Jak na propojení TV s STB+DAB+ ?

Digitální vysílání DVB-T/S/C/, poskytovatelé, set-top boxy, diskuze kolem HD

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod tomcat5 21. 12. 2019 16:47

Mám Tv s jedním anténním vstupem, chci k němu a k jeho anténnímu kabelu připojit STB, který má jeden anténní vstup pro oba tunery - DVB-T2 a DAB+

Mám jeden anténní kabel s Tv signálem a nainstaluji i anténu pro DAB+. - Stačí VKV dipól ?

Jak to mám prosím sloučit/rozbočit?

Jedná se o tento přístroj -

https://www.lupa.cz/clanky/technisat-di ... asem-trhu/
tomcat5
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dagy2 26. 12. 2019 11:10

s tvojim popisom je odpoveď na diaľku nemožná, zrejme preto ti nikto ani neodpovedal.
Rozdeľme to na dva problémy:
1/ anténa
VKV dipól je ti určite na nič pokiaľ nebývaš priamo pod vysielačom a príjem je možný na kus drátu a VKV dipól tam bude vlastne "na okrasu".
VKV FM vysielanie pracuje vo frekvenčnom pásme 66.5÷108MHz, dnes prakticky len v pásme 87.5÷108MHz takže dipól s dĺžkou polovice vlnovej dĺžky bude mať rozmer okolo 1.5m.
televízne vysielanie či už bývalý analog, DVB-T alebo DVB-T2 je vo frekvenčnom pásme 470÷700MHz. Niekde úplne inde, kde je VKV dipól len kus železa/hliníku.

DAB rádio pracuje na frekvenciách 174÷240MHz, takže opäť VKV dipol k ničomu.

Pekné články o anténach a ladení DVB-T/T2 a DAB sú tu:
https://www.televizniweb.cz/2018/04/ant ... u-vybirat/
https://auto.sme.sk/c/20787062/co-je-to ... ensku.html
tiež sa tu dozvieš niečo o filtroch LTE.
Keď to prečítaš, ešte vôbec nemáš (aspoň na Slovensku) vyhraté. Totiž pokiaľ nebývaš v meste a na rovine, kde je v okolí jeden výkonný vysielač a potom ti stačí prut v obývačke je naladenie DVB-T len pomocou TV bez meracích prístrojov problematické. Často je lepší príjem z odrazu od susedovej plechovej strechy než priamym výhľadom na vysielač.
Bohužiaľ, reklama ktorá u nás beží na "plusetelku cez anténu" je púhy kec a prax je mimo dohľadu na hlavné vysielače radikálne iná.
Takže ak si v blízkosti vysielača chytáš na prut, ak si niekde za kopcom spýtaj sa suseda, ktorý má anténu na streche, ak takého nemáš volaj anténara s meracím prístrojom.

2/"kábel"
otázne je, či DAB rádio vysiela z rovnakého vysielača ako DVB-T. Takto to bolo niekedy v minulosti, takže potom všetky antény išli rovnakým smerom, resp. dala sa použiť jedna širokopásmová anténa.
Dnes vysielajú komerčné rádiá často z úplne iných miest - budovy biznis centier a podobne. Takže zrejme sa nevyhneš anténe separátnej anténe DAB a DVB-T. Možno viacerým anténam.
U dvoch antén DAB a DVB-T je zlúčenie do jednoho kábla jednoduché - pasívny zlučovač stojí okolo 100Kč, pripojíš do neho dve antény a ďalej pokračuješ do prijímača Technisat jedným koaxiálnym káblom.
Ak je príjem komplikovanejší - viacero muxov z rôznych smerov riešením je opäť odborník s meracím prístrojom, ktorý ti navrhne riešenie.

digitálna technika síce prináša lepší obraz bez "duchov" a rádio bez šumu ktoré vznikali odrazom analogového signálu ale často vyžaduje ďaleko komplikovanejšie anténne systémy.
Dagy2
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomcat5 27. 12. 2019 16:19

Děkuji Ti za podrobnou odpověď,
já nemám ani tak problém s TV anténou, pouze budu potřebovat nějakou na DAB.
Jak vidíš, jsem v tomto laik, zde v Krkonoších vysílá DBA vysílač Trutnov, jestli jsem to správně našel -

http://www.digitalradiodab.cz/seznam-vysila--.html

Jaká je tedy prosím velikost dipólu?

Slučovače i rozbočovače jsou co se týká kvality a útlumu podobné, nebo jsou i nějaké lepší ?
tomcat5
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dagy2 28. 12. 2019 20:09

laik úplne nie si, pretože poznáš výraz dipol.
pokiaľ pozrieš napríklad do Wikipedie čo to je dipol, dozvieš sa aj to, že dipoly pre zachytenie elektromagnetického vlnenia sa používajú s rozmerom o polovičnej dĺžke vlny "lambda/2".
a potom ďalším vyhľadaním vo Wikipedii sa dozvieš aký je vzťah medzi frekvenciou elmg vlny a jej vlnovou dĺžkou.
vlnová dĺžka Lambda = 300 : frekvencia v MHz.
Napríklad pre FM rádio, ktoré vysiela na 100MHz bude dipól mať rozmer 300 : 100 : 2 t.j. 1.5m.
Pre DAB, ktoré vysiela zhruba na dvojnásobnej frekvencii je to teda ca polovičný rozmer.
Dagy2
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomcat5 30. 12. 2019 16:38

Děkuji,
tedy čistě prakticky .

Budu chytat vysílač Černá Hora - zde -

http://www.digitalradiodab.cz/seznam-vysila--.html

300 : 227,36 ( MHz) : 2 = 0,66

Bude mít tedy můj dipól 66 centimetrů ?
tomcat5
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dagy2 31. 12. 2019 00:43

ano, 66cm.
zlučovače signálu nájdeš napríklad na Alze, pokiaľ to bude DAB+DVB-T tak útlm zlučovača je zanedbateľný.
Dagy2
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomcat5 2. 1. 2020 16:20

Děkuji, ještě kabel a slučovač s rozbočovačem.
Kabel bude logicky TV koaxiál, liší se slučovače nějak kvalitou - existuje nějaký High-end ?
tomcat5
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dagy2 3. 1. 2020 23:16

myslím, že obyčajný pasívny zlučovač zrejme nie je high-end alebo low-end. Pozri kľudne na Alze, tam ich je niekoľko typov/výrobcov len daj pozor čo chceš zlučovať.
Dagy2
Pokročilý