Multimediální centrum - jaké doporučíte ;)

CD přehrávače, DVD/Blu-Ray/HD-DVD přehrávače a rekordéry

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Peckoslav 25. 7. 2012 20:05

Zdravím,

cca před rokem jsem zde:
http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1703&t=1150011&p=8975335#p8975335
řešil TV, propojení s mmc, herní konzolí a dalšími zařízeními. Vzhledem k nenadálým vedlejším nákladům jsem nakonec řešení musel odložit a nyní bych rád realizoval minimálně multimediální centrum. Počítám výhledově i s dalšími rozšířeními (nová tv, herní konzole, av receiver), ale momentálně je pro mě prioritou č. 1 "krabička k tv" :)

Mám v plánu pořídit mediacentrum s následujícími požadavky:
- možnost připojení uvedených zařízení (TV :), herní konzole, av receiver, usb port pro přímé kopírování z klíčenky/externího disku, ..)
- velká šíře podporovaných video formátů
- vestavěný HDD či možnost vložení HDD
- vestavěná wifi, aby bylo možné posílat soubory z pc do mmc, protože není možné tahat kabely k pc.

Výhledově bude centrum připojeno k tv přes hdmi, ale zatím bych potřeboval, aby (než se našetří na novou Tv) šlo připojit i přes scart. Možná by to šlo vyřešit nějakým adaptérem? Ztráta kvality mi vzhledem ke stávající crt tv nepřipadá jako nijak zásadní problém :)

Prosím i o doporučení jaký konkrétní typ mediacentra se vyplatí si pořídit, ve stávající nabídce se orientuji mizivě a věřím, že zde opět dostanu fundované odpovědi.
Vlastní zkušenosti jsou pro mě cennější jak veškeré recenze na netu, díky za ně :)

Díky moc!
Peckoslav
Junior

Odeslat příspěvekod Peckoslav 2. 8. 2012 11:45

Vím, že jsem tu dlouhou dobu nebyl, ale takovou spontánní reakci jsem nečekal, že by okurková sezóna? ;)

Nikdo nemá tip na vhodné multimediální centrum? Snad nemám příliš náročné požadavky :)
Díky moc!
Peckoslav
Junior

Odeslat příspěvekod MarioF3M 2. 8. 2012 14:44

Cau, podle toho co mas za pozadavky tak bych si vybral jeden z techhle modelu, ale nevim jaky mas cenovy strop. Co se tyka disku doporucuju 2TB. Hlavne si procti fora, testy atd. jak je to s podporou firmware (u Xtreameru by problem byt nemel), na muj Blade II od koupi nic nevydali !

eGreat EG-R200S Pro
Xtreamer Prodigy Black

Vice na tomhle foru http://www.egreat.cz/index.php

Pak jeste EVOLVE Infinity TwinCorder HD s Androidem.
Řazení kanálů v programu Chansort - Návod >>> http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1703&t=1228331
SMART WEB TV >>> https://vimeo.com/113193255
MarioF3M
Junior

Odeslat příspěvekod Peckoslav 2. 8. 2012 19:24

díky, mrknu na to.

Ještě mě napadlo další upřesnění:
- tichý chod, ideálně pasivní chlazení
- slot/y na paměťové karty (minim. na SD)
- pochopitelně i možnost připojení ethernetového kabelu (ale to je asi běžnou součástí)
Peckoslav
Junior

Odeslat příspěvekod hexxisek 2. 8. 2012 19:34

A není lepsí v dnesní dobe si trosku drobek priplatit a vrhnout se rovnou do htpc? ...nebudeš mit starosti s nejakýma firmwerama, urcite dosahnes lepsich funkcí a delsí "zivotnosti". Podle me uz totiz tem multimediálním krabickam odzvonilo a htpc mi prijde daleko lepsi reseni...
Macbook Pro 13" 2011 early / iPhone 5S / Harman Kardon AVR 100 + QLN Qubic 2 / Optoma HD131xe - 90" úhlopříčka / Beats Solo 2
hexxisek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Peckoslav 2. 8. 2012 20:51

Hm a co to obnáší a tak?
V zásadě se nebráním ničemu, jen jde o to co to umí, co to stojí atp. Nechci žádnou hučící mega bednu k Tv, jen něco velikostně decentního, ideálně "neviditelného" ;) co nahradí stávající nepořádek u TV (dvd rekordér, nahazování dvd když si chci pustit film), zkrátka pohodlí (film si přesunu buď flashkou nebo přes wifi ze stolního pc, tam si vyberu co chci, pustím a nestarám se o nic dalšího ;)
Peckoslav
Junior

Odeslat příspěvekod hexxisek 2. 8. 2012 21:01

htpc si uděláš takové jaké chceš, takze i s mechanikou, nějakým OS a přehraje ti to na co si vzpomenes. Definoval bych to asi jako moderní univerzalní resení pro domací kina. Doporučuji google a bádat...velké hučící to opravdu není...resp. nemusí =)
Abych nejak obhajil svoje tvrzení ze ty mmc jsou naprd, tak tady je muj nazor..jsou to malé plastove rachtátka..vetsinou levná nekvalitní, pár sem jich uz videl a je to des...ano muzes poridit nejaký lepší Xtreamer, ale za ty prachy se dá poskladat, lepsí výše zmínene htpc. Nehlede toho ze ty krabice se vyrabejí víc jak mobili samsung..takze to co má ted nejakou podporu muze být za dva roky tzv mrtvý.

Zadej do Google - HTPC ..a alespon si neco procti, za zvazení to urcite stojí ;-)
Naposledy upravil hexxisek dne 2. 8. 2012 21:02, celkově upraveno 1
Macbook Pro 13" 2011 early / iPhone 5S / Harman Kardon AVR 100 + QLN Qubic 2 / Optoma HD131xe - 90" úhlopříčka / Beats Solo 2
hexxisek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod cc355 2. 8. 2012 21:02

zkus se podívat ještě na A.C.Rayen HD mini.. mám k tomu pčipojenej externí disk a nemůžu si ztěžovat. Přehraje to všechno. Také jsem původně uvažoval o HTPC, ale tam mi hrozně vadilo, že to dlouho startuje, prostě se musí nahodit Windows nebo nějakej jinej system. Tady to frčí bez problémů. Můžu ho jen doporučit, je to malá krabička bez disku a dálkové ovládání je parádní... není to jen taková bakelitová hračka, je to robusní a přijde mi to kvalitní, ne jak settop box :-) tady je tom povídání, dávám sem odkaz na firmware, ale stačí to jen proklikat
http://www.acryan.com/support/ACR-PV73800/ tak dobře vyber :-)
cc355
Junior

Odeslat příspěvekod hexxisek 2. 8. 2012 21:05

cc355: uplne zcestné....proc by melo htpc dlouho nacítat...htpc ti muze nabootavt Windows klidne za 10sec...ale to zalezí individuálne na htpc a tím jak si ten OS zaprasíš...mozná ze to htpc muze být ryhlejsí nez nejaká krabice s pofiderním systemem...
hexxisek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Peckoslav 2. 8. 2012 21:10

Chápu správně, že htpc je ve své podstatě minipc určené pro přehrávání multimédií? Jak je tam řešené ovládání? Myš, klávesnice? Jaké to má nároky co se týká HW? Nemám problém do toho investovat (za předpokladu že to vydrží), na druhou stranu raději vrazím prašule do herního pc ;) zejména mě zajímají nároky na grafickou kartu, protože pokud tam budu chtít přehrávat nějaká hd videa, br, mkv tak to musí něco rozumného utáhnout nebo ne?
Peckoslav
Junior

Odeslat příspěvekod hexxisek 2. 8. 2012 21:40

presne tak...je to pc se zamerem pouzití hlavne v odvetví domácího kina...ovladaní muzes mit, třeba bezdratovou klavesnici...ale periferií je dnes na výber nespočet =)
Co se týče výdrže, myslím že htpc je na tom lepe jak mmc, nehlede na to, ze to htpc pak muzes po case upgradovat jako klasické pc.
Herní pc me prijde pro ucel zapojení do domacího kina zbytečne drahé a nepraktické..přece jen chtel si neco menšího a tichého..herní pc jsou vetsinou velike drahé bedny narvaný nejmodernejším hardwarem, který dosti topí a tím padem je potreba ucinejsi chlazeni..
Co se týče přehrávání videa...v dnešní době zvladnou i integrovaný čipy přehrát full bluray disc =) tam tomu duveruji více nez u mmc...takže toho bych se vůbec nebál...říkam zkus pobádat tady po foru, na googlu a nebo třeba i na youtube shlidnotu nejaky videa abys mel predstavu. Mimoto s htpc más opravdu nespocet moznosti....muzes si tam napasovat i nejaký satelitní modul se slotem, bluray mechaniku...cokoliv...ale o tom ti opravdu rekne víc google, az tak do toho nevidím.
hexxisek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod radon 3. 8. 2012 10:14

HTPC má skoro samé výhody:
- ovládání a pohyb v menu je opravdu rychlý
- grafické efekty a celá ta vymazlenost grafického prostředí je úžasná
- pro technicky zdatné jedince není nic, co by nedokázalo (4 satelitní tunery, hlídání domácnosti přes 6 webových kamer ...)
- lze si k němu pořídit opravdu skvělé dálkové ovladače (citlivé i na odrazy od stropu, s podsvícenými tlačítky s ergonomickým rozmístěním)
- nové modely HTPC PC už jsou opravdu tiché s nízkou spotřebou
- je s ním větší zábava, než s blbými STB
a není pravda, že by startovaly pomalu, mně se ze sleep režimu probralo rychleji než můj aktuální IAAM player (3 sec)

Pak se ale nabízí otázka, proč se HTPC občas někteří jedinci (vč. mne) zbavují. Mně nikdy spolehlivě nefungoval v kuse déle, než 0,5 roku (měl jsem ho min 5 let). Právě díky té jeho variabilitě a tomu, že se pořád objevovaly nějaké nové doplňky jsem jeho konfiguracemi trávil příliš mnoho času. Navíc čas od času spolehlivý chod rozhodila banalita typu update Windows nebo kodeků. Specálně s podporou tunerů jsem si užil svoje (pouze jako player by to bylo lehárko).

Takže dobře zvážit své možnosti (počítačová zdatnost, jazyková, časové možnosti).

používal jsem MediaPortal:
http://www.team-mediaportal.com/mediapo ... ns-gallery
zkoušel i XMBC:
http://xbmc.org/skins/
a dnes bych si vybíral mezi nějakou takovou technikou:
http://www.czc.cz/mini-pc-nettop-htpc-/produkty
Sony 65X93J, AVR Pioneer VSX 935, Monitor Audio Silver 300, Polk Signature Elite ES35, Pro-Ject RPM1.3
radon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hexxisek 3. 8. 2012 17:55

radon: děláš jako by htpc byl nejaký slozitý NASA stroj, je to normální klasické pc s OS :-D pokud si to prasíš tak si pak nemuzes stezovat ze vtom je bordel, ale osobne nevidím nic slozitého na tom updatovat Windows ;-) btw kolikrát za pul roku si updatujes kodeky apod? ...časové možnosti :-D to ses vtom hrabal každý den? ...toto opravdu nepochopým, běžný uživatel, který to chce pouzít jako htpc to nemuze za pul roku sprasit jak tvrdíš...
hexxisek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Peckoslav 4. 8. 2012 11:44

co jsem se díval na ty odkazy, tak jsem z toho nepochopil, zda je do toho možné dát např. jiný disk protože 500GB se mi zdá málo ;)
I když žádný disk není tak velký aby se nedal zaplnit, o tom žádná :D

Jak výkonné to pc musí být aby to zvládalo přehrávat hd kvalitu videa? Nevím jeslti mi bude stačit to nejlevnější nebo musí člověk zainvestovat do výkonnějšího hw?
Peckoslav
Junior

Odeslat příspěvekod hexxisek 4. 8. 2012 11:53

disk tam muzes narvat jakýkoliv, jenom zalezi zda je tam 2,5" nebo 3,5"
no a výkon...jak jsem psal výše, v dnešní dobře přehraje bluray video i slabší stroj s integrovanou grafikou...do ničeho uplne nejlevnejšího prece jen asi neni dobré jít, pokud chces aby ti to nejaký cas vydrzelo...ale to uz je na tobe..rozhodne bych se ale nebal ze by jsi mel problem prehrat nejaký film...

pokud chceš mít větší otevrenost a moznost upravovat...např ty ruzne karty, disky...tak by asi nebylo od věci pořidit i nějakou htpc bednu a proste si to poskládat...pak by sis tam mohl dát i BR mechaniku...takové ty hotove mini pc jsou třeba taky dobré, ale jak to koupíš, tak to je :-) tusím ze treba u Mac mini jdou menit ram a hdd..ale to je tak vse...mechaniku tak leda externí a karty jsou vubec tabu...
hexxisek
Pokročilý

Další stránka