Nezvyknem na teba reagovať, ale prosím? Prosím? "Takový hlupák" hovor príslušnikovi svojej rodiny, kamarátovi, kolegovi ale nie mne. Preboha, si predstaviteľ "obchodnej značky", čo tak trošku finesy? Vychovania? Nemal by si mať na to už aj vek?
Poďme si dať slovo-dve k téme, zase robíš, čo vieš robiť najlepšie - spochybňovať, takže pre teba, exkluzívne a narýchlo:
Bi-Wiring - mŕtva dogma, jeden z krokov pri Bi-Ampingu, z ktorého "experti" spravili celú "vednú disciplínu (a vidno, že PČSHK - poučená česko-slovenská hi-fi komunita, z toho ešte stále žije a zase jej trvá 10 rokov, kým vplyvom západu sa preklopia na nové storočie), jediný efekt to môže mať na celkovú impedanciu kábla, kedže ak používame rovnaký kábel ako predtým, tak vďaka ďalšej mase sa impedancia vplyvom množstva medi zníži. Takže ak nehovoríme o tom, že pôvodný kábel bol extrémne tenký na reproduktorové použitie (trebárs 25 gauge) a nový pár nie je trebárs dvojica 14 gauge-ov, tak nemáme čo dosiahnuť čo i len merateľný rozdiel, ktorý by aj jeden kábel väčšej hrúbky nespravil tiež. Takže treba rozlíšiť, čo je reálny benefit vyplývajúci z hrubšieho kábla a čo z bi-wiring - nechajme bi-wiring ako jeden z krokov pri riešení bi-ampingu...
Pasívny Bi-Amping - v podstate to, čo by robilo to Onkyo, ak by dokázalo naraz (to ak je dôležité doplniť, už ide potom aj o to, či má vôbec pri tomto neštandardnom (ak je možné) použití dostatok šťavy) kŕmiť a kontrolovať gain tých jeho A/B konekcií - t.j. využívaš stále to, čo naservíroval výrobca v reproduktoroch (ich crossover) ale môžeš ovplyvniť vstupný príkon, potom ako sa dostaneš k vyhovujúcemu výsledku už len prihodíš predzosilňovač (aby si nový balanc nenarušil) a môžeš si pískať - osobne mi to príde ako jediný zaujímavý spôsob aktuálne a doteraz ešte relevantný a rozumný.
Jeden z prípadov, kde som sa s tým stretol bolo riešenie domáceho kina so stojanovými repro, kde sa takto použilo PBA pre extra šťavu pre stredobasy, kedže mali dostatočnú veľkosť a predišlo sa implementácii subwoofra/ov - v kocke jednoduchý princíp...ako poloautomatická prevodovka v aute.
Aktívny Bi-Amping - totálna kontrola, dedikovaný crossover (umiestnený pred zosilňovačom/čmi), totálna kontrola distribúcie "šťavy", rôzne filtre, prípadne moduly ako korekcia pre miestnosti - proste veci, ktoré v dnešnej dobe robia výrobcovia sami a jednoducho robia tie reproduktory presne podľa ich predstáv, preto som spomínal DIY - v dnešnej dobe trh pre bi-amping vo všeobecnosti je veľmi malý, samozrejme, existuje, len je to taký niche trh...ak použijem analógiu zhora, tak je to ako manuálna prevodovka.
ABA potom ide eše viac do hĺbky, keď sa začneme baviť aj o niečom takom ako horizontálnom a vertikálnom ABA prevedení a to je už totálne mimo mňa, to nie je oblasť, ktorej sa venujem.
A nakoniec znovu k tebe - proste to je ako celé popisky u tvojich produktoch, podľa nich, keď vymením všetky káble v zostave, tak zažijem nirvánu (definuješ rozdiel ale nie benchmark subjekty, tipujem, že oficiálne je to v porovnaní s nejakými dvadsať centovými káblami), no na to mám vyhradený názor, ktorý s tebou nezdieľam a nemienim sa s ním deliť, kedže znovu, ty si "obchodná značka" (ak dobre rozumiem, že ty si kabelguru a nielen zamestnanec, to by potom všetko menilo).
Proste tvoja voľná definícia toho, čo je počuteľné je smiešna. Ja ti poviem, čo spraví väčší rozdiel vo zvuku - zmena počasia (zmena vlhkosti), drobná zmena pozície pri sedení (záleží aj od systému ale vieme ako to je niekedy s priestorovým smerovaním), pol promile v krvi naviac alebo trebárs to, že ti za tých pár stotín sekundy, za ktoré si stihol prepojiť kabeláž jemne zaľahlo v ušiach, pretože možno nie si 100% zdravotne v poriadku a máš jemne upchatý nos.
Gratulujem, majster svetla vo výrobe a dealovaní hadieho oleja. Garancia spokojnosti, čo?
Dúfam, že to trošku v tebe upokojí túžbu spochybniť niečo ďalšie, čo napíšem a tvoju nedôveru v moje vedomosti a zručnosti alebo lepšie povedané nevedomosti a nezručnosti?
Nepodceňuj mňa a môj triezvy pohľad na veci.
![;-] ;-]](./images/smilies/08.gif)