STA a problém s kvalitou signálu DVBT2

Digitální vysílání DVB-T/S/C/, poskytovatelé, set-top boxy, diskuze kolem HD

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Mrkev celer 1. 3. 2020 13:47

Dobrý den,
V domě nám upravovali sta na příjem DVB-T2. Pod i nad námi funguje příjem normálně. Technik u nás zkoušel zapojit stb a taky fungoval ale to jsem nebyl doma. Tv ukazuje sílu signálu přes 90% ale kvalitu 0. Zkusil jsem vyměnit starý kabel z tv do zásuvky za jiný a chvíli příjem fungoval. Koupil jsem kvalitnější kabel, ale síla a kvalita stejně. Má cenu investovat do zesilovače? Nebo bude problém jinde?
Naposledy upravil Nick Cave dne 1. 3. 2020 14:52, celkově upraveno 1
Důvod: upraven název tématu na optimálnější
Mrkev celer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jito 1. 3. 2020 14:58

Problém je určitě jinde.
Naladí to automatickým laděním nějaké frekvence T2 nebo ne?
jito
HD SATan

Odeslat příspěvekod merhaut 1. 3. 2020 15:08

Jaká je kabelová topologie? Do hvězdy (každý byt má svůj kabel) anebo sériově (byty jsou na jednom kabelu za sebou)?
elektrotechnik: specializace měření a regulace/automatizace, více jak půlstoletí též fanda do hi-fi a bigbítu
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Mrkev celer 1. 3. 2020 15:10

Automaticky teď naladí jen Dvb-t a Polské programy. Byty jsou na jedné větvi.
Mrkev celer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod merhaut 1. 3. 2020 15:20

Pokud stejnokabeloví sousedi - nad a pod - DVB-T2 naladí a u Vás fungují DVB-T, vypadá to na vadný settopbox. Jiné technické vysvětlení není. Půjčit si od sousedů jejich.
elektrotechnik: specializace měření a regulace/automatizace, více jak půlstoletí též fanda do hi-fi a bigbítu
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod jito 1. 3. 2020 15:39

Nebo zkus naladit tvůj box u sousedů....
jito
HD SATan

Odeslat příspěvekod Mrkev celer 1. 3. 2020 15:50

Svůj StB nemám. Tv to jednou naladila na chvíli. Ještě zkusím svou tv u sousedů, jinak ji pošlu na reklamaci.
Mrkev celer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod merhaut 1. 3. 2020 15:54

A TV má DVB-T2? STA upravená pro příjem DVB-T2 neznamená převod do DVB-T! Občas se s touto představou o fungování STA ve své praxi anténního technika setkávám.
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Mrkev celer 1. 3. 2020 16:29

Ano, dle informací z internetu i od LG tato televize má přijímat DVB-T2. Dokonce se to i na cca deset minut podařilo ale z nějakého důvodu je bud slabý/silný signál nebo je nějaká součást tv vadná :(
Mrkev celer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 1. 3. 2020 17:38

Jaký přesný typ TV to je?
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod merhaut 1. 3. 2020 17:42

Jako poslední pokus zkusit podle návodu vrátit do firemního nastavení a provést znovu celou instalaci. A pak ještě ty sousedy - jejich stb u vás, plus vaše tv u nich.
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod MgX 1. 3. 2020 17:51

A v TV vypni položku LCN, jestli tam je. Někdy dělá nečekaný bordel.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Mrkev celer 2. 3. 2020 10:42

Ráno jsem ještě zkusil manuální ladění kanál 26. Síla spadla z 93 na 90 ale naskočila kvalita na cca 30. Bohužel jsem zkusil automaticky a našlo jen Dvb-t. Další manuální 26 zobrazilo jen název kanálů a po dalším manuálním už nebyl signál vůbec. Přitom 28 má sílu 95 a tam nic nenajde. Po vypnutí a zapnutí zase na 26 síla 93 ale nic.
Mrkev celer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dagy2 6. 3. 2020 18:41

v prvom rade, sila signálu je skoro nezaujímavý parameter ak je zobrazená v nejakých % u TV. Pokiaľ tam niečo preblikáva od 50% nahor tak tam niečoho signál je.
Dôležitá je kvalita. Pretože tá hovorí o chybovosti signálu. S "chybovosťou" kde analog hral so snežením a duchmi digitál nebude fungovať vôbec.

Aký je rozvod signálu STA vo vašom dome? Ak je hlavný rozvod na chodbe a do jednotlivých bytov sú natiahnuté odbočky a ukončené v bytoch mohol by si skúsiť napojiť vstup do TV bez zásuvky - pripojením priamo.
Ak je rozvod urobený tak, že kábel je zo strechy natiahnutý priebežnými zásuvkami v bytoch zhora nadol môže byť príčinou napríklad to, že sused nad tebou si urobil ďalšiu odbočku a tým vytvoril odraz vo vedení a signál u teba je týmto odrazom znehodnotený.
Myslím, že môžeš jedine:
- skúsiť požičať od niekoho STB a vyskúšať či pôjde u teba naladiť DVB-T2. Ak áno tak je problém s TV
- ak nenaladí ani iný STB nič, tak bez technika s meracím prístrojom sa asi nezaobídeš.
Dagy2
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Mrkev celer 6. 3. 2020 19:33

Poté co mi technik stále tvrdil, že je vadný tuner, jsem tv vyzkoušel ve vedlejším domě. TV funguje na 110% :). STB jsem taky zkoušel - naladí, ale kvalita a síla kolísá až k nule - hraje (dle podpory LG mají StB svůj zesilovač). Ukecal jsem technika aspoň na výměnu zásuvky.
PS: byty jsou na větvích z vrchu dolů
Mrkev celer
Kolemjdoucí

Další stránka