Nedávno jsem si koupil receiver Onkyo TX-SR608 (náhrada mého staršího receiveru, taktéž Onkyo, ale neměl HDMI, takže jsem upgradnul). Do HDMI vstupů jsem zapojil PS3, DVD rekordér, XtreamerPro, satelitní receiver; HDMI výstup jde samozřejmě na televizi a z televize jde optikou zvuk do receiveru (TV nemá HDMI 1.4). Z receiveru jde výstup na 5.1 repro. Po prvotním zapojení a nastavení naprosto všechno v pohodě, navíc i super zvuk. A pak po pár dnech nastaly problémy, které rozdělím do tří skupin
1. U PS3 jsem udělal update firmware, načež přestal fungovat obraz (zvuk jde, ale obraz ne). Občas pomohl reset HDMI výstupu (v nastavení PS3), občas ne... stávající situaci nevím, nicméně jsem tomu stejně přestal věnovat pozornost, protože jednak to stále přičítám nepovedenému upgradu firmware (povedl se až napodruhé) a jednak přišly závažnější body 2 a 3 - viz níže
2. Najednou u DVD přehrávače přestal fungovat HDMI výstup, prostě nešel obraz ani zvuk. Ostatní vstupy v pohodě. Dobrá, vyměnil jsem kabel za jiný, zkoušel jsem s tím různě "kvedlat", nakonec jsem vypozoroval, že kabel v určitém úhlu (?) celkem funguje. Bohužel mám ke kabelům blbý přístup, takže musím zpoza zdi a zpoza změti kabelů "vyšoupnout" receiver, pak najednou HDMI funguje, vzápětí opatrně receiver zašoupnu a někde se to zase "přeruší", nechápu. Přece u HDMI není nějaký boj o milimetry, o přesný úhel 90 stupňů, o nějaké rušení, o špatný ohyb? Nu dobrá, řekl jsem si, že zkusím koupit kvalitnější HDMI kabel, ale pak přišel bod 3
3. Nejde vůbec zvuk. Obraz u všech vstupů v pohodě, ale do repra nejde ani hlásek z žádného vstupu (ani z optiky z TV). Dobrá, asi se někde něco "samo" přeplo v nastavení receiveru nebo jsem si třeba sedl na ovladač, tak si holt vezmu návod a zkusím najít, kde může bejt chyba v nastavení zvuku. Zapnul jsem přehrávání hudebního DVD a dál tomu nevěnoval pozornost, protože jsem si začal dělat večeři. Najednou po nějaké době (třeba dvacet minut? nevím) zvuk začal sám od sebe fungovat, hraje v pohodě u všech vstupů. Co to sakra znamená? Ani jsem se toho nedotknul.
Co s tím, kde hledat chybu? Jednou to hraje, jednou ne, jednou nejde DVD, jednou jde obraz a ne zvuk, jednou obráceně... nechápu. Je fakt, že čtyři z pěti HDMI kabelů stály podle vzhledu tak stovku, ale že by to bylo tím? Nechci nakoupit nějaké profigoldy za tisícovku kus, když může být příčina úplně jinde...