od artam 19. 5. 2014 17:34
Pridam k tomu trochu praktickych postrehov:
U magnetickej pasky sa "starnutie" prejavuje vo vseobecnosti postupnym utlmom zaznamu na vysokych frekvenciach. Je to dane fyzikalne posobenim magnetickych poli v okoli pasky (vratane zemskeho magnetizmu) a medzi jednotlivymi vrstvami navinutej pasky. Velkost toho ubytku zavisi od kvality zaznamoveho materialu a schopnosti jeho magnetickych domen udrzat si svoju orientaciu, ale aj u tych najsamkvalitnejsich magnetickych materialov tam ten ubytok vzdy nejaky je..
U audio kaziet je to postupny ubytok vysok, napriklad po 25 rokoch je u ferro kaziet hodne drasticky, u chromiek menej, ale pri posluchu je to pocut, ked to porovnam so zdrojom (LP), z ktoreho som to na pasku kedysi nahraval.
Tento jav sa u VHS pasky sa prejavi v tom, ze sa v obraze zacne postupne objavovat coraz viac sumu, potom postupom casu zacne vypadavat stereofonna audio stopa (z principu jej zaznamu), zacnu preblikavat pripadne sporadicky vypadavat farby atd., u nekvalitnych supermarketovych pasok po 20 rokoch ma video problem vobec synchronizovat obraz, tracking blika ako o dusu a obraz "plava" (samozrejme, zavisi to aj od stavu mechaniky, ale stare BASFky mi toto nerobia).
Preto, pokial sa VHS paska este da prehrat, je dobre si ju zdigitalizovat, u cennych domacich nahravok pokial mozno v co najvyssej kvalite, pretoze magneticke pasky jednoducho starnu, to je skratka fakt.