Dolby Atmos

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod kikajan 3. 11. 2024 19:36

Ahoj. Potřebuju poradit. Mám v obýváku 5.1 ozvučení které je staré 25 let. Receiver Sony, vpředu repro od věže Sony z roku 1995, centr Sony, vzadu 2xrepro Jamy, Subwoofer aiwa vše rok 2000. Chtěl bych upgrade na Dolby Atmos. Mám vyhlédlý receiwer JBL MA 710 a k tomu repro JBL. Pokud bych měl toto nové zařízení poznám lepší kvalitu i u zvuku 5.1 ? Tento receiver má označení 7.2, pokud bych pořídil receiver např. 9.2 a přidal další 2 repro bude to nějaké zásadní vylepšení u Dolby Atmos.
kikajan
Junior

Odeslat příspěvekod svlastik 5. 11. 2024 05:09

Tak jistě záleží, jaký model. Sony tu chrlilo mraky modelů. Navíc ty repra krásně reagují na receiver, který procesoruje jako hifi věž nebo domácí kino. A sloupy na to nereagují jak bedny z věže. Jsou duté hrajou jak z pr... nekompletní i když detailnější. Mi připadá, že ten sloup změří v laboratoŕi v nejlepším prostředí na nejlepších kabelech. Doma si to zapojíte a obrovské zklamání a furt vám tam něco ... Na sloupy je třeba sáhnout mnohem hlouběji do kapsy. A ani tak není vyhrané, akustika a kabely.
Konrétně tento model JBL i s bednama jsem slyšel, sloupy Stage. No třeba Koloseum model Sony co se teďka prodává po bqzarech za pár šušňů ho přehraje. JBL se asi inspiruje nejnižší řadou Sony a nabízí opravdu velmi zkreslený receiver vhodný jen na filmy. Podobné zařízení co krmí jsem slyšel na výstavě v Bratislavě a ta sestava byla tak slabá, že by to sympatičtěji přehrály i Tesly ARS 844 a to ten model repra L100 prodávají za 100tisíc. Co umí JBL jsou aktivní hračky, čili jako fanda JBL spíše jít koupit soundbar. Je to kapánek umělejší, ale ten zvuk je ok, v kompletu a pro nenáročného posluchače.

Jinak já jsem celkem rozmlsaný z historie. To co nabízí prodejny dneska je otřes. Takže ani konkurence nemá co. To je vše duté, rezonuje duní, hraje jak z pr... Dokonce kdo si pořídí méně detailní satelitky rozmístí do rohu z vrchu hrajou kupodivu ok a reagují dobře i na ty vylepšené zvuky. Dokonce pasivní monitory taky slušně reagují na ty vytvořené zvuky receiveru. Sloupy, to aby jste se nahledal. Regál taky není výhra je to o to sehnat dobrý model. I v jedné značce bývají speciál kousky...
A Atmos v této sestavě? Tak jednu pozitivní v tom negativním bych mohl najít. Strašně zkreslené prostředí a to je dobře. Ty kiksy ve filmech snadno přehlédnete dá se to. Co mi vadilo opet roztrhaný předek, takže dialog v mono zvuku. Na to je tady fakt lepší soundbar. Nebo prostě najít nějaký reprák co ten mono zvuk bude hrát pod celou obrazovkou. Jako jestli máte repra hned vedle obrazovky, tak ok. Ale jak hlavní dáte do rohu, tam vám ten mono zvuk z centrálu v dialozích furt lepí facku za druhou tak, že to zalehne uši. Ale to dělá i 5.1 i když Sony to umí zakrýt efektem, jak bych to popsal takový ozvěnový, čili on to umí krapet víc dolepit. On je trošku dál dneska nabízí receiver s 360°, ale takové holátko, fakt nevím co dovede, bo ho neznám. To jsem u JBL teda nepostřehl. Boky zadek jo, ale předek byl odlepený dle mého. Stropy jo bylo. Opět vidím tam plua velmi zkreslený a dává prostor pro představivost. Pak mi borec přepnul na Arcam a to byla panečku jiná káva, hlavní sloupy AQ krásně lepily celý předek. Stropy přesné kiksy velmi zřetelně slyšitelné. Fakt nevím co mají zvukaři ve svých studiích, ale ty chyby to je fakt síla to poslouchat. Proto já raději dávám přednost představivosti ve stereu, mě by to extrémně rušilo ty chyby ve filmu, kdybych měl něco tak detailního doma.
svlastik
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod kikajan 5. 11. 2024 07:38

Zdravím. Já to mám hlavně na hraní on-line her a sledování Netflix. Proto se ptám jestli bych si polepšil nebo ne. Receiver mám Sony STR DE 545
Naposledy upravil MgX dne 5. 11. 2024 20:12, celkově upraveno 2
Důvod: Necituj bezprostředně předcházející příspěvek.
kikajan
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 5. 11. 2024 08:09

Pokud vezmeš i slušné bedny, tak to rozhodně poznáš. Otázka je, kolik do toho chceš celkem vrazit, koukám, že už ten samotný AV stojí cca 24k (ani jsem nevěděl, že JBl začalo dělat receivery).

U Atmosu záleží na tom, kam máš možnost umístit ty další bedny, jestli přímo na strop, nebo je dát třeba "jen" nad přední sloupy. Já to takhle měl na hry (Onkyo + Heco) a je to znát sakra, u filmů ještě víc.

Teď jsem se přestěhoval a plánuju koupit ploché repro pod strop, abych jimi nahradil ty přední zvýšené. Akorát to nebudu předem říkat té paní, co se mi tam objevila :D
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kikajan 5. 11. 2024 09:13

eviljack píše:Pokud vezmeš i slušné bedny, tak to rozhodně poznáš. Otázka je, kolik do toho chceš celkem vrazit, koukám, že už ten samotný AV stojí cca 24k (ani jsem nevěděl, že JBl začalo dělat receivery).

U Atmosu záleží na tom, kam máš možnost umístit ty další bedny, jestli přímo na strop, nebo je dát třeba "jen" nad přední sloupy. Já to takhle měl na hry (Onkyo + Heco) a je to znát sakra, u filmů ještě víc.

Teď jsem se přestěhoval a plánuju koupit ploché repro pod strop, abych jimi nahradil ty přední zvýšené. Akorát to nebudu předem říkat té paní, co se mi tam objevila :D

Zdravím. K tomu receiveru bych vzal přední buď sloupové JBL stage 260F, na ně jde přímo dát repro na Dolby Atmos JBL stage 240 H nebo se dává nad TV na stěnu. Dozadu bych dal JBL stage 240 B, na střed JBL stage 245 C a Subwoofer JBL stage 200 P. Nebo na předek místo sloupových regálovky JBL stage 240 B ale potom se ty repro Dolby Atmos musí dát nahoru nad TV. Ty sloupové repro mají přípravu na umístění repráků na Dolby Atmos a používají odraz od stropu. Byla mi doporučena firma která se zabývá zvukařinou a na jejich stránkách je tento receiver nejlevnější co umí Dolby Atmos a k tomu mi byla doporučena tato sestava. Ještě se zeptám je velký rozdíl mezi Dolby Atmos 7.2 nebo 9.2 kdybych přidal ještě dva repráky měl bych místnost Samej reprák a něco jsem četl že většina filmů a her podporuje aktivně 7.2 a na 9.2 to domixuje receiver.
Prosím o názory.
kikajan
Junior

Odeslat příspěvekod Vladce vesmiru 5. 11. 2024 09:32

Netflixí požadavky na dodavatele obsahu pro atmos mix zvuku jsou 7.1.4 (https://partnerhelp.netflixstudios.com/ ... ments-v2-3).
Ale taky je ale potřeba říct, že ten atmos z Netflixu (a streamů obecně) je spíš takový pseudo-atmos, protože zvuková složka je kvůli přenosu významně komprimována a propad kvality zvuku oproti bluray nebo bd-ripům je poznat. Možná je to trochu "kanón na vrabce" ;-)
Vladce vesmiru
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 5. 11. 2024 10:03

Tak já mám Heco metas, co jsem před cca 15 lety kupoval za 28k z Německa (tady stál set 36k, jestli se dobře pamatuju), k nim AVR Onkyo kupovaný za 21, na Atmos jsem dokoupil malé Heco Aurora 200 za asi 6k a jsem spokojený. Ještě jsem koupil od maníka Heco Krypton Sub za litr, ale ten jsem zatím v novém ještě ani nezapojil.

Je pravda, že nekoukám na netflix a podobně, filmy mám ripované. Atmos bedýnky mám cca o metr výš, než sloupy, a posunuté víc k bočním stěnám. Odraz od stropu bych nechtěl. Obývák má 25 m2, tos taky neuvedl, jak máš velkou místnost.

Nevím, co je to za firmu a proč Ti cpou zrovna JBL, ale při letmém pohledu na ceny se mi zdá, že dáš 100k za něco, co nevyužiješ. Osobně mám JBL bedny zařazené někde ve škatulce "hrozně to duní a blbě hraje", ale už ani nevím proč a třeba jim křivdím.
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
eviljack
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kikajan 5. 11. 2024 10:25

Místnost mám 8 x 4 m. Oni mi to necpou jen na jejich stránkách mají tento receiver nejlevnější s Dolby Atmos , proto k tomu doporučují repráky JBL aby to byla stejná řada. Taky jde o to jestli to mám vůbec upgradovat, jestli to vylepší i zvuk 5.1.
Naposledy upravil kikajan dne 5. 11. 2024 10:35, celkově upraveno 1
kikajan
Junior

Odeslat příspěvekod PCDaemon 5. 11. 2024 10:29

Z užívateľského hľadiska má JBL najhorší integrovaný Room Correction systém. Nedodáva žiadny mikrofón, používa mobil. Vzdialenosti reprosústav od poslucháča sa merajú ručne a tak isto hlasitosť na 75 dB sa nastavuje ručne pomocou hlukomeru. Len k modelom MA7100HP a MA9100HP sa dá dokúpiť Dirac Live.
https://youtu.be/h1kLXSDXlNc?t=1107
PCDaemon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod eviljack 5. 11. 2024 10:40

Proti tomu, co máš teď, to bude skok jak prase vždycky. Ve Windows si zdarma nainstaluješ podporu DolbyAtmos a já osobně můžu říct, že jak si na to člověk zvykne u her (i když to defaultně v sobě nemají), je to paráda.

Taky si musím koupit ještě jeden AVR a set bedýnek ke kompu, protože teď ho mám v jiné místnosti. Ale půjdu zase do nějakých Heco (nejspíš bazar) a k nim mi bude stačit nižší model receiveru klidně se 4k.
Projektor Benq W1090
eviljack
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kikajan 5. 11. 2024 12:00

eviljack píše:Proti tomu, co máš teď, to bude skok jak prase vždycky. Ve Windows si zdarma nainstaluješ podporu DolbyAtmos a já osobně můžu říct, že jak si na to člověk zvykne u her (i když to defaultně v sobě nemají), je to paráda.

Taky si musím koupit ještě jeden AVR a set bedýnek ke kompu, protože teď ho mám v jiné místnosti. Ale půjdu zase do nějakých Heco (nejspíš bazar) a k nim mi bude stačit nižší model receiveru klidně se 4k.

Takže myslíš že je to dobrá sestava? Ty repráky Dolby Atmos mohou být na sloupech ale také nahoře na zdi, záleží co bude lepší. A co si myslíš o tom 9.2 má to smysl. Hry hraju na konzoli XSX.
kikajan
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 5. 11. 2024 12:16

To si netroufám říct dobrá/špatná, JBL receivery neznám a žádné z těch beden jsem neslyšel. Osobně mi to přijde zbytečně cenově přepálené, ale to zase vnímá každý jinak.

Já mám 7.2, ale taky už jsem si párkrát říkal, že jsem si měl trošku připlatit a vzít aspoň 9.2, a dal bych si atmos bedýnky dopředu nahoru a nad sedačku. Možná si nakonec stávající Onkyo dám zase k PC a do obýváku koupím vyšší řadu, uvidíme :)
Projektor Benq W1090
eviljack
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Wallcott 5. 11. 2024 12:34

Na tvojom mieste ak to myslíš s atomosom do buducna serioznejšie nad tým JBL ani neuvažuj, je to len 7.1 za cca 1000e. Za 1100e máš Denon X3800H čo je 11.4 AVR môžeš tam mať konfigurácie 7.4.4 alebo 5.4.6 (tú mám ja). Máš podporu všetkých moderných formátov, možnosť pripojiť 4 nezávyslé subwoofery, zabudované audyssey xt32 prípadne do budúcna možnosť dokúpiť DIRAC, za tú cenu určite lepšia voľba ako JBL.

A čo sa týka repra pozri bazarove zostavy určite najdeš za dobré peniaze nejakú 5.1 zostavu a už len dokúpiš 2/4 atmos repro bud na zavesenie alebo do stropu.
Sony Bravia KD-85XG8596
Nvidia Shield Pro
Denon X3800H+AIYIMA A03+Yamaha RX-N600
5.4.6: Magnat Monitor Supreme 2x2002, 1x252, 2x202, 4x102, 2xInterior ICP 52, 2xSVS SB3000, SB2000, PB1000
Shakers: 4xSinustec ST-BS 250
Wallcott
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kikajan 5. 11. 2024 14:02

Tak sem mrknul na datart, kousek od nás je prodejna která prodává zboží mimo jiné i z datartu a dokázali by mě to doma i usadit, rozmístit. Po vašich doporučeních bych vzal Onkyo TX-NR7100, je to 9.2 a k tomu doporučujou reproduktory Klipsch. Na Datartu nějaké mají ale nevím jak je poskládat.
Tak jsem zabádal a vybral Klipsch Reference R-605FA přední sloupy které mají nahoře repro pro Dolby Atmos. Na střed Klipsch Reference R-50C. Subwoofer Klipsch R-121SW. Dozadu Klipsch Reference R-50M.
Co si o této sestavě myslíte?
Předem děkuji za názory.
kikajan
Junior

Odeslat příspěvekod svlastik 5. 11. 2024 18:09

Tak co se týká receiveru, už to bylo napsaný posun určitě ano. K reprům, koukám dopracoval jste se na Klipsche. No dám vám typ, když to teda musí být nové, tak amarock studio má doprodej na svých stránkách na Kefy.
svlastik
Trvalý BAN