levný přehrávač primárně na FLAC pro starší reciever

CD přehrávače, DVD/Blu-Ray/HD-DVD přehrávače a rekordéry

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod kykloop 25. 9. 2023 15:54

Ahoj,
mam doma MMC (činská krabička), na které jsem pracně kdysi rozchodil linuxovou audio/video distribuci CoreElec, kterou používám na přehrávání filmů. Jelikož mam ale k tomu projektor, nedává smysl, abych ho měl puštěný jen kvůli hudbě.
Potřeboval bych tedy ještě něco na přehrávání hudby, k čemu není potřeba samostatná obrazovka - zejména pro FLACy, kterých mam zásobu.
Připojit to potřebuji ke starému receiveru Pioneer VSX LX70, kde mam vstupy optické, hdmi a hromadu RCA.

Zřejmě tedy nějakou další krabičku, kterou spojím jedním z výše uvedených způsobů s receiverem a pak budu ovládat přes mobil a nějakou aplikaci? Ideální by bylo, kdyby krabička měla USB, abych tam mohl připojit USB disk a nemuset řešit kopírování audia do mobilu.
Co nejlevnějšího a snadno použitelného se dá pořídit? Nebo jestli jsou i jiné varianty? Krabička rovnou s displejem pro ovládání?
Zkrátka se vůbec neorientuju, prosím o nějaké nástřely, jak toto řešit. Streamovací služby zatím řešit nepotřebuji.
kykloop
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 25. 9. 2023 20:00

RPI + DAC a Volumio, to pak ovladas pres mobil a disk k tomu pripojis jako nic. Neni to ale uplne nejlevnejsi, i kdyz ted uz jsou ty RPI zase dostupne, ne jako pred dvema lety.

K tomu se da pripojit pak jakekoli zobrazovadlo s HDMI, jsou i male displeje primo pro tyhle ucely. Nebo se zkusit podivat po nejake hotove krabicce u Cinana, ale to je vzdycky loterie.

edit: hele, kykloop, nejprve jsem si nevsiml, kdo se to vlastne pta, rpi s nainstalovanym volumiem Ti muzu na vyzkouseni pujcit, ja ho ted nepouzivam.
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 25. 9. 2023 21:24

Ano, to co popisuje eviljack je nejlevnější cesta ke kvalitnímu zvuku. Můžeš hrát ze samotného Raspi přes USB, nebo HDMI a nebo si tam dát kartu v ceně od 800Kč do víc jak deset tisíc. Záleží, co hledáš a jaké potřebuješ výstupy. Můžeš experimentovat s lepším napájením. Počítač to často vidí jako zvukové síťové zařízení a jde to ovládat mobilem. Ty systémy umí Tidal, Spotify, hrát z NAS, či síťového disku, nebo flashky, jak je libo.Hraje to výborně, stejně tak systém nemusí být jen Volumio, ale X dalších, ať už free a nebo placených. Sám překonávám zarušené USB z počítače stejným způsobem.
Nebo můžeš koupit něco takového:
https://eshop.xavian.cz/streamery-2/eversolo-dmp-a6/
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod eviljack 26. 9. 2023 04:18

Píchneš to na domácí síť (wifi/lan) a ovládáš buď z kompu přes webové rozhraní, nebo z mobilní aplikace - já mám reálnou větší zkušenost právě jen s tím Volumiem, nevím, jak jsou na tom s aplikacemi třeba HifiberryOs, nebo Moodio.

Výhoda je, že se nemusíš starat o vstup na zesilovači, pořád je to jen ten jeden, a ovládání je pohodlné. Já mám na tom DACu RCA výstup a jack, optiku ne. Zvažoval jsem jinou kartu, ale ještě jsem se k tomu nedostal.

Jinak samotné RPI4 má miniHDMI, takže potřebuješ buď redukci, nebo kabel miniHDMI - HDMI, kdybys chtěl využívat i nějaký displej.
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
eviljack
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Česlo Česlič 26. 9. 2023 06:16

...jen malá technická : rpi4 má micro hdmi, ne mini....
Česlo Česlič
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 26. 9. 2023 06:20

Jo, sorry, došlo mi to až pak, když jsem ten kabel vytáhnul ze skříně :)
Projektor Benq W1090
eviljack
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kykloop 26. 9. 2023 13:26

RPI jsem se chtěl vyhnout, to je z mého pohledu právě moc bastlení a streamer za 22tis, to ne, děkuji.
Myslel jsem, že půjde koupit nějaký low end box pro tento účel. Stávající audio jsem přehrával (i) z MMC, které stálo 1100Kč a nemam s tím po zvukové stránce problém. Nejde mi o HIFI řešení.
kykloop
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 26. 9. 2023 13:35

Aha, tak asi něco takového? https://www.alza.cz/strong-leap-s3-d7715885.htm

Když to umí přes chromecast streamovat filmy, tak to musí umět i hudbu, řekl bych.
Projektor Benq W1090
eviljack
Pokročilý

Odeslat příspěvekod brrouk1 26. 9. 2023 15:37

DK-Pioneer LX 85, Canton Gle,
PC- Rotel RA 1070- - NHT Super Zero, REL HT 1003
Head-Audeze LCD 2 C, Sash Trees SE,IFI micro black signature , ,Audeze Maxwell, iBasso IT 07, Cayin RU 07
brrouk1
Junior

Odeslat příspěvekod kykloop 2. 10. 2023 21:19

Díky za nasměrování na ten audiocast. Nakonec jsem se přes něj doklikal na Wiim mini, který jsem už objednal po přečtení jeho různých recenzí a diskuzí. Bohužel teda neumí přehrávat přes USB, ale to asi žádný z levnějších streamerů. Ale tak na microSD kartu do mobilu se toho vejde taky dost... :)
kykloop
Junior

Odeslat příspěvekod gildintor 6. 10. 2023 12:57

Kdybys měl FLAC soubory umístěné na síti (NAS třeba) tak bych jako levné ale dost dobré řešení doporučil streamer Wiim Mini.
https://www.alza.cz/wiim-mini-d7870376.htm
EDIT: Sorry, psal jsem dřív než jsem si přečetl poslední post :)
gildintor
Junior