Hučení trafa u ONKYO TX-NR579

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod tapdancer 19. 2. 2012 11:28

Ahojte,
Tak jsem dnes rozbalil nový A/V receiver ONKYO TX-NR579, zatím dojmy výborné,ale první nemilá věc, která mě překvapila je lehké hučení (bzučení) trafa. Je to normální, nebo by trafo mělo být naprosto tiché?
Díky.

P.S. Je normální, že i když je jen zapojen do zásuvky (v síti) a docela topí (myslím samozřejmě, když je zapnutý, ale nic na něm nepřehrávám)? (horní kryt je teplý, řekl bych tak 20-30 stupňů)?
tapdancer
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod šeďour 19. 2. 2012 13:44

Ne, to hučení (bzučení) není normální.Časem se to může stupňovat.

To ohřátí je při vypnutém (standby), nebo zapnutém, ale nehrajícím receiveru ?
Doma: Ultimativní audio miniPC, DAC + zesilovač HEGEL, třípásma LSM (geniálně navrhl Kocour)
Sluchátka: AKG K812, AKG K701,Beyer 770, 990, planární SDR wood.DAC + zes. TEAC
Na ven: FiiO X5, Trinity Delta II, Oriveti Primacy, FiiO X1, Sony MH1, atd.
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tapdancer 19. 2. 2012 13:48

Přesně tak, to ohřátí je při zapnutém, ale nehrajícím stavu...
tapdancer
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Denkez 19. 2. 2012 13:50

Brum trafa obecně je normální, samozřejmě záleží na míře tohoto brumu. U AVR receiveru bych za ještě tolerovatelnou míru považoval brum sotva slyšitelný z bezprostřední blízkosti. Určitě by neměl být slyšitelný v tiché místnosti v poslechovém místě posluchače (nesmí rušit).

Popisované zahřívání AVR, i když běží naprázdno, je normální.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod johanx 19. 2. 2012 19:13

No jestli je brum trafa normální, pak mám doma nenormální AVR, Tv, zesilovač, PC-repro...protože tyto věci jsou naprosto tiché i s přilepeným uchem.
Stereo: Naim Supernait 3, Naim Ovator S-400, Technics SL-G700, Tv: TCL65X925, sluchátka: AKG K701, Beyerdynamic Lagoon, Kino: Arcam HDA AVR 11, centr+surr. Swans
johanx
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod velodyne1 19. 2. 2012 20:37

moj Denon avr pocut len s prilepenym uchom, sub Velodyne pocut z pol metra, teplota na zapnutom -50db avr 26c
Denon AVR-1610, Pure Acustics XTI100 5.0, Velodyne CHT8, Sony LCD 32
velodyne1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod player 19. 2. 2012 20:46

Moje Onkyo 707 "bzuci" tez. Dva a pul roku od zakoupeni, porad stejne, pouze kdyz je zapnute a slysitelne jen s prilepenym uchem na plechu.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Denkez 19. 2. 2012 20:59

johanx: Dřív, než něco napíšeš, tak si pořádně přečti a promysli, na co reaguješ a v jakých souvislostech.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod johanx 19. 2. 2012 21:12

Asi jsem tam přece jen měl domalovat smajlíka.
Naposledy upravil johanx dne 20. 2. 2012 18:13, celkově upraveno 1
Stereo: Naim Supernait 3, Naim Ovator S-400, Technics SL-G700, Tv: TCL65X925, sluchátka: AKG K701, Beyerdynamic Lagoon, Kino: Arcam HDA AVR 11, centr+surr. Swans
johanx
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod velodyne1 19. 2. 2012 22:37

konecna teplota na Denon avr pri pozerani filmu, -20db,,,,,,,28c
Denon AVR-1610, Pure Acustics XTI100 5.0, Velodyne CHT8, Sony LCD 32
velodyne1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 19. 2. 2012 22:50

U moderních traf vesměs asijského původu se často lze setkat se svárem, udělaným automatickým TIG hořákem těsně po povrchu spáry mezi svazkem E a I plechů (nebo U-I, případně U-U nebo L-L) - trafo se tím umlčí daleko rychleji a laciněji než nějakou impregnací, která se musí dělat vakuově. Svár přitom není vůbec do hloubky, doslova jen slepí hrany. Tím ani nevznikne závit nakrátko, protože křemíková ocel trafoplechů má sama o sobě relativně vysoký ohmický odpor. Z mého pohledu hlasitě vrčící trafo je tedy buď zmetek, nebo není dostatečně stažené = odhlučněné jinak. Volil bych porovnání s jiným kusem téhož typu nebo aspoň značky a pak se pokusil reklamovat rušivý zvuk, který u audiopřístroje téhle třídy nemá co pohledávat.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel