnelovu zónu ...
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora." - Kurt Tackmann. Mnohé se zazrcadlí v Zrcadle českého a slovenského internetu
Federmann
Trvalý BAN