od Dagy2 21. 3. 2016 23:01
zimcol, kacírska myšlienka: aký TV majú tvoji rodičia? Možno by som vymenil TV a zobral Samsung s DVB-S2 tunerom. Nové Samsungy majú dobre odladené ladenie a nastavenie SAT prijímača.
Ak TV neprichádza do úvahy volil by som niečo jednoduché s irdeto čítačkou a CI+ slotom (prečo? možno za rok budú chcieť k DigiTV alebo inému prevádzkovateľovi).
Výhodou pre neznalých užívateľov je ak existuje u prijímača možnosť zálohy na USB s automatickým reloadom. Takto to funguje napr. u Technisatu (ten ale vo vyššie uvedenej kategorii mal naposledy Technistar SIR, ktorý už nie je v predaji v ČR) - naladíš rodičom prijímač, urobíš samospúšťaciu zálohu na USB. V prípade, že niečo pošahajú stačí strčiť USB a prijímač sa nastaví na pôvodné nastavenie a prepne na prvú predvoľbu a to za ca 5 sekund.
Prečo nie linux pre používateľov typu "starší rodičia":
A/ presne pre túto vetu:
"Evidentne Vas pani skrie, ze sa nechcem s Vami podelit o skusenosti , Vami tak opovrhovanym Linuxom". Nie, neškrie, z účastníkov tejto diskuzie nikto nepotreboval skúsenosti s linuxom. To si niekto pomýlil. Ale presne vystihuje neochotu pomôcť tým, ktorým niekto poradil otvorený OS, ktorá je známa naprieč fórami. Na druhej strane treba uznať, že zatiaľ čo u prijímača bez otvoreného OS možno viesť niekoho po jednotlivých stlačeniach tlačítiek DO u linuxu toto vlastne neexistuje z dôvodu 1000 možností nastavení a kombinácii.
B/ každý prijímač treba zvládnuť aspoň po naladenie programov, nastavenie EPG, výstup obrazu a zvuku a zálohu naladenia. U slušného prijímača stačí prejsť časti návodu za 5÷10min. U linuxu návod neexistuje, takže študovanie po fórach je nevyhnutnosť. Pre toho, kto chce za 20minut mať nastavené toto asi nebude správna voľba
C/ "nastavený prijímač od Ellano" som síce nevidel (skúsenosť s firmou Olmi ukázala, že nefungoval ani základ prijímača - čítačka, o ostatných funkciách radšej pomlčať) ale aj nastavený prijímač treba urite domestifikovať - už len nastavenie poradia predvolieb na to, ako je zvyknutý užívateľ bude určite potrebné urobiť. Staršieho človeka nepresvedčíš, že MARKIZA na predvoľbe 18 je len vec zvyku, keď ju mal predtým roky na 1-ke.
D/ lacný linux - radšej ten GoSat