digitální vysílání vs analogový dvd rekordér

Digitální vysílání DVB-T/S/C/, poskytovatelé, set-top boxy, diskuze kolem HD

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Bonďa 5251 14. 3. 2008 16:45

Pro TheBaNDita a všechny kdo mi pomáhali: vyřešeno. Po připojení Scartu za (proboha 1690kč!) začala volba externího zdroje na videu fungovat. Ale ne na STB/VCR, pouze na scartu pro TV. Takže zapojení scartů: z STB/TV do EXT/scartu videa, ze scartu vstup/ výstup na videu do Scart1 na TV a koaxiál průběžně přes video do TV. Úplně stačí. Jak se z DO videa naladí Input Sel. vstup AV2, lze už ovládáním videa přepínat na TV digi kanály které už jsou pod videem. Ale trvalo nejméně hodinu, než jsem to poznal. Při normálním přepínání kanálů na videu se totiž zobrazují analogová čísla kanálů které přepínáte, ale v tomhle případě ne! Třeba 5 programů v multiplexu totiž tvoří třeba jeden kanál, tak že se to přepínalo chaoticky. Zjistil jsem to až funkcí TV/VCR na dálkovém ovladači videa, který vypne signál a když jde přes video, zobrazí modrou obrazovku. V případě že obraz jde z STB, tato funkce nefunguje. Teď už jde i programovat, jen nesmíte omylem šmátnout na ovladač videa, jinak se to přepne na analog videa a prakticky to zjistíte až když chcete program přepnout ovladačem STB a ono to zase nejde!. Nebezpečně zamaskovaná funkce.

Pro BaNdita zvlášť: přepínač směrování Scartu existuje. Není to kabel, je to box s jedním výstupním, asi třemi vstupními zásuvkamy pro scarty, redukcemi pro cinche a tlačítkovým ovládáním. Zřejmě skvělá věc, ale kabel za 1690 mne k protočení panenek stačil.
Teď zkusím donutit ten disk v STB, jestli dokáže něco vyblít ven v použitelném stavu, ať už na video nebo do PC. Přece třeba takovou Bubílkovou nebudou kódovat, ne?
Díky všem, Ahoj!
Bonďa 5251
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod THeBaNDiT 14. 3. 2008 21:44

vyborne! sice trochu drahy kabel, ale hlavne ze si spokojny... :)
zive: HP Envy x360 Conv. 13" (Ryzen5 4500U, RAM 8GB, GF AMD Radeon)
digiarena: Nikon D5000 + 18-105mm DX VR + 55-300 DX VRII + SB-700
avmania: Samsung QE55Q80T + Nvidia Shield TV 2017 + ONKYO TX-NR414 + Jamo S426 HCS3
mobilmania: Samsung Galaxy S22U
THeBaNDiT
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Bonďa 5251 14. 3. 2008 22:10

Spokojený budu až zjistím že ta HDD paráda v tom STB k něčemu je.Stejně je to sranda, v zásadě když u toho STB použiješ oba výstupní scarty, tak se vyruší zvuk. Jak to proboha testovali? Zlatý analog, tam jsi připojil dráty, zapnul ladění, šel na kafe a po kafi už mohl nahrávat. Počítače si stavím sám, ale z tohohle krámu jsem málem dostal mozkovou horečku. Až začnou s HDTV asi si budu muset udělat doktorát z elektroniky.
Bonďa 5251
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jarda50 27. 10. 2008 17:03

Nechápu kde je problém. Jedu koax do DVD a rovnou do TV kde mám UPC modul CONAX CAS7 s kartou. a tak mohu koukat na co chci a nahrávat co chci. když chci nahrávat ale HD programy tak na DVD rekorderu nastavím Line 1 a zobrazí se mi HD kanál na který se dívám a mohu ho nahrát v dobré kvalitě. Jinak mám 81 programů a při porovnání s analogem je to nebe a dudy. Analog je hrůza proti tomu. Ale něco k digisignálu. Pokud si někdo ztěžuje na kvalitu tak ať se podívá jak ten signál cpe do TV. Scart to Scart není schopen přenést digitální signál a tak z toho leze degradovaný analog. Na to aby se do TV dostal skutečný digitál je potřeba propojení HDMI to HDMI a to umí pouze Handan 7000 HD. Problem je v tom, že STB to pro scart překvrdlá do analogu a pokud je nová TV s HDMI a se scartem tak ta chudák TV do které to leze přes scart zase převádí zpět do digitálu a v těch přvodech jsou už zase ztráty. Další věc je, že může být i kvalitní signál, ale nekvalitní kabel, koncovka zlom apod. ji dokáže dost zmršit. Jinak mám tři TV napojeny na UPC 2 STB 6000 a 7000 a jednu na modulu a kostičkování neznám. Ke kvalitě a úrovni signálu. To co ukazuje STB neberte za směrodatné. Původně na H 6000 byla úroveň 45-55 a po změně FW je to 90-95. Ono je to o citlivoisti STB a vyjma H 5000 což je proti ostatním tak o 2 až 3 třídy níže jsou ostatní velmi dobré. Ale pokud chce někdo něco extra není problém koupit Technisat Digicorder HD 2 s HDD 500Gb za cca 19K a použít do něj modul Conax CAS7 se spárovanou kartou. Ale stejně problémy s převedením záznamu v (.hav) do nebo klasického DVD je problém. Např. u H6000 lze převést přes USB 1.1 pouze záznamy z nekodovaných kanálů. To není tím, že by to bylo vlastností daného přístroje ale požadavek výrobců programů na ochranu svých děl a zajištění proti pirátství. Ještě tvrdší ochrana je u HDMI a pořadů či filmů v HD. Tam jsou do HDMI implementovány ochranné protokoly DHCP a pokud se HDMI mezi sebou nedomluví tak se místo pořadu nebo filmu objeví pouze hláška nelze přehrát v neautorizovaném prostředí a proč? Protože protokol na straně HDMI zobrazovadla jasně nedá vědět, že se jedná pouze a jen o zobrazovač. A když se to náhodou povede tak je nový záznam buď degradován na 576/25Hz řádků nebo obraz bliká. Vzhledem k tomu, že UPC pořady nakupuje tak je i povina při jejich prezentaci zajistit nemožnost kopirování
jarda50
Junior

Odeslat příspěvekod Bonďa 5251 28. 10. 2008 08:36

Dobrý den. Já už po stažení nového firmware potíže při využití HDD v Handanu 6000 (DVR) také nemám. Zapojení mám složitější - využívám současně STB/DVR jako základ, z něj jde RF kabel antény průběžně přes DVD REC do klasického videa a pak do starší TV, Scarty jdou stejně - ovšem používám pouze jako základ na STB scart pro TV. Jinak by při zapojení scartu do TV a VCR scartu do videí obraz šel černobíle a zvuk vůbec. Tímto stylem mohu při zapojení signálu z externího zdroje nahrávat z čehokoliv na cokoliv, třeba i z HDD Handanu buď přímo pálit na DVD nebo na HDD recordéru. Někdy je pouze nutné u STB změnit v uživatelském nastavení typ TV výstupu z RGB na CVBS. Tato volba u minulého firmweru a v návodu není obsažena. Nic tím u své starší TV neztratím, 99% filmů je stejně kompozit vysílaný ještě z VHS pásek. A tedy vůbec nepotřebuju k vytahování filmů z HDD Handanu USB ani počítač. Já ovšem chci vždy jen jeden film, je jasné že piráti by si na tom asi nevidělali.

Spíše mi teď mrzí kvalita digitálu jako taková: filmy se zastavují nebo kostičkují (a to i při 98% kvalitě signálu!), vypadávají pravidelně barvy (zejména Viasat History je tím proslulý asi u 15 známých v celé Praze, a není to vina kabelu, např. na Vinohradech u DVB-T to samé (sestře se "pomstil" film pro pamětníky "Viva Maria"). Po zavolání technika, kontrole antény atd. to zůstalo vše při starém.
Takže u mne v Letňanech i u sestry na Vinohradech je při použití STB kvalita digitálu nesrovnatelně horší než u analogu - a to nemluvím o rozcházení se obrazu se zvukem. To dosahuje místy zpoždění zvukového doprovodu až 5-8 vteřin!!! Technik tvrdí, že tak to je normální. Pámbu s námi. Děkuji za trpělivost.
Bonďa 5251
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jarda50 28. 10. 2008 10:59

Bonďa to se ale nediv s tou kvalitou signálu, když ho vlastně nemáš. Vidíš jen převrácený digitální signál do analogu a tam jsou dost značné ztráty. Dogitál si užiješ v plné parádě až na TV, která ho umí zpracovat. A opakuji scart neumí nic jiného než analog a právě to řevracení signálu z a do má mimo jiné vliv na kvalitu a můžeš mít signál třeba 100% Já jedu přímo bez stb a analog je proti tomu hrůza. Těžko můžeš hovořit o kvalitě digitálu, když do TV Ti jde jen analog. Jedu na UPC a obraz perfektní zvláště na HD programech.
jarda50
Junior

Odeslat příspěvekod Bonďa 5251 29. 10. 2008 08:22

Jenže já jednak jedu taky na UPC (STB Handan 6000 je právě jejich), jednak ta televize není tak stará (Scarty, komponentní i CVBS kompositní vstupy, prostorový zvuk) ale tytéž problémy co mám já má i sestra na své LCD Sony s DBV-T na Vinohradech. A má je i spousta dalších známých a to i dokonce už ještě na analogu který už je patrně (hlavně u UPC) už taky zpracováván digitálně (stejné kostičkování a dlouhodobé výpadky barev nebo rozcházení obrazu se zvukem). Perlička byla když se několikrát film v polovině zastavil a už nedojel
Tohle je tedy trochu silné kafe nutit lidem a tvrdit jak je to božské. Děkuji nechci - bohužel musím.
Bohumil Landa
Bonďa 5251
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jarda50 29. 10. 2008 10:59

No naštěstí takové problémy nemám. Ale jedu přes modul a další TV přes HDMI H 7000 HD. Jinak moje rodiče jsou na Žižkově a také jsou bez problému a mají H 5000 což je nejhorší přístroj. Ale mohu potvrdit, že signál obrazově mají horší, ale oni mají h 5000 a crt TV se scartem. Ale s takovými problemy se nesetkali. Jinak analog je analog a digitál digitál. Faktem ale zůstane, že z Handanů vyjma H7000 HD přes HDMI vychází jen a pouze analog. Včera jsem to zkusil na druhé TV a připojil jak přes scart tak i přes HDMI a rozdíl je markantní. A znovu opakuji přes scart a další dostaneš jen a jen analog digitál jede jen přes HDMI což má podstatně větší datový tok (10,5 G, který scart nezvládne. A na UPC je DVB-T na nic to jede jen DVB-C. A bohužel u digitálu hrají roli i kabely od zásuvky až po TV a tam je možno to také dost zprasit. Já jsem musel tyto kabely vyměnit a použít relativně drahé značkové kabely pro použití na 100Hz a pak byl obraz nádherný. A to že máš sice digitální signál je pravda, ale do TV ti jde analog. Pochop, že jediný konektor pro přenos digi signálu je HDMI a to musí být jak na STB tak i na TV. A právě ty různé změny mezi signály generují ztráty. A druhá věc je ta, že scart není schopen přenést takový datový tok a tak je signál ořezán a tudíž je nižší kvalita obrazu. Jiank pokud je datový tok dobrý tak je vše ok. a UPC má dobré datové toky a větší než jsou na DVB-S. Já jsem osobně velice spokojený a tyhle problémy opravdu nemám. Ale pokud jsem používal H 5000 a na CRT tak se občas něco vyskytlo. Ale to je minulost. Mám 81 programů z toho 6 v HD a nemám co řešit. Jen to kdy přibudou další HD programy.
jarda50
Junior

Odeslat příspěvekod Bonďa 5251 30. 10. 2008 11:26

Tak to ti závidím. Právě jsem si pořídil novou LCD TV - ale pořád pod DVB-C (UPC) a stejně nemohu zabudovaný DVB-C tuner využít. Hlavně bílé titulky tak vypadají jako kdyby za nimi vlála bílá slavobrána - prostě mnohem větší "zadušení"! než u nejhoršího analogu. Stejné je to i u známých v Praze-Vinohradech a Vršovicích, tam ovšem chytají většinou DVB-T protože UPC tam vesměs činnost nevyvíjí. U satelitů je to údajně o chlup lepší. Stále ale platí, že pokud spustíte rozhlasové stanice, zruší to příjem TV a naopak. Podle mých zkušeností (ale mohu se samozřejmě mýlit nebo to neumím) a podle lání mých známých digitální vysílání není vůbec technicky připraveno a pouze má naplnit kapsy dalších žadatelů o licence. Proti analogu je stále s kvalitou o 160-200% horší.Vycházím u sebe ze skutečnosti, že jsem si pořídil novou TV Sharp LC 44X8E a i když přepojím z kabelového STB na anténu v domě která už je upravena na DVB-T a TV tento tuner má, závady ve výpadku barev, kostičkování atd. jsou zcela shodné a celkově je obraz nesrovnatelně horší než byl u analogu ( porovnávám s programy, které mám na kartu a jedou pouze v digitálu).
Bonďa 5251
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jarda50 30. 10. 2008 15:01

Tak to je fakt problém, který hlavně vidím v signálu. Já teda mám titulky krásně viditelné a i na sportu nemám žádné problemy a to je TV Sony 40W4000 bez 100Hz MF. S tím rušením stanic to je zajímavé a setkal jsem se s tím někde u samsungů myslím. No uvidíš jak to bude, když spustí zakrátko Žižkov. Jenže jsem slyšel, že to bude mít obrácenou polarizaci tak že se bude must natočit antena. K Tvé TV je to 44 nebo 46 44 jsem nenalezl ani ve světě přes google. Pokud jde o ten tuner tak nefunguje vůbec a nebo kanály zobrazuje ale s těmi obrazovámi problémy? Pkud se jedná o to STAčko tak to setvrdě obrať na majitele domu. Ten je ze zákonna povinen toto zařízení udržovat v dobrém a funkčním stavu. Bohužel u STA jsou problémy např někdo se pohrabe a zmrší zásuvku a ostatní nad ním to odskáčou kvalitou signálu. Nebo někdy stačí, že si někdo zarazí TV místo do zdířky TV do zdířky pro rozhlas a pak jsou ostatní na tom stejně blbě. Jám mám to výhodu, že mám 5 druhů signálu a tak to mohu porovnávat a DVB-T mám nejkvalitnější z STA, ale zase analog je samý šum. Jakého Handana používáš na UPC?
jarda50
Junior

Odeslat příspěvekod martin.doc 30. 10. 2008 16:20

V Čechách ide použiť modul Conax s kartou UPC priamo v TV? Na Slovensku to nejde. Mám CAS Conax i kartu, ale karta je spárovaná s tým ich šuntom, čo dodávajú môj Sony KDl 40W3000 s káblovým tunerom nešlape.
martin.doc
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jarda50 30. 10. 2008 16:35

martin zde se neprodává modul samostatně , ale jen se spárovanou kartou od UPC. Jinak tady v pohodě. Potřebuješ modul http://www.dvb-c-shop.cz/produkty/ca-mo ... x-cas7.htm. To je jasné, že bez spárované karty Ti to nepujde. To je ochrana.
jarda50
Junior

Odeslat příspěvekod Bonďa 5251 31. 10. 2008 07:36

Ahoj. Toho Handana používám CV-6000 DVR s pevným diskem 160Gb a dělá dobrotu.Mne stačí, na HDTV se nechystám. Jinak UPC na něj chystá typ 7000, ale nemám zájem.
Jediný problém bude že mám ještě Samsung DVD rekordér bez digi tuneru a tedy bude muset běžet přes STB. A to bude sranda. Budu muset naprogramovat jak STB, tak Samsunga (ten má taky 160Gb HDD a má lepší možnosti střihu.) Jenže když bych naprogramoval Handana jako převod pro Samsunga, nezabráním tomu, aby se film nahrával na jeho disk, takže budu mít nahrávku jak ze STB, tak z rekordéru. Jediná možnost je mít STB na příslušném programu stále zapnutý a naprogramovat jen rekordér. Legrace.
Bonďa 5251
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jarda50 31. 10. 2008 16:02

Bohužel s tím se trápím i já. Chtělo by to něco komplexního DVD s DVB-C tunerem a HDMI výstupem.
jarda50
Junior

Odeslat příspěvekod Bonďa 5251 1. 11. 2008 09:13

Jenže není. Ten nový Handan 7000 má údajně mít taky dva tunery, ale nemá HDD. Tím téměř ztrácí význam.
Přitom by stačila ve firmware DVR "šestitisícovky" menší úprava, která by v časovači počítala s tím, že chci jen zapnout určitý program a nemusím jej rovnou nahrávat na zabudovaný HDD, ale třeba na externí připojeného DVD rekordéru.
Oni se v UPC (ne až tak nelogicky) domnívají, že když už máte DVR, nebudete používat DVD rekordér. U toho, kdo si Handana koupil jako první přístroj, to může být pravda - v zásadě druhý HDD nepotřebujete. Ale záznamovou mechaniku DVD stále potřebujete, nechcete-li mít na HDD za chvíli pěkný bordel. A samozřejmě si chcete to nejlepší archivovat, kdežto disk se musí promazávat, jinak ani 160 Gb za chvíli nestačí.
Zdá se, že s tím se moc nepočítá.

Ale nechci Handana 6000 příliš hanit. Mám ho od května, a kromě několika běžných dobností (občas se zasekne a restart, někdy po spuštění záznamu přímo tlačítkem "record" už nejde "stopem" zastavit = následné restartování vytažením šňůry ze zásuvky) dělá opravdu výbornou práci a nelituji že jsem ho vzal.
Bonďa 5251
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka