Porovnanie zosilnovacov v cene 850€.

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Marek_K 30. 5. 2010 16:13

Konecne som sa po nejakom case dostal k tomu co uz dlho planoval - porovnat par lepsich zosikov, kedze hladam nahradu za denon F102 na ktory mam pripojene usher S502.
Nakoniec som vybral Rotel RA 1520 a CA 740A. A skusil som este ci CA Dacmagic nejak zlepsi zvuk oproti mojej m-audio revo 5.1
Obrázek
Obrázek

Denon F102, aj ked je vyborny, nieje pre usheriky predsa len idalnym partnerom a chcem mat v zalohe nieco co si poradi aj s regalmi v cene 1000€ bez problemov. Ako zdroj pouzivam PC s m-audio revolution 5.1 . Hudba je v mp3 192-320kbps.

Ako prvy som otestoval DACmagic ako externu USB zvukovku. Oproti prevodnikom pouzitym v revo 5.1 som ani cez sluchatka(Senn HD595) ani cez repro nezaznamenal ziadny rozdiel. Takze pre mna by to boli vyhodene peniaze.

Zosiky uz boli ina liga. Pred nedavnom som mal pozicany NAD 725(325BEE+tuner) a mal som problemy hladat rozdiely medzi nim a denonom F102, co mi len potvrdilo ze denon je za necelych 300€ super kauf. No ale pri tychto dvoch uz bol rozdiel jasny.
Rotel aj CA hraju uz ozaj spickovo, vo zvuku oboch je kopec dynamiky a detailov, ale inak sa zvukom dost podstatne lisa. CA je uhladeny, suchy, nic nevytrca, hra ukludnujuco , menej agresivne ako rotel. Pre mna bol jeho zvuk nudny. Rotel ma zvuk omnoho zivsi, ma vyraznejsi bas , je vzdusnejsi a povedal by som ze ma aj trochu viac detailov. Takze jednoznacne u mna zvitazil rotel, ktory chcem este porovnat s denonom 1510 ked sa zacne predavat. Ale urcite je vela ludi ktorym naopak bude vyhovovat menej agresivny zvuk CA.

Co sa tyka technickeho prevednia pristrojov, NA CA-ku je paradne nelinearne elektronicke ovladanie hlasitosti. Normalna hlasitost nieje na 9tej hodine ako je to bezne ale na 12tej, takze mate velmi velky rosah na regluciu hlavne nizsej hlasitosti a ked idete vyssie skoky su vacsie - vyborny napad. CA ma vyborne dialkove ovladanie.
Rotel ma klasicky potenciometer bezna hlasitost je medzi 9- 10 hodinou, ale kym sa na nu dostanete mate na dialkovom 15-20 krokov , takze sa da dobre regulovat dialkacom aj pri nizkych hlasitostiach. Co je vec ktora sa napriklad o NADe 325 povedat neda, skoky su take velke a hlasitost stupa tak tychlo ze jemna regulacia dialkovym je nemozna. Modre svetlo kontroliek rotelu je dost silne, kruzok okolo power tlacitka svieti aj v standby. Asi by som riesil ako ich trochu zatemnit, umiestnene pod TV by to po tme rusilo.
Ale kapitolou samou o sebe je dialkovy ovladac rotelu, ktory ak si ho nakoniec vyberiem pojde priamo do smetiaka a nahradim ho nejakym univerzalnym. Nechapam ako k zosiku za taku cenu mozu pribalit nieco tak desne. Tlacitka su vysoke pruzne(pripominaju mi napriklad stary siemens A35), nikdy nemate istotu ci ste ho stlacili alebo nie. Tlacidla hlasitosti su malicke a musite nim mierit priamo na zosik aby fungoval.

Takze zrhnute - ak mate CA 740 a zvuk sa Vam zda "suchy" skuste rotel ale prikupte si hned k nemu univerzalne ovladanie. :-)

este poznamka: CA bol uz rozohrany, Rotel bol z regala v predajni.
Naposledy upravil Marek_K dne 31. 5. 2010 12:42, celkově upraveno 1
Marek_K
Junior

Odeslat příspěvekod Odar 30. 5. 2010 18:21

Celkom fajn citanie. Tak nech to hra ;)
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod velodyne1 30. 5. 2010 19:09

ten Rotel je aky rocnik?
Denon AVR-1610, Pure Acustics XTI100 5.0, Velodyne CHT8, Sony LCD 32
velodyne1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Marek_K 30. 5. 2010 20:16

No este porovnam rotel s denonom 1510 a potom vyberiem co finalne kupim. Rotel je nova 15 seria, u nas sa predava od konca roka 2009. K integracu uz onedlho pribudne model RDG 1520, co je analog /dab tuner+ internetove radio + prehravac s kvalitnym DACom schopnym prehravat subory z USB disku. To bude potom z RA-ckom super dvojica na prehravanie mp3 bez PC, uz sa tesim. :D

Obrázek

http://www.bwgroupusa.com/soundbytes/do ... -final.pdf
Marek_K
Junior

Odeslat příspěvekod Odar 30. 5. 2010 20:23

To je novy stroj. Neviem ci dokonca nie aktualny model http://hometheaterreview.com/rotel-ra-1 ... -reviewed/
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod kancek83 31. 5. 2010 06:18

Ja som mal moznost porovnat Denon PMA-710 AE vs. Rotel neviem presne oznacenie ale ta rada co bola pod 1520 (8xx sa mi zda) na B&W 684 sa mi ten Rotel viac pacil...Malo to vacsiu dynamiky ako ten Denon...Ale zase napr. ked som to pocul na Cantonoch tak uz bol zase Rotel dost agresivny...Zalezi dost na bednach...
DVD Pioneer DV-2850, Casea Cepheus(Monitor), CAMBRIDGE AUDIO AZUR 740A, FOCAL PROFILE 918, Supra Ply 3.4/S Bi-wi, Sennheiser HD555(mod. 595).
kancek83
Junior

Odeslat příspěvekod hironakamura 31. 5. 2010 11:51

Len tak pre info...pred istým casom...B&W kupil Rotel...takže je logicke...že Rotel hra s B&W pocutelne lepsie...inak...Je rotel viac menej agresívnejsi zosik.. v kombinácii s typicky ostrejsimi Cantonmi...toho bude už moc...
Ta preto je napr Rotel+B&W vo vseobecnosti dobra kombinacia...Neutralne B&W a Rotel ktorý im doda trosku Stavy a života...
Inak Ten DACMAGIC by som bral vsetkými desiatimi...
hironakamura
Junior

Odeslat příspěvekod Odar 31. 5. 2010 12:30

hironakamura píše:DACMAGIC by som bral vsetkými desiatimi...

Na to bacha. Su lepsie riesenia za menej penazi.
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod hironakamura 31. 5. 2010 18:20

Napr... nenasiel som nejake ine ktore by malo aj opticky aj koaxilny dig vstup a to 2x..plus USB...a symetricke vystupy...ako nie že by som ich hladal...
Na stereo mam HK990...a on zabudovany DAC,,,tak som to neriesil..
hironakamura
Junior

Odeslat příspěvekod Odar 31. 5. 2010 19:16

Napr. poondene cinske Zero ho strci aj s kablami do zachoda ;)
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod babca 1. 6. 2010 19:19

Odar: bavíš mě :D :D
babčův HTPC pro rok 2011: AMD Zacate, spotřeba 16W@46°C při idle, just Google it
babca
Junior

Odeslat příspěvekod Odar 1. 6. 2010 19:35

babca --> Povas sa este viac viewtopic.php?f=1713&t=1109764&st=0&sk=t&sd=a Hladaj tam DacMagic.
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Bunuel 1. 6. 2010 20:40

Ale kdeže, DACMagic je parádní, technicky i vzhledově, jen není zrovna nejlevnější. Zero ma lepší poměr zvuk/cena, má ale slabou výbavu, přebytečný zesilovač a nedá se zařadit k hi-fi sestavě, vedle ní vypadá jako šunt z vietnamské tržnice :twisted:
Bunuel
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ravenman 2. 6. 2010 21:43

to Marek_K , nehnevaj sa na mňa, ale nieje to prasácké kŕmiť to zmršenou osekanou empétrojkou bez dynamiky ? a to ešte ked uvážim že si porovnával prínos Dacmagicu oproti MAUDIO zvukovke na skladbách vo formáte mp3 tak to sa teda nedivím že si nepočul rozdiel , rozdiel je značný , pusť do doho nejaký náročý bezstrát alebo nejaké CDDA a potom skús porovnať . Zabudni na to že v tak mizernej kompresíí skladieb v mp3 pocítiš ako sa trejú bruška prstov o struny gitary , či jemné odrazy .. lokalizáciu a hutné basy .... .To i ja počuj rozdiel medzi vydavateľstvami a nie to empétrojkami oproti lossy FLAC na mojích 15tisícových Heco Victa700 + Sony Espirit 444ES + XonarDX (DAC CirrusLogic 4XXX)
ravenman
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Marek_K 7. 2. 2011 13:25

Tak som sa konecne po nejakom case dostal k odskusanieu posledneho z trojice zosikov ktore mam v hladaciku. Rotel 1520 a CA 740 som skusal minuly pok. Teraz prisiel rad na Denon 1510. Zbytok zostavy je rovnaky ako je spominany v prvom prispevku.

Krabica je +- rovnako velka ako u CA a Rotelu ale hmotnost je vyssia, 15,5kg co je skoro 2x viac ako ma Rotel. Dielenske spracovanie je na na jedntoku. Som rad ze narozdiel od AVR umiestneli na celny panel len male slabo svietiace status ledky(ON, a input selector).
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Konstrukcia je dual mono, zvnutra denon vyzera oproti konkurencii impozantne.
Obrázek
Regulacia hlasitosti je pohodlna aj pri nizkyh urovniach. Napocital som 36 krokov na dialkovom po 12hodinu. U mna normalna posluchova hlasitost je tak na 9tej hodine. ked pootocite za 10hodinu tak budete mat v panelaku problemy so susedemi:-) Dialkove je velmi podobne ako k f102ke = maximalna spokojnost. Mozete s nim mierit kamkolvek v mietnosti a reaguje svetko ako ma, co po skusenosti s Rotelom uz nepovazujem za samozrejmost ani u pristroja v tejto cene.
Odhliadnuc od kvality zvuku , celkovy charakter oboch zosikov Denon je totozny. CA bol na mna starsne suchy. Rotel bol na opacnej strane spektra, co bolo blizsie k tomu co som hladal, ale v porovnani s denonom je velmi agresivny. Ludia popisuju zvuk denonu ako analogovy a teply. To ja neviem zhodnotit ale jednoducho charakter zvuku denonu sadne usherom aj mne. Aby si vsak nahodou niekto nemyslel ze analogovemu a teplemu zvuku chyba dynamika udernost a mohutnost, ani omylom. 1510ka ma objemny, pohodovy a dynamicky zvuk. Vyborne prekresluje nahravku a dovoluje pocut a lokalizovat doposial niekde stratene detaily, v priestore sa da vsetko jasne identifikovat. U f102ky je vsetko zliate a plochsie, detaily a priestor ktore 1510ka v pohode zahra zostanu na f102ke skryte. Velky rozdiel je badatelny v podani basov, u f102ky su dost potlacene, ploche a infromacia sa straca. F102ka nad basom jednoducho nema kontrolu. U 1510ky ma bas priestor v ktorom su citatelne vsetky detaily, je uderny presny a perfektne zacleneny k zbytku zvukovho spektra. U f102ky je citit ze basy su vytrhnute a hraju len tak popri. V tomto ohlade je rozdiel naozaj priepastny a neveril som co ten maly 5" menic na usheroch dokaze.U 1510ky nemam nutkanie na ktore som zvyknuty z 102ky - otacat gombikom volume stale viac doprava aby to hralo lepsie. 1510ka dokaze hrat rovnako dobre potichu aj nahlas.... a ze s nim tie 450€ usher s520 dokazu zahrat...chce to len poriany silic.
Marek_K
Junior

Další stránka