Zapojení Onkyo TX-SR608 - záhadné problémy

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 28. 12. 2010 19:09

Nedávno jsem si koupil receiver Onkyo TX-SR608 (náhrada mého staršího receiveru, taktéž Onkyo, ale neměl HDMI, takže jsem upgradnul). Do HDMI vstupů jsem zapojil PS3, DVD rekordér, XtreamerPro, satelitní receiver; HDMI výstup jde samozřejmě na televizi a z televize jde optikou zvuk do receiveru (TV nemá HDMI 1.4). Z receiveru jde výstup na 5.1 repro. Po prvotním zapojení a nastavení naprosto všechno v pohodě, navíc i super zvuk. A pak po pár dnech nastaly problémy, které rozdělím do tří skupin :)

1. U PS3 jsem udělal update firmware, načež přestal fungovat obraz (zvuk jde, ale obraz ne). Občas pomohl reset HDMI výstupu (v nastavení PS3), občas ne... stávající situaci nevím, nicméně jsem tomu stejně přestal věnovat pozornost, protože jednak to stále přičítám nepovedenému upgradu firmware (povedl se až napodruhé) a jednak přišly závažnější body 2 a 3 - viz níže :-)

2. Najednou u DVD přehrávače přestal fungovat HDMI výstup, prostě nešel obraz ani zvuk. Ostatní vstupy v pohodě. Dobrá, vyměnil jsem kabel za jiný, zkoušel jsem s tím různě "kvedlat", nakonec jsem vypozoroval, že kabel v určitém úhlu (?) celkem funguje. Bohužel mám ke kabelům blbý přístup, takže musím zpoza zdi a zpoza změti kabelů "vyšoupnout" receiver, pak najednou HDMI funguje, vzápětí opatrně receiver zašoupnu a někde se to zase "přeruší", nechápu. Přece u HDMI není nějaký boj o milimetry, o přesný úhel 90 stupňů, o nějaké rušení, o špatný ohyb? Nu dobrá, řekl jsem si, že zkusím koupit kvalitnější HDMI kabel, ale pak přišel bod 3 :-)

3. Nejde vůbec zvuk. Obraz u všech vstupů v pohodě, ale do repra nejde ani hlásek z žádného vstupu (ani z optiky z TV). Dobrá, asi se někde něco "samo" přeplo v nastavení receiveru nebo jsem si třeba sedl na ovladač, tak si holt vezmu návod a zkusím najít, kde může bejt chyba v nastavení zvuku. Zapnul jsem přehrávání hudebního DVD a dál tomu nevěnoval pozornost, protože jsem si začal dělat večeři. Najednou po nějaké době (třeba dvacet minut? nevím) zvuk začal sám od sebe fungovat, hraje v pohodě u všech vstupů. Co to sakra znamená? :) Ani jsem se toho nedotknul.

Co s tím, kde hledat chybu? Jednou to hraje, jednou ne, jednou nejde DVD, jednou jde obraz a ne zvuk, jednou obráceně... nechápu. Je fakt, že čtyři z pěti HDMI kabelů stály podle vzhledu tak stovku, ale že by to bylo tím? Nechci nakoupit nějaké profigoldy za tisícovku kus, když může být příčina úplně jinde...
Mr.Scully
Junior

Odeslat příspěvekod isors 29. 12. 2010 22:58

obrazovo hdmi ps3 do tv a zvukovo ps3 avr optika
Repro Jamo c 803, yamaha a-s700 ,repro kable chord carnival silverscreen bi-amp, , chord crimson,merlin tarntula mk6 ,hdmi chord, pro-ject rmp 1.3 genie, cowon d2+ m-audio ie-40, asus n75sf-bang & olufsen
isors
Junior

Odeslat příspěvekod marts 30. 12. 2010 10:53

Podle popisu to vypadá na mechanicko-elektrickou poruchu u receiveru, zřejmě studené spoje u HDMI konektorů a TOSLINK modulu, nebo nejspíš problém v modulu digitálních zvukových vstupů.
V okamžiku kdy nejdou výše uvedené digitální vstupy funguje aspoň rádio či nějaké analogové vstupy?
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Expert

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 30. 12. 2010 14:44

Bohužel rádio vstup nemám :( Až zase bude problém, tak zkusím připojit něco jinak než přes HDMI. Ale vlastně nešel ani zvuk, který byl z TV přiveden optikou.

Ten bod 3. nastal dvakrát, přičemž poprvé to začalo hrát, když jsem na receiveru (celkem náhodně) zapnul Pure Audio, což podle manuálu Onkyo je nějaké odstínění všech obvodů kromě HDMI a preference předních repro. Když problém nastal podruhé, tak ani Pure Audio nepomohlo.

Už to pesimisticky vidím, jak posílám tuhle 20+ kilovou krabici zpátky na MALL.cz, načež mi napíšou, že jim to funguje, takže smůla (protože ten problém opravdu nastává tak nějak nepravidelně).
Mr.Scully
Junior

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 30. 12. 2010 21:52

Hm, dneska zase nehraje - uvidíme, jestli se to za čtvrt hodiny vzpamatuje. Ještě přemýšlím, nemůže být indikace problémů i to, že třeba při přeskakování tracků na DVD mi zvuk vždycky začne hrát až třeba po 0.5-1 sekundě? Prý by se to stávat nemělo. Ale já prostě dám "next track", obraz už vidím a zvuk až po chvilince. Takže pravidelně přicházím o různé zajímavé intra skladeb na hudebních DVD. Nemůže to s tím mít souvislost?

[edit] Ano, po deseti minutách zvuk najednou jde. Ach jo...
Mr.Scully
Junior

Odeslat příspěvekod player 30. 12. 2010 22:13

Pres prodejce bych to neresil, pokud nechces vyrobek vratit. Stane se presne to, co rikas, "zavada se neprojevila" a prijde ti to nazpet. Za mesic :))
Res to rovnou s Onkyem, respektive CTP Praha, jsou tam vstricni ;)
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 30. 12. 2010 22:23

CTP Praha je jakoby záruční servis? Když je zkontaktuju třeba mailem, tak se tím budou zabývat? :-)

Do háje, zvuk už zase nejde, asi jsem to přechválil. Stačilo přepnout source z TV na DVD a zvuk skončil. Ještě přemýšlím, jestli s tím Onkyo nejde udělat nějakej tvrdej "reset", sice přijdu o všechna nastavení (vzdálenosti repro atd.), ale třeba to pomůže?
Mr.Scully
Junior

Odeslat příspěvekod player 30. 12. 2010 23:17

Tvrdej reset jde, je to kombinace tlacitek primo na receiveru (behem zapnuteho AVR stiskni a drz tlacitko DVR/VCR a pak On/StandBy-na displayi se objevi CLEAR ). CPT Praha je ceske zastoupeni mimo jine znacky Onkyo.
http://www.cptpraha.cz/onkyo.htm
Ja jsem resil update firmwaru a pan Snopek byl velmi vstricny, osobne jsem si tam pak byl na pockani nechat FW prehrat.
player
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 31. 12. 2010 01:25

Po tvrdým resetu už nejde vůbec nic (i když to základní nastavení typu BD-HDMI1, VCR-HDMI3 atd. je stejný i v továrním nastavení), asi se to holt stejně bude muset celý nějak přenastavit - to bude lahůdka, když se mi bůhvíproč nezobrazuje to "on screen menu" :( Začínám litovat, že jsem nevzal Yamahu, měl jsem vybranej model v podobný relaci.
Mr.Scully
Junior

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 1. 1. 2011 15:05

Ještě jednu otázku, pokud můžu. Jak se u těchhle modelů Onkyo vyvolá to "on-screen menu"? Při prvním zapojování někdy před tím měsícem mi to normálně šlo, ale teď už můžu nastavovat jen přes displej receiveru (což je dost nepohodlné), na TV výstup (HDMI) mi ale ten setup už nejde, prostě mám černou obrazovku.
Mr.Scully
Junior

Odeslat příspěvekod johanx 1. 1. 2011 15:52

Zkus ještě propojit kompozitní ( žlutý cinch), nebo komponentní (červený,zelený,modrý) s tv, zvolit příslušný vstup na tv a na AVR zmáčkni setup a měl bys vidět žádané.Koukám že se Onkyo ve své záhadnosti vůbec nezměnilo. Až budu obměňovat, do třetice si tuto značku AVR určitě nezvolím.
Stereo: Naim Supernait 3, Naim Ovator S-400, Technics SL-G700, Tv: TCL65X925, sluchátka: AKG K701, Beyerdynamic Lagoon, Kino: Arcam HDA AVR 11, centr+surr. Swans
johanx
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod player 1. 1. 2011 17:04

U meho AVR 707 jde on screen menu pouze z HDMI vystupu a zapina/vypina se v menu v Miscellaneous-OSD setup.
player
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 1. 1. 2011 17:17

HDMI výstup samozřejmě mám od samého začátku a OSD setup mám ON (myslím, že to bylo ON i defaultně). Tak nic, no. Zkusím ještě někde vyhrabat ty cinche na další pokusy.
Mr.Scully
Junior

Odeslat příspěvekod johanx 1. 1. 2011 17:17

Playere, neměl jsi někdy u svého Onkya potíže se zvukem, konkrétně že ti nešly občas některé kanály? Už se to tady jednou řešilo a mohly za to nejspíš studené spoje, ale u Onkya mě to zvlášť zajíma.
Stereo: Naim Supernait 3, Naim Ovator S-400, Technics SL-G700, Tv: TCL65X925, sluchátka: AKG K701, Beyerdynamic Lagoon, Kino: Arcam HDA AVR 11, centr+surr. Swans
johanx
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod player 1. 1. 2011 18:07

Ja jsem mel problem zatim:) jen s biamp zapojenim, pri kterem byl zvuk uplne mimo. Ani novy FW to uplne neodstranil nakonec.
player
Mírně pokročilý

Další stránka