Tri roky som poctivo tunningoval môj DIY HTPC a posledných 9 mesiacov (Media Center Windows 7) to bolo naozaj bezproblémové zariadenie. Relatívne nie málo peňazí investujem do tohto segmentu "zábavy", pretože nemám rád kompromisy. Mám doma PDP LG 50PG6000 s THX certifikátom na obraz, tak som nejako podobne chcel odvíjať každý komponent v celom reťazci. O zvuk sa mi stará AVR Marantz s reproduktormi CanTon. Nič svetaborné, ale prejavom rozhodne neurazia. Neurazia ani vzhľadom (najdôležitejší parameter pre moju manželku) takže je to Super !
To HTPC som staval s vedomím, že mi to bude hovoriť "pane" veľmi dlho, ale stalo sa čosi, čo som vôbec nečakal. Nejako systematicky som sa vyhýbal článkom o "chytrých" krabičkách, pretože tie siahlo-siahlé a nekonečné diskusné fóra o problémoch takých alebo onakých mi stále dávali za pravdu, že HTPC je predsa len mašinka z iného vesmíru. HTPC však mnohých záujemcov odrádza kvôli zvýšeným nákladom, možno aj hlučnosti a niekto dokonca zohľadňuje spotrebu a trebárs aj čas štartu systému. Prvý aspekt je nepopierateľný. Skutočne, náklady sú prinajlepšom dvoj až štvor násobné ako priemerný multimediálny prehrávač. Ostatné veci sú ale jednoducho vyargumentovtaľné. Čo je na HTPC unikátne je to, že je to PC, takže každý problém sa dá riešiť a pomerne jednoducho.
Vo väčšine prípadov po deviatich mesiacoch očakávať príchod niečoho nového. Niečoho dlho vytúženého a očakávaného. Mne sa však stal taký zaujímavý prípad. Moje HTPC zomrelo! A... narodil sa prcek menom ASUS O!Play. Celý život som uprednosťoval cestu menšieho odporu a po pár týždňoch práce s ním musím povedať, že bez váhania som poslal na smetisko dejín môjho starého matadora. Možno mnohí z Vás sa teraz prekvapia, ale je to fakt a poviem prečo.
HTPC som ladil a ladil, všetko bolo very nice, ale v konečnom dôsledku, keď to bolo nasadené do ostrej prevádzky (do obývačky), tak sa tam neurobilo nič iné, ako iba to, že som si vybral film, alebo hudbu a pustilo sa to. Otázka bola: Vie toto spraviť aj multimediálny prehrávač? Odpoveď: Rozhodne áno! Prečo niečo takéto nevyskúšať? Musím priznať, že som bol motivovaný viac-menej pozitívnymi recenziami na ASUSa z viacerých zdrojov a cena 100€ je doslova symbolická. Čo to je? Za to nekúpim ani lepšiu zvukovú kartu do PC.
Objednanie jednoduché, inštalácia triviálna a používanie ako pre deti (školopovinné). Je fakt, že nemať skúsenosti, asi by som ho vrátil okamžite, pretože prehrávač po spustení s dodaným firmvérom bol tak neschopný a kostrbatý, že to jednoducho nešlo nenahrať nový fw. Čo ma nahlodalo najprv, bola práve verzia najčerstvejšieho fw (aktuálne 1.21). Na stránke ASUS podpory je výborne popísané, čo sa pridalo, vylepšilo alebo opravilo. Novy fw pridal mnohé funkcionality a dokonca Internetové služby!!! 100 free TV, 2000 internetových rádií, Flickr, Picassa a Počasie. Výborné! Takto si predstavujem support. Následne som robil testy snáď na všetko, čo by sa dalo z tohto prehrávača dostať. O podpore formátov nemá cenu nič písať, je to presne ako sa deklaruje v papieroch. Napíšem však čosi čo sa len tak niekde nedočítate. Spojenie v sieti s inými PC je bezproblémové. Pokiaľ nazdieľate priečinok, či disk, prehrávač ho spoľahlivo vidí. Nerobí mu problém ani PC s Win7. Prenos je síce pomalší (cca 6 MB/s) ale rozhodne týmto výkonom sa prehrávač neatakuje posledné priečky medzi prehrávačmi. Videl som už aj 1-2 MB/s. Po sieti vie prehrávať v pohode, bez trhania súbory s MKV s kódovaním 30 Mb/s. Pripojený USB disk či už do eSATA alebo USB portu dokáže prehrať MKV 45 Mb/s. Vzhľadom na to že FullHD je z 90% kódované s bitrate okolo 10 Mb/s je to viac ako dostatočná rezerva. Čo ma však asi najviac dostalo na tomto „krpcovi“ je fakt, že obrazový výstup cez HDMI je podstatne, podstatne vizuálne atraktívnejší ako z HTPC. A o to tu v prvom, ale nakoniec aj poslednom rade ide. Hoci HTPC bolo taktiež pripojené cez HDMI, obraz bol, ako by som to napísal polopatisticky. Rozdiel bol veľmi podobný, ako keď stolné DVD pripojíte cez kompozitný výstup (žltý CINCH) a potom cez SCART so zapnutým RGB. Obraz je cez Asus nádherne naostrený, kontrast a jas sú výborne nastavené od výroby. Všetky testovacie videá dopadli na jednotku s hviezdičkou. To som fakt nečakal. Stále mi to akosi vŕtalo v hlave, pretože na HTPC som to nedokázal dostaviť žiadnym dodatočným doladením. Tak som to tipoval na ne-kvalitu GPU (integr. ATI Radeon HD3200) a požičal som si teda niečo z vyššieho levelu. Skúšal som asi 4 grafické karty v cenách od 60€ do 180€, ako nVidia tak aj ATI chip. Výsledok viac-menej skoro identický. Ale potom som to pochopil. Počítač je počítač a prehrávač je predsa len prehrávač. Inak veľmi podobne je na tom stolné DVD a prehrávanie toho istého titulu cez HTPC. A tu sa jedná o prehrávanie. Určite existuje mnoho protichodných názorov a ja to s úctou akceptujem, pretože väčšinou ľudia majú vlastné skúsenosti a nepotrebujú sa skrývať za cudzie postrehy, ale moje skúsenosti sú takéto. To že tento prehrávač s pomerne veľkým prehľadom vystrnadil z poličky majstra, je proste fakt. To, že je HTPC svojim grafickým rozhraním niekde inde je tiež fakt. Ale ruku na srdce. Kto rieši, že pilot Formule 1 nemá taký komfort šoférovania ako vodič limuzíny? Jasné. Je mnoho užívateľov, ktorých najviac rajcuje, v akom prostredí sa pohybujú mimo prehrávania, ale túto dilemu si už musí vyriešiť každý sám.
Ale to by nebolo univerzálne zariadenie, keby nemalo chybičky. A to, že tento ASUS ich mal pred aktualizáciou fw požehnane je zas pravda a neodškriepiteľná. Verzia fw 1.21 však poriešila 90% nedostatkov a posunula O!play o riadny kus dopredu, ale...
Chybička č.1 Pokiaľ nastavím zvukový výstup na SPDIF RAW, audio dáta sa pri formáte MP3 neposielajú a AVR je hluchý. Ak však zapojím HDMI výstup do AVR a nie priamo do TV a dám cez tento výstup dekódovať zvuk a v prehrávači nastavím HDMI RAW, tak všetko ide bez závad. Predpokladám, že sa tento bug vyrieši v niektorej z najbližších aktualizáciách.
Chybička č.2 Čo mi trochu tiež prekáža je to, že MP3 súbory sa spracovávajú oddelene (aj keď sú v jednom priečinku) a prehrávač pri prechode z jedného súboru na druhý, prehrávač na okamih preruší audio výstup (akási forma umlčovania) čo spôsobí, že AVR pri strate digi audio signálu vyprodukuje počuteľný lupanec. Opäť je ale predpoklad, že by bolo možné očakávať aktualizáciou fw tzv.: gapless playing. Tzn, že aj posluch živých koncertov bude rovnocenné ako z lisovaného CD (audiofilom sa ospravedlňujem za slovo rovnocenné).
Chybička č.3 Neviem či chybička, ale PC vie predsa len titulky renderovať a Asus-u sa zatiaľ ani len nesníva. Titulky tu vyzerajú skôr ako trošku lepšie titulky z DVD. Zaujímavé, že vizuál titulkov rieši vo svojich recenziách len málokto.
Ale čo... Sú to všetko drobnosti, ktoré sú buď akceptovateľné, alebo vyriešiteľné alternatívou (viď MP3 cez optiku), ale ten obraz... Nádhera. Škoda, že to nemám s čím porovnávať, ale ASUS sa proste vydaril. Aspoň voči HTPC. A slogan „Zvoní HTPC umieračik?“ má zrejme čím ďalej tým viac jasnejšiu odpoveď.
A zas mám čo pozerať. A to som si myslel, že staré filmy sú na vééééľmi dlho uspaté v archíve.
Gratulujem každému, kto si Asus O!Play kúpi. Dobrá voľba.