Homemade zesilovač Zetawatt

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod EKKAR 16. 1. 2012 23:25

Ale prd class B, to by se to nedalo poslouchat kvůli přechodovýmu zkreslení - jako většina solidní klasiky s komplementárním koncem i tenhle zes je class AB = s relativně malým klidovým proudem... Stejně zapojený výkonový konec se vstupním tranzistorem KC148 (ekvivalent BC108), rozkmitem KF507 a koncem GD607/617 nebo 608/618 měly černobílé TV řady Dukla a pozdější - dávalo to při 16V napájení do 8Ω zátěže necelých 5W výkonu. Pozdější náhrada byl rozměrově i vývodově shodný blok osazený integrovaným obvodem MBA810S nebo DS = totožná střeva s AZS-101.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod šeďour 17. 1. 2012 08:54

V šedesátejch a sedumdesátejch letech se úplně běžně stavěly zesilovače ve třídě B, poslouchat se daly...nebyly zvukově o nic horší, než v té době se rozšiřující, supermoderní integrované obvody.Polovodiče byly v té době nekřesťansky drahé, tak se šetřilo součástkama a jeden kanál zesilovače se symetrickým napájením se postavil z jednoho operáku a čtyř tranzistorů.
A jde to postavit i jen se dvěma tranzistory.
Amatéři vždycky vyhledávali, co nejjednodušší zapojení.
Doma: Ultimativní audio miniPC, DAC + zesilovač HEGEL, třípásma LSM (geniálně navrhl Kocour)
Sluchátka: AKG K812, AKG K701,Beyer 770, 990, planární SDR wood.DAC + zes. TEAC
Na ven: FiiO X5, Trinity Delta II, Oriveti Primacy, FiiO X1, Sony MH1, atd.
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 17. 1. 2012 21:32

Jenže tenhle stupeň s operákem není - jsou tam 4 trandy, z toho 2 výkonový germánia v konci a vedle nich na chladiči je tyčinkový termistor pro stabilizaci klidovýho proudu. To je ta většinou žlutá nebo modrá tyčinka cca 3mm v průměru a necelé 2cm dlouhá, přitažená páskem plechu k chladicímu profilu těsně vedle koncových trandů a zapojená svými vývody "někam do desky" (ve skutečnosti mezi báze výkonových trandů). Tohle zapojení není Tranziwatt, který až do nějakých 2W výstupního výkonu "jede" jen na budič, pracující ve třídě A - tohle je klasický dvojčinný konec s malým klidovým proudem...
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod pech. 27. 1. 2012 22:00

z těch televizních konců jsem udělal zesilovač již hooooodně dávno...

v podstatě stačilo ze dvou televizí kuchnout ty konce, z jedný znich kuchnout trafo, dodělat zdroj, a už se hrálo..... jenže bylo to trochu slabé, pokud člověk chtěl víc,než jen běžnej poslech v bytě...

tak jsem se pak pustil do zetawattu :-)

ten AZS-100L jsem získal až později tak, že jsem ho zachránil před vyhozením, spolu s malejma dvoupásmama (5604 + kalotová vejška).... po drobnej opravě je plně funkční a v kuchyni s ním občas manželka hraje.
Rip: Škoda 105 DeLuxe 5Q
Sold: Favorit 135LX zvaný Sysel
Aneb já to říkám furt, zlatej karburátor!
A nyní učebnicový příklad produktu globalizace a Francouzským jménem a Českým pasem a strojem jež je svědkem Rumunské obrody s Francouzským srdcem :-)
pech.
Junior

Odeslat příspěvekod Lucky-x 3. 10. 2012 15:55

Ahoj, využiji tohle vlákno k dotazu na zesilovač TESLA AZS223. Problém je že přestal hrát jeden kanál. Nevyznám se v něm příliš, můžete mi poradit co tam mohlo odejít? Nemáte tip čím by to mohlo být co tam odchází? Tranzistory?

Našel jsem schéma k 222: http://www.ebastlirna.cz/ddump/files/Sc ... AZS222.gif
Což bude hodně podobný zesilovač.

díky

Edit: Otevřel jsem kryt a našel spálenou pojistku :-) tak to snad bude ono, každopádně budu rád i za dlaší tipy kdyby to nebylo jenom tou pojistkou.
Beyerdynamic DT 990, Audinst HUD mx1, wasapi, foobar2000

Sám Chaplin se inkognito účastnil soutěže o svého nejlepšího dvojníka a skončil až třetí.
Lucky-x
portaProfesionál

Odeslat příspěvekod bogino 3. 10. 2012 19:35

Poistku skratuj, zosik zapni a ak sa zadymi, poistku prepalilo nie nahodou! :mrgreen:

Ale dost bolo srandy, v prvom rade by som vymenil poistku a vyskusal, co to urobi.

Ak by bolo poskodenie vacsie nez poistka a chcel by si z dvoch rovnakych zosikov vyrobit jeden funkcny, rovnaky zosilnovac mi doma zavadzia. AZS 223 som pred par tyzdnami po vyse 10 rokoch vytiahol zo skrine len preto, ze som naraz potreboval rozohravat trojicu sluchadiel. Na tom mojom je vadny potenciometer hlasitosti. Straca kontakt na lavom kanali pri beznych hlasitostiach, v ktorych bol pouzivany. Ak si to vies zbastlit, za symbolicku cenu ti ho mozem poslat.
Linka na moje testy v mojom profile
HQPlayer Desktop ► Gustard DAC-X10 ► SPX2010TA ► HiFiMan HE-500
bogino
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 3. 10. 2012 22:39

Manuál k AZS223 mám bohužel jen v dojčovině, schéma je ale popsané česky. Pojistky v něm jsou celkem 4 (plus jedna nezakreslená = je na zadní straně, zapojená v síťovém přívodu).

Dvě pojistky uvnitř zesu mají popis F1 a F2 a mají hodnotu T-4A (pomalá) a jsou zapojené v obou větvích sekundáru síťového trafa. Další dvě mají označení F3 a F4, hodnotu F-2,5A (rychlá) a jsou zapojené mezi výstupy obou koncových zesilovačů a zásuvky pro repra. Je možné, že jsi buď neznámo jak zkratoval výstup kanálu který následně nehrál, nebo že máš nějaký zkrat v přepínači S7 (Isostat, aretované tlačítko, normálně slouží k odpojení reproduktorů při poslechu na sluchátka). Schéma můžu v případě potřeby přihodit do mailu - adresu prosím do SZ, ať se tady nestane kořistí nějakých spamerů...
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Lucky-x 5. 10. 2012 16:19

Díky moc za rady. Vyměnil jsem pojistku a všechno šlape. Každopádně díky za vysvětlení alespoň trochu vím jak je to uvnitř udělané.

Bogino: já bych si od tebe ten co máš vzal, ale nevim jak s dopravou. Klidně mi pošli nabídku do SZ :-) třeba se dohodneme. dík
Lucky-x
portaProfesionál

Odeslat příspěvekod bogino 5. 10. 2012 16:35

SZ zaslana. :)
Linka na moje testy v mojom profile
HQPlayer Desktop ► Gustard DAC-X10 ► SPX2010TA ► HiFiMan HE-500
bogino
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pech. 18. 2. 2013 18:57

azs 223 taky znám (taky mně čeká oprava jednoho kousku v rodině) 222 je jen obraná o indikátory, pokud vím.
A nyní učebnicový příklad produktu globalizace a Francouzským jménem a Českým pasem a strojem jež je svědkem Rumunské obrody s Francouzským srdcem :-)
pech.
Junior

Odeslat příspěvekod pech. 9. 4. 2013 23:24

tak mi po 15 letech hraní exnul na zetawattu koncák pravýho kanálu

Jelikož mám na výstupu napětí cca 19v a brum, tipuju to na odkouřenej integráč... zdá se, že v HK v Gesu je ještě mají, tak bude oprava, až budu mít čas, zatím teda musí ty velký třípásma honit AZS100L.
pech.
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 10. 4. 2013 17:37

V Zetawattu byly původně obvody TESLA MDA2010 (10W výkonu) nebo 2020 (20W výkonu), což je ekvivalent obvodu SGS/Ates TDA2010/2020. Teslácké obšlehy nebývaly žádná sláva, rády se rozkmitávaly a rozhodně se nevyplácelo je "šťavit" na hranici napájecího napětí. Dovozové originální šváby byl tenkrát problém sehnat, ale komu se to povedlo, ten vyhrál v lotýnce - byly daleko spolehlivější a odolnější.

Pozdější úprava Zetawattu (Zetawatt 2030) obsahovala na jinak rozvržené základní desce obvody A2030D, což je dederónský obšleh obvodu TDA2030 opět od SGS/Ates. U těch sice nebyl tak frapantní kvalitativní rozdíl mezi originálem a obšlehem, ale oba dva typy jsou už dnes poněkud předpotopní svými vlastnostmi. Přitom právě za A2030D/TDA2030 existuje modernější a hlavně kvalitnější náhrada - tento obvod je od Linear Technology a má označení LM1875. Je přitom pinově kompletně kompatibilní s deskou navrženou pro A2030D/TDA2030, takž není problém tyhle obvody na desku implantovat...
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod pech. 17. 4. 2013 06:50

zes s TDA2030 jsem už kdysi měl, výkonově to bylo stejné, zvukově si troufnu tvrdit, hlavně v hloubkách, trošku horší, basy mi na něm přišly trvdé. Zdrojem to nebylo, používal jsem shodný jako pro ZW.

Obvody budou, tak Zetawatta tentokrát jen opravím.

Do budoucna se ale chystám ke stavbě něčeho kompaktního o výkonu také cca 2x15w tak můžu LM, nebo klidně i něco jiného v této výkonové hladině vyzkoušet. Ještě by to chtělo tip na nějaké slušné korekce, pokud je třeba dnes nějakej šikovnej integráč, nebo jestli se to i dnes vyplatí udělat z Operáků jako jsme to dělali kdysi.

Zatím hraju na AZS100L :-)
pech.
Junior

Odeslat příspěvekod krovak_cze 17. 4. 2013 07:01

nejlepsi korekce sou zadny korekce :)
krovak_cze
Pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 17. 4. 2013 09:11

Integrovaný korekce nejsou nic moc, radši bych volil klasiku s nízkošumovým OpAmpem. Jako zes do 15W na kanál bych zvolil něco od Linear Technology, třeba právě to LM1875, případně při potřebě vyššího výkonu (řekněme do 50W) bych volil nějaký typ z řady Overture (LM37xx - 38xx). Ale už při požadavku nad 30W na kanál bych zvažoval stavbu "diskrétního konce" - zes stavěný ze samostatných trandů, za určitých okolností s možností použití integrovanýho budiče je doposavad jediná cesta jak dosáhnout výkonů vyšších než 100W/kanál bez rizika termodestrukce...
EKKAR
VIP uživatel

Předchozí stránkaDalší stránka