digitální vysílání vs analogový dvd rekordér

Digitální vysílání DVB-T/S/C/, poskytovatelé, set-top boxy, diskuze kolem HD

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod gotti 22. 1. 2008 20:33

ahoj.chtěl by jsem se zeptat.mám od UPC kabelovou televizy a chtěl by jsem si koupit nějaký dvd rekordér bez hdd a DVB-T za nějakých 2500kč.ted budu moc nahrávat z TV,ale co až přijde digitální vysílání?půjde to vyřešit set-top-boxem?Díky
gotti
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 22. 1. 2008 21:52

Jo, půjde - ale budeš muset programovat nahrávání na dvou mašinách místo jedné a s tím, že nebudeš schopný nahrát kvalitu garantovanou digitálním přenosem - vždycky budeš omezený dvojí konverzí, nejdřív z DVB-T na analog, kterým nakrmíš modulátor nebo přinejlepším SCART a z něj budeš znovu dělat digitální záznam na HDD nebo DVD.
A když tohle víš, řekni na rovinu - stojí Ti to za to?
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod gotti 22. 1. 2008 23:06

tak třeba cena těch s DVB-T je okolo 6000kč a bez to stojí kolem 2500kč a to je docela rozdíl.mám doma pár nahrávek na VHS,který by jsem chtěl převést a občas něco nahrál na DVD-RW,skouknul a zase smazal...někdy něco nahrál,ale fakt jen občas,spíš nějaký dokument o válce,K-1 na eurosportu...takže na nějaký velký nahrávání se nechystám :) doted koukáme na VHS,kde nahráváme v LP,takže si umíš kvalitu představit a tak si říkám že to "pro mě"zas tak špatný být nemůže(obraz).takže říkáš,že by to šlo.a šlo by nahrávat pořad a koukat při tom na jiný?(televizy mám taky analog)
gotti
Junior

Odeslat příspěvekod Abox 23. 1. 2008 06:53

No ono taky zalezi, jestli mysli pozemni digital a nebo kabelovy digital od toho UPC.
V tom druhem pripade to ma putna, jestli tam bude mit DVB-T a nebo ne.
Abox
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod gotti 23. 1. 2008 10:11

já se právě nevyznám,ale mám teda to UPC,ve zdi krabičku a v ní ted zapojenej kabel do Televize...tak nevím
gotti
Junior

Odeslat příspěvekod ilja2001 23. 1. 2008 11:06

EKKAR píše:... že nebudeš schopný nahrát kvalitu garantovanou digitálním přenosem - vždycky budeš omezený dvojí konverzí, nejdřív z DVB-T na analog, kterým nakrmíš modulátor nebo přinejlepším SCART a z něj budeš znovu dělat digitální záznam na HDD nebo DVD.
...
ilja2001
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod THeBaNDiT 23. 1. 2008 11:18

ako uz pisal Sauron, ak bude gotti chciet nahravat digitalne vysielanie poskytovane kablovym rozvodom, tak by mu bolo DVB-T v rekorderi aj tak nanic... ;) a ak by aj mal v rekorderi DVB-C (taky zatial neexistuje, ak sa nemylim), tak sa teraz neda zarucit, ze bude s UPC spolupracovat...
zive: HP Envy x360 Conv. 13" (Ryzen5 4500U, RAM 8GB, GF AMD Radeon)
digiarena: Nikon D5000 + 18-105mm DX VR + 55-300 DX VRII + SB-700
avmania: Samsung QE55Q80T + Nvidia Shield TV 2017 + ONKYO TX-NR414 + Jamo S426 HCS3
mobilmania: Samsung Galaxy S22U
THeBaNDiT
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod KillerZero 27. 1. 2008 14:12

ilja2001 píše: prakticky všechny rekordéry provádějí interní D/A a A/D konverzi. e/quote]

Opravdu i D/A/D konverzi, ne jen překódování?
KillerZero
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Bonďa 5251 12. 3. 2008 14:48

Promiňte že reaguji po takové době, ale věc je mnohem horší. Já osobně mám již 14 dní (reaguji 12.3.) STB Handan 6000 se dvěma tunery a HDD 160Gb. Ale nahrát něco na obyčejnou pitomou kombinaci VCR/DVD přehrávač se mi ještě nepodařilo. STB sice má Scart pro VCR, ale skutečně jen pro "klamání bokem". Když se přístroj zapojí s TV a videem přesně podle návodu, obraz jde u TV jen černobíle a bez zvuku, video je mrtvé a nelze ani přehrávat. Jediná možnost se ukázala být využít vývod Scartu z STB pro TV do jednoho ze Scartů na videu a odtud druhým Scartem do TV, koaxiál rovněž. Pak TV normálně jede na všechny kanály digi+analog z STB. Při zapnutí videa si obraz převezme video a lze přehrávat i nahrávat ale pouze z analogové nabídky na kterou je naladěno (což znamená že po vypnutí analogu tato možnost odejde). Zapnout přímé nahrávání z toho co běží na TV není možné, video si TV přepne jako monitor a běžící kanál přepne. VCR s STB se vzájemně nevidí a nekomunikují ať už využijete na STB druhý Scart pro VCR nebo ne. Pokus o naladění videa STB úplně ignoruje. Nemůžete načasovat nahrávání na VCR a potom na STB, protože poloha kanálů a jejich čísla jsou úplně jiná, některé kanály vzájemně chybí a STB se většinou zasekne, když ne, nahraje něco jiného na disk.
Nechal jsem si na doporučení technika přidat další zásuvku a ponechal druhý (původní) STB pouze pro video, ale marně. Také tento STB z druhé zásuvky se "vrhl" pouze na TV.
Takže je to asi už v přednastavení. A pokud jde o nahrávání na zabudovaný HDD, soubory jsou ve formátu .HAV a zašifrovány, takže při převodu do PC nebo kdyby se podařil zázrak s videem, jsou nepřehratelné. Navíc u počítače funguje pouze USB v. 1.1
Takže je to pouze na zhlédnutí a vymazání, což tuto vymoženost činí prakticky bezcenou a nepoužitelnou (aspoň pro mne).
Já osobně jsem opět STB uložil do krabice a pojedu na analog dokud půjde - pak TV karta v PC. A pokud někdo detailně neporadí, o HDMI od kohokoliv už nechci ani slyšet. Jsem z digitálu zřejmě vyléčen -úplně.
Bonďa 5251
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod THeBaNDiT 12. 3. 2008 17:31

2 Bonda 5251: prosim, popiste mi este velmi jednoducho, co za zariadenia mate a co chcete kam nahravat... lebo z Vasho dlheho prispevku som to asi velmi dobre nepochytil...

STB Handan 6000 se dvema tunery a HDD 160GB je prijimac s dvoma digi-satelitnymi dekodermi. Dalej mate ake zariadenia? VCR/DVD je co - kombinovany pristroj, alebo dva osobitne pristroje? A co chcete z coho kam nahravat?

Urcite to spolu vyriesime, len mi dodajte potrebne info, najma co za pristroje mate a co vsetko s nimi chcete robit... 8)
avmania: Samsung QE55Q80T + Nvidia Shield TV 2017 + ONKYO TX-NR414 + Jamo S426 HCS3
THeBaNDiT
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Bonďa 5251 12. 3. 2008 18:43

To THeBaNDiT: Díky za zájem. Takže začnu TV: v návodu není název ale jde o Teslu typ ani v návodu neuveden, asi Marina. Je vybaven 2x Scart nastavitelnými na AV-1, AV-2, AV-2S (S-Video) AV-3 a AV-3S (cinche) a ještě dalším samostatným konektorem pro S-Video, "prostorový" zvuk.

Video je 18 měsíců stará kombinace videorekorder/DVD přehravač rovněž se dvěma Scarty (modrý označený /ext a druhý označený jako vstup/výstup. Jde o značku Toshiba SD-36 VESE.

STB je skutečně dvoutunerový Handan 6000 DVR, rovněž se dvěma Scarty (TV+VCR)+další cinche.

Předtím jsem dostal ten jednoduchý Handan 5000 ale technik od UPC nerozchodil video a u TV nešel zvuk. Tak jsem za 150 kč objednal ten dvoutunerový ne kvůli disku, ale právě kvůli možnostem rozsáhlejšího sledování.
Protože vím že z toho disku se na přehrání někam jinam nedá nic použít (zkušenost souseda) šlo mi hlavně o to, umožnit nahrávání z TV vysílání na video i až analogové vysílání skončí. Disk mi proto ani moc nezajímá, zpracování videí si dělám v PC. Protože video má podobný tuner jako televizor, domníval jsem se že v příjmu signálu od STB nebudou problémy.
Ale další technik od UPC zase neuspěl. Propojil vše podle návodu a u TV na AV-2 šel obraz ale nešel zvuk a video nereagovalo - šlo zapnout ale nedostalo se na obrazovku ani nešlo spustit (u Toshiby, není-li kontakt s obrazovkou, jsou podle návodu jako prevence poškození zablokovány motory mechanik.)
Technik zkusil spustit video v analogu a pak ladit, potom zkusil ladit z videa na zapnutý STB (?) ale neuspěl ani v jednom. Tím to skončilo - na víc opravdu neměl čas, byl u mne přes 2 hodiny. Pak jsme zapojili Scart z TV výstupu na STB do Ext.scartu na VCR a z dalšího scartu na VCR do Scart2 na TV. Koaxiál (kabelovou anténu) z STB přes VCR do TV a normálně vše jede, jen video má naladěnu starou analogovou skladbu a pouze z ní nahrává. Nemůže nahrávat při spuštěném STB - přepne TV na kanál který má naladěn a dá se ovládat jen svým ovladačem. Na DO STB nereaguje. Takže dál jsem se nedostal. Zkoušel jsem ještě další kombinace - dokonce 3 Scart kabelů - ale jen to rušilo ostatní kanály a nikdy nešel zvuk. Vše. I tak je to strašně dlouhé ale stručně to asi nejde.
Bonďa 5251
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod THeBaNDiT 12. 3. 2008 19:27

kedze tie zariadenia z vlastnej skusenosti nepoznam, budem predpokladat vseobecne vlastnosti, ake maju bezne zariadenia tohto typu a navrhol som podla toho schemu zapojenia (vid nizsie). Predpokladam, ze na TV i na VCR/DVD je mozne rucne prepinat vstupy, takze ak chceme na VCR nahravat nieco z STB, musime si na TV rucne prepnut vstup na signal z VCR a potom na VCR rucne prepnut vstup na STB, teda mali by sme na obrazovke vidiet program z STB s ovladanim (grafikou) VCR.

Obrázek
THeBaNDiT
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Bonďa 5251 12. 3. 2008 21:10

Dobrý večer. Skutečně máte mé uznání za Vaši snahu pomoci - děkuji opravdu moc. To se často nevidí. Ale bohužel:
Tento návrh je jedním ze tří kombinací Scartů o kterých jsem se už nechtěl rozvláčně šířit v závěru mé rešerše. Přepojení prvního scartu na výstup VCR z STB a přidání dalšího scartu z výstupu pro TV na STB na Scart1 TV přineslo pouze zablokování videa, ztrátu zvuku na AV-2 a na volbě AV-1 blikání a šum, který rušil i ostatní programy. Na ovladači TV se výstupy samozřejmě dají přepínat tlačítkem AV (AV-1, AV-2, AV-2S, AV-3, AV-3S, a dále volba kanálů). V případě že je video připojeno scartem k STB výstupu pro TV, na TV běží normální analogové programy přes video. Když tento scart přehodím na VCR STB a přidám další kabel (STB TV + TV AV-1) video je mrtvé, na TV je obraz z STB ale bez zvuku. V případě použití AV-2 to samé, jen ještě jede AV-2S černobíle se zvukem.

Vstup videa mohu ručně přepnout na dálkovém ovládání tlačítkem Input Selector. Když mám video připojené k STB/TV, při přepnutí se zobrazí nápis Ext. a černá obrazovka. V případě připojení scartu k STB/VCR lze video pouze zapnout, při volbě Input Sel. Ext. se nezobrazí nic, obraz bez zvuku jede dál, (video nereaguje na své ovládání) pouze při vypnutí TV problikne modrá obrazovka s bílým nápisem Ext. a -no signal.

Přesně totéž bylo u Handanu 5000 a proto jsem na radu prvního technika objednal ten lepší STB protože údajně -"je možné že jeden tuner video nepojme". Jak je asi vidět, nepojmou ho ani tunery dva. A myslím že by ho nepojalo ani tunerů deset.
Nějak se mi vtírá odpověď někoho ještě z Karnevalu na otázku proč nejde převádět filmy (zašifrované) přes pomalé USB 1.1 do PC: "To by přece bylo porušení autorských práv". Tak jestli to nefunguje i tady a videa se v digi TV nestanou zakázanou věcí.

P.S. Dal jsem si tu práci a ukecal souseda o dvě patra výš co má satelit. Přinesl jsem tam video a vyzkoušel jestli mi funguje to tlačítko Input Sel. Naběhla mi jeho nabídka, takže funguje. Je to tedy buď v Handanech, nebo začínám mít ještě takové bláhové podezření: jeden kabel Scart - ten nejdůležitější, od videa vstup/výstup do Scart2 v TV je o poznání tlustější než ty další dva a byl dodán s videem (byly dva, ale jeden jsem daroval - stačil mi jeden.) Jestli celý ten problém není způsoben neúplně obsazeným scart kabelem - to bych se střelil.
Bonďa 5251
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 12. 3. 2008 21:29

Bude to ono - je SCART a SCART...
Ony jsou totiž nejméně 2 druhy - a dokonce existuje speciální verze, kterou lze přepnout z funkce "vstupní" na "výstupní" - vše záleží na tom, kterým směrem má ten SCART vést signál...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Bonďa 5251 12. 3. 2008 22:08

Ježišmarjá. A já kvůli Scartu objednal zbytečně druhý STB a zásuvku co nepotřebuju, však se ten technik díval nějak divně když jsem tu novou zásuvku chtěl vedle té první. Ale když zjistil o co jde, opravdu se chudák snažil. Ale ten scart ho nenapadl - koho by to taky asi napadlo. Jestli je to ono.

Takže abych si sehnal další kabel, nejradši hned ten speciál. Dá se to sehnat? Nebo se to musí nechat někde udělat? Panebože zlatý analog. A to ještě ty programy jsou v daleko horší kvalitě než ty analogové, co mám a kolikrát se to sekne a rozkostičkuje i na dlouhou dobu. A není to tím přístrojem, ten první to dělal taky.
Bonďa 5251
Kolemjdoucí

Další stránka