Televizní vysílání přes anténu informace

Digitální vysílání DVB-T/S/C/, poskytovatelé, set-top boxy, diskuze kolem HD

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Ondra P 23. 7. 2024 09:46

Ahoj, vyzná se někdo v zapojení televizní antény pro příjem dvb-t2 signálu nebo má zkušenosti, kdo by mi zodpověděl pár věcí?
Za pár týdnů by k nám měl někdo přijít namontovat antény pro příjem televize co by měl zvládnou 5 TV. Protože úplně nechci, aby po celým baráku lezl cizí chlap, chtěl bych si minimálně v patře provrtat skrz strop díru na půdu pro koaxiální kabel a zrovna i síťový kabel na internet, který bych chtěl dát do zdi.
Zajímalo by mě proto pár otázek:
1)Jaká je kvalita obrazu v porovnání se satelitem nebo iptv, bude mít anténa podobný bitrate jako u satelitu, iptv má prý horší kvalitu co jsem někde četl.

2)Jaký kvalitní koaxiální kabel pořídit, jde něco kvalitního koupit už i s konektorama nebo jenom bez? Potřeboval bych cca 20-30m na jednu místnost.

3)Jakou chráničku kabelů/tunel do zdi pořídit, abych po zazdění mohl kabely třeba za 15 let vyměnit a nemusel zase dělat drážku do zdi?

4)Půjde koax. kabel a síťový kabel od internetu zapojit do takové společné zásuvky, aby všechno fungovalo jak má?
Něco takovýho:
https://www.hornbach.cz/p/datova-zasuvka-schneider-electric-sedna-sdd111469t-1xrj45tv-bila/12014884/
5)Zpoždění vysílání u živých vysílání přes anténu vs satelit vs iptv (např. MS v Hokeji) Když jsem sledoval MS světa v hokeji přes ivysílání nebo iptv proti kabelovce byl rozdíl i kolem 1 minuty.

Díky za rady.
Naposledy upravil Ondra P dne 23. 7. 2024 15:29, celkově upraveno 1
Ondra P
Junior

Odeslat příspěvekod ilja2001 23. 7. 2024 12:24

Zkusím pár vlastních poznatků a doporučení.
ad1) satelit nemám, takže porovnání DVBT2 vs. IPTV - DVBT2 obecně nejhorší kvalita, troufnu si říct i vůči satelitu, s výjimkou programů ČT, tam je naopak lepší než IPTV. Programy skupiny NOVA jsou kvalitou v DVBT2 "hrozné", Prima o chlup lepší. Ale i mezi IPTV jsou rozdíly. Mám aktuálně dvě IPTV - základní SledovaniTV a O2TV kvůli vybraným sportovním stanicím. Programy skupiny NOVA jsou na O2TV v dobré kvalitě, ale ostatní z těch "běžných" ČT a Prima jsou viditelně horší než na SledovaniTV. Kdysi jsem rovněž testoval IPTV od Skylinku a to mě tehdy moc nepřesvědčilo.

ad2) kvalitní koaxiální kabel raději bez koncovek, bude se i lépe protahovat. Navíc, pokud budou zásuvky, tak by stejně koncovky neměly smysl. Za sebe bych doporučil Belden H125 CU v případě venkovní instalace a Belden H121 CU pouze pro vnitřní instalaci. Ale jsou i jiné kvalitní.
Pokud taháš novou instalaci, tak nejlépe pro internet UTP kabel nějaký Cat 6 (nebo i vyšší) v provedení celoměděný drát. A zvážil bych natáhnout do jednotlivých místností i více přívodů.

ad3) co největší, pokud chceš v budoucnu protahovat kabely. Někdo dává husí krky někdo trubku. Záleží kudy to půjde.

ad4) ano do společné zásuvky to jde, pokud nevyužiješ více přívodů pro internet. Ale pozor na to, že koaxiální zásuvky jsou dvojího typu a to průběžné a koncové a ještě bývají s různým útlumem. Toto je potřeba prodiskutovat s tím, kdo bude instalovat anténu se zesilovačem pro správný návrh rozvodu.
Ostatně i to vedení koaxiálního kabelu by bylo vhodné předem probrat. Jestli bude návrh rozvodu od antény hvězdicově do jednotlivých místností nebo třeba postupně z místnosti do místnosti.
ilja2001
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondra P 23. 7. 2024 15:45

Díky za příspěvek, snad se přidá i někdo další.
Já sleduju filmy a seriály většinou ve 4K nebo bluray kvalitě, případně ze streamu. Takže pro mě to je hlavně do počtu na občasný sledování a je to hlavně pro zbytek rodiny. Takže beru anténu jako výhodu, že stačí jednorázový poplatek a není potřeba dalších poplatků.
Ondra P
Junior