Zvuk 7.1 se přehrává 5.1

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod vrana17 . 13. 6. 2025 17:10

Dobrý den, již 3 týdny řeším problém se zvukem. Koupil sem si 7.1 AV receiver a zkalibroval sem ho na 7.1 repro. Vše normálně fungovalo, ale poté sem přešel na jiné nastavení prostorových reproduktorů. No a od té doby mám problém. Prostě repro když pustím testovací zvuk v nastavení zvuku- další nastavení zvuku. Tak mi zvuk přehraje 5.1 a to co by mělo přehrávat další 2 kanály (7.1) tak se pustí zvuk ze zadních 5.1. Zkoušel sem resetovat receiver do továrního nastavení, stáhl nejnovější ovladače, zkusil snad vše co mě napadlo, ale nic nezabralo. Dokonce když se vrátím na nastavení repro co bylo v receiveru (když mi to fungovalo) tak mi to nefunguje korektně. Nejdivnější je že mi to fungovalo normálně mi to přehrávalo 7.1, ale teď nejsem schopen se dostat tam kde sem byl. Mám Denon AVR-X1700H, PLS neví někdo čím by to mohlo být ? Děkuji moc za pomoc už sem v koncích.
vrana17 .
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jito 13. 6. 2025 20:18

Přepínání Sound Mode tlačítky Movie, Music, Game a Pure nepomáhá?
jito
HD SATan

Odeslat příspěvekod prorok_pupinek23023 14. 6. 2025 09:31

Nemáš to náhodou připojený k počítači? Tam jsem měl podobný problém. Pak je nutné nastavit v konfiguraci zvuku 7.1 i ve Windows.
Windows občas ale sám při aktualizacích a podobně přepne zvuk zpátky na stereo.Pak to můžeš na zesilovači přepínat jak chceš, ale nejde to. Pokud ti to dělá i bez propojení s počítačem, tak je někde špatné nastavení. Na displeji se ti u každého zvukového režimu ukazují obrázky připojených reproduktorů. Podívej se, jestli máš v konfiguraci 7.1 zelené všechny reproduktory. V režimu pure nejde prostorový zvuk, pouze stereo. Další věc, to co přehráváš, musí být kompatibilní s 7.1. Když pustíš 5.1 tak to zesilovač nedokáže. Jestli ti to zlobí jen v testování, tak zkontroluj všechny terminály, můžeš tam mít špatný kontakt. Minimálně bych odpojil zesilovač ze sítě a všechno vytahal a znova připojil. Pak udělat novou kalibraci a nastavení reproduktorů....
prorok_pupinek23023
Junior

Odeslat příspěvekod Wallcott 14. 6. 2025 14:25

Máš nastavenú správnu konfiguráciu repro v AVR takto?

Obrázek

Z akého zdroja púštaš zvuk do AVR? TV, PC, externý disk....? Má daný súbor reálne zvukovú stopu v 7.1 alebo len stereo/5.1 a následne sa využíva upmixer v AVR na využitie 7.1?

Ked ideš do manual setup - Levels - Test Tone....tak ked prechádzaš jednotlivé repro ide zvuk zo všetkých postupne? Alebo čo sa stane ked chceš pustit zvuk z rear surrounds?
Sony Bravia KD-85XG8596
Nvidia Shield Pro
Denon X3800H+NAD C270+Yamaha RX-N600
5.4.6: Magnat Monitor Supreme 2x2002, 1x252, 2x202, 4x102, 2xInterior ICP 52, SVS PB4000, SB4000, 2xSB3000
Shakers: 4xSinustec ST-BS 250
Wallcott
Mírně pokročilý