Praskání/lupání zvuku z repro

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod axe205 13. 6. 2025 09:59

Zdravím. Poprosil bych o radu, jelikož sám si asi neporadím. Receiver Onkyo SR806. Do něj optickým kablem zapojena TV Hisense (UTP kabel, OnePlay od O2), pak WiiM Pro Plus do Line-In. Po zapnutí TV a zesilovače po většinou začne ihned praskat, či lupat v reproduktorech. Po chvíli ovšem pazvuky zmizí (snižuje se jejich interval) a pak již jede zvuk v pořádku. Myslel jsem, že je problém mezi TV a zesilovačem, ale dnes jsem po delší době použil WiiM a problém se objevil taky. I když to luplo/zapraskalo jen chvíli a minimálně. Zdá se mi, že s tím mám problém od doby přechodu na OnePlay. cca tedy 2 měsíce nazpět. Je to jen moje domněnka, ale před tím jsem problém neměl.

Vyzkoušeno rúzné nastavení zvukového výstupu na TV, jiný optický kabel, jiný optický vstup na Onkyu....

Odchází něco za zesilovači?

Děkuji za ochotu poradit.
axe205
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 13. 6. 2025 20:22

Za těch +/-17 let na to odcházení zesilovač mít nárok může, ale máte celkem více zařízení, které by se mohly podobně projevovat. Proto by bylo nejlépe, kdybyste eliminoval jedno po druhém.

Máte v TV externí anténu? Pokud ano, odpojte ji a zkuste test.

Odpojte od zesilovače vše a nechte připojeny jen reproduktory. Následně do do line-in zapojte telefon nebo tablet (jack>cinch), tedy zařízení s vlastní baterií a pusťte hudbu - praská?

Praskání může způsobit elektronika uvnitř zesilovače. Konkrétně stárnoucí elektrolytické kondenzátory – ztrácejí kapacitu nebo mají zvýšený vnitřní odpor. Jeden z příznaků je, že po "zahřátí" se vlastnosti zlepší.
Pokud by byl problém v silové části koncového zesilovače, můžete to ověřit zapojením sluchátek - bude-li chyba v zesilovači, sluchátkový výstup by praskání neměl obsahovat.
Okrajově můžete prověřit upevnění kabelů reproduktorů - mohou být uvolněné nebo zoxidované. Nicméně to by bylo spíš takové zbožné přání.
Emil Pastelka
Expert

Odeslat příspěvekod axe205 14. 6. 2025 18:11

Moc děkuji za reakci. Externí anténu nepoužívám. Kabely jsem všechny kontroloval jak první, vše v pořádku. Vyzkouším připojit jen kabel jack/cinch, někde bych jej měl v hromadě kabelů mít.

Je v nejhorším případě oprava Onkya rentabilní? Respektive snadno opravitelný problém? Pokud se jedná o kondenzátory. Jinak jsem s ním spokojen, i když je to "starý" přístroj.
axe205
Junior

Odeslat příspěvekod PetrJč 15. 6. 2025 00:34

Pokud ti funkčně vyhovuje, oprava by možná stála za zvážení. Nicméně nikdo ti takto na dálku přesně nepoví v čem může být problém a zda se oprava vyplatí.
Emil Pastelka píše:...Pokud by byl problém v silové části koncového zesilovače, můžete to ověřit zapojením sluchátek - bude-li chyba v zesilovači, sluchátkový výstup by praskání neměl obsahovat...

Výstup sluchátek je veden přes omezovací rezistory právě z koncového zesilovače a proto bude-li chyba v zesilovači, měla by být slyšet i ve sluchátkách.
Ale pozor! Sluchátkový výstup je vyveden před relátky, které připojují zátěž (reprosoustavy) a tudíž, pokud jsou již opálené kontakty, (což může být jedna z příčin), sluchátka by měla hrát v pořádku.
1. Dělají to oba (nebo které?) kanály současně, stejně?
2. Ty špatné kontaky výstupních relátek lze odhalit tím poslechem přes sluchátka.
3. Zapoj signál do vstupu pro CD – je to „nejkratší“ cesta NF signálu a vyzkoušej.
Zde je poměrně rozsáhlá diskuze o všech možných problémech TX-SR806:
https://www.avsforum.com/threads/official-onkyo-tx-sr806-reciever-thread.1063782/#replies
Řeší se tam i výměna kondenzátorů, ale ne vždy to vede k vyřešení dané závady.
PetrJč
Junior

Odeslat příspěvekod axe205 17. 6. 2025 17:56

Musím se omluvit, je mi to hloupé, ale nyní repro používám s bi-amp připojením, přidával jsem nedávno druhý pár kabelů na každý kanál. No jsem debil, u jednoho sloupu jsem opomněl vytáhnout propojku mezi terminály repro. :roll: Vůbec jsem si to do teď neuvědomil, než jsem znovu prošel celkové zapojení. Omlouvám se všem, zbytečně jsem plýtval Váš čas. Zároveň moc děkuji za ochotu poradit.
axe205
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 18. 6. 2025 02:01

Někdy se podaří :) Důležité je, že jste problém vyřešil.
Emil Pastelka
Expert