Denon AVR-1612 - Zklamani, spatne vysky

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod majlo87 14. 1. 2014 21:20

Ahoj vsem,

omlouvam se , ze tu zakladam asi duplicitni tema, ale stale se nemuzu dobrat rozumne odpovedi na mou otazku.

Mam doma repro 5.1 Sony Pascal, se kterymi jsem celkem spokojeny, vybiral jsem je kvuli kvalitnim vyskovym reproduktorum, protoze mam opravdu rad krystalicky ciste "cinkave" vysky.

Ve spojeni s DENON AVR 1612, je to ale katastrofa, vysky nejdou poradne doladit ani korekcema, proste bida. Jsou zastrene, slabe a prijde mi, ze to horni frekvencni pasmo ma Denon proste nejak digitalne oriznuty nejakym filtrem ve snaze potlacit sum, nebo co, ale v nastaveni nic neni.

Rad bych se ho zbavil a koupil neco, s cim budu pokojeny. Mate nekdo prosim nejaky tip na AVR, ktery ma cisty prednes a opravdu perfektni krystalicky citelne ostre vysky?

Diky moc!

Majlo
majlo87
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Denkez 15. 1. 2014 08:33

A předtím jsi měl ty repra k čemu připojené? Resp. s čím toho Denona srovnáváš?
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod armaman 15. 1. 2014 09:09

Je dost mozne ,ze s cimkolvek okrem AVR ci DK od Sony bude tato repro zostava nepocuvatelna. Skor Sony pouziva filtre ladene vo svojich komponentoch pre tuto repro zostavu. Ja byt tebou, tak si najdem na webe k akym zostavam vyrobca odporucal reproduktory pouzivat.
armaman
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Denkez 15. 1. 2014 12:56

armaman píše:Skor Sony pouziva filtre ladene vo svojich komponentoch pre tuto repro zostavu.

Nesmysl. Žádný (univerzální) AVR nemůže být "laděný" na konkrétní reproduktory, byť své značky. Každý výrobce se v první řadě snaží o neutrální chování svých zesilovačů.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod armaman 15. 1. 2014 14:01

Lenze i tak to este neznamena,ze ku kazdemu AVR sadnu akekolvek repro......
armaman
Poslední varování

Odeslat příspěvekod šeďour 15. 1. 2014 14:16

A jsou nějaký opravdový vejšky taky v nahrávce ?
Doma: Ultimativní audio miniPC, DAC + zesilovač HEGEL, třípásma LSM (geniálně navrhl Kocour)
Sluchátka: AKG K812, AKG K701,Beyer 770, 990, planární SDR wood.DAC + zes. TEAC
Na ven: FiiO X5, Trinity Delta II, Oriveti Primacy, FiiO X1, Sony MH1, atd.
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 15. 1. 2014 15:00

A si si istý, že je to spôsobené AVR a nie repro?
my endgame: Mojo2 + 109 Pro <3
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petulda 15. 1. 2014 15:28

V první řadě bych zkontroloval správnost zapojení kabeláže ve všech repro.
Pokud je vše zapojeno ok, se správnou polaritou, tak zkusit zapojit jiné repro na tvůj receiver nebo jiný receiver na tvoje repro.
To ti s největší pravděpodobností řekne, kde je potíž.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod majlo87 15. 1. 2014 15:30

Diky za odpovedi, repra jsou celkem stary (2003) a drive jsem je provozoval s jeste starsim AVR Thomson, ktery byl celkem low cost, ale zvukove byl vyrazne lepsi a vysoke kmitocty prenasel lepe. Ale postupem casu jsem potreboval HDMI, tak jsem poridil DENON. Skladby posloucham samozrejme takove, kde vim, ze jsou ciste a jasne vysky.

Repra Sony Pascal jsou high end, ktery SONY vyrabel a v roce 2000-2003 staly 30.000Kc (ja to kupoval starsi). Ale samozrejme to jsou spickove repro k domacimu kinu, coz predznamenava, ze na poslech muziky maji jiste limity, kterymi jsou hlavne slabsi stredy proti kvalitnim hifi sestavam. Nicmene SONY si dal zalezet na vyskovych repro a prenos soustavy je 23Hz-40 000Hz, coz uz je nahore daleko za slysitelnou frekvenci a vysky by urcite mely byt jasnejsi a citelnejsi.

Co se tyka filtru v reprobednach, tak ty omezuji jen pruchod basovych a strednich kmitoctu do vyskovych a stredotonovych repro, takzvana horni nebo pasmova propust, aby filtr jakkoliv limitoval prenos na vysokych frekvencich do vyskovych repro je podle me proste blbost (byli by sami proti sobe ). Pokud z AVR proste vysoka frekvence jde, tak by se mela do vyskovych repro dostat bez potlaceni amplitudy (ano, pouzivam kvalitni kabely 1,5mm^2, tj. tam by ztrata byt nemela). A o vhodnosti AVR k repro soustave bych polemizoval "pouze" u basoveho tonoveho spektra, kde opravdu muze dojit, ze AVR si vylozene nesedne se subwooferem, ale castokrat to lze pomoci delici frekvence na AVR a nastavenim faze na subwooferu doladit.

Abychom si rozumneli, nerikam, ze to hraje spatne, to rozhodne ne. Jen si myslim, ze cistota zvuku a celkovy prednes hlavne na vyskach by mohl byt lepsi. Obecne pochybuju o kvalite znacky Denon. Navic, co jsem nenapsal, nad uroven hlasitosti 0db to zacina pri vypnute muzice (uplne odpojenem vstupu) dost sumet, takze v tom zesiku, jeste nekde vznika sum.

Stary Thomson byl do kvality zvuku lepsi a tak se ted snazim najit nejaky tip na moderni reciever, ktery ma papirove hodnoty alespon trosku se blizici realite a v kvalite prednesu nezna kompromisy. Myslel jsem si, ze by mi tu mohl nekdo doporucit nejaky stroj, ktery je na tom zvukove dobre a jde ochotne do "vysek".

V nedeli budu mit pujceny SONY AVR za 20.000 Kc, tak jsem zvedavej, jestli uslysim zmenu. Nemyslim si, ze by to bylo uplne v cene a verim, ze jsou AVR, ktere maji perfektni zvuk a jsou s cenou do 10.000Kc. Zajimalo by me, jak jsou na tom zvukove Yamahy v teto relaci. Nemel jsem zatim z zadnou z nich cest.
majlo87
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Denkez 15. 1. 2014 16:07

Před pár lety jsem u známého řešil něco podobného: http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=11430
Tvůj problém nemusí být způsoben nedostatky na nejvyšších kmitočtech, ale drobným zvlněním kmitočtové charakteristiky AVR v řečovém pásmu, na které je lidské ucho nejcitlivější. Pokud máš něco dlouho naposlouchané, pak i menší nedostatky v rozsahu do 4 dB mohou být v vnímatelné.
Pokud by byly nedostatky způsobeny prostým poklesem na nejvyšších kmitočtech, pak by byly korigovatelné zdvihem na výškách. Drobné nedostatky/zvlnění ve středním pásmu nejde korekcemi jednoduše odstranit.

Kauza známého byla vyřešena vrácením dotyčného AVR prodejci a koupí jiné značky - Onkyo, které bylo v tomto ohledu OK.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petulda 15. 1. 2014 16:19

Neber to špatně, ale mýlíš se hned v několika věcech.

majlo87 píše:Repra Sony Pascal jsou high end

Nejsou. Ať je máš rád jakkoliv, jsou to pořád miniaturní plasťáčky. Ve své době střední třída k domácímu kinu, na náročnější stereo nevhodné. Každé levné dospělé bedny typu Wharfedale 10.2 by je na celé čáře přehrály.

majlo87 píše:o vhodnosti AVR k repro soustave bych polemizoval "pouze" u basoveho tonoveho spektra

Nikoliv, může to platit o celém spektru.

majlo87 píše:Obecne pochybuju o kvalite znacky Denon

Podle jedné zkušenosti s jedním low-end výrobkem soudíš celou produkci? Denon patří mezi top značky a umí velmi velmi kvalitní věci.

majlo87 píše:Stary Thomson byl do kvality zvuku lepsi

A nebo jsi spíš na jeho zvuk byl zvyklý nebo prostě svým zvukovým projevem k Soňákům lépe seděl. K objektivnímu posouzení kvality nějakého komponentu v řetězci by muselo platit, že posuzovaný komponent je výrazně nejhorším prvkem celé sestavy - jedině tak lze vyloučit nebo aspoň účinně omezit zvukový vliv ostatních komponent a tím ovlivnění výsledku. Ty Soňácký reproduktorky určitě do zvuku vnášejí svůj nemalý vliv, proto posuzovat podle nich jiné komponenty nepovede k objektivnímu zjištění.

majlo87 píše:snazim najit nejaky tip na moderni reciever, ktery ma papirove hodnoty alespon trosku se blizici realite a v kvalite prednesu nezna kompromisy

Nekompromisní AVR jsou třeba Denon AVR-4520, NAD T787 nebo Pioneer SC-LX87

majlo87 píše:Nemyslim si, ze by to bylo uplne v cene

Zrovna u AVR docela platí, že čím dražší, tím lepší, zvlášť na dolním konci cenového spektra.

Osobně bych na tvém místě pořešil nejdřív jiné repro a až pak kdyžtak nový AVR.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod majlo87 15. 1. 2014 18:16

Diky za info, jsem rad, ze nekdo rozporuje me nazory :)

Ohledne Sony Pascal, souhlasim. Myslel jsem tim, ze to byl high end mezi zvukovymi sestavami pro domaci kino, ale i to je mozna prehnane, na druhou stranu, jen uvadim, ze Pascal verzi bylo nekolik a ja mam radu (Pascal sa-ve705), kde je kvalita provedeni daleko od "plastacku". Mel jsem rozebrany satelit, je vyroben z hlinikoveho kompozitu (zadny plast). Ma pomerne sofistikovany filtr min. druheho radu pro vysky a samostatna pasmova propust pro ty pseudo sirokopasmovy stredo-vysky (zadny kondenzator na vyskach - nic takoveho). Znackove menice a vse krasne vystlane. Proto bych cekal urcity standard pro poslech, ktery me prave na vyskach hodne zklamal. Ale rozhodne od toho nemam prehnane ocekavani. Ve srovnani se strarym AVR, jsem si jisty tim, ze ty repro umeji jit vyrazne vice do jasnych vysek. To je pro me fakt, zbytek je opravdu pocitovej a netroufam si hodnotit. Denon me zklamal sumem a tim, jsem nebyl schopny ani manualni korekci ty vysky z toho dostat a pri manipulaci s EQ a primarne pri zdurazneni vyssich frekvenci exponencialne narustal sum. Mozna mam vadny kus. Ale prvni co me napadlo, ze se to borcum od Denonu u toho zapojeni moc nepovedlo a melo to nizky odstum signal sum a tak to vyresili trosku lisacky, nejakym softwarovym filtrem, preci jen je tam nejaky signalovy dsp procesor a ten k tomu reseni primo vybizi. Zkusim jiny reciever a uvidim. Jinak Ten Denon jsem testoval jeste na velkych 2.0 3-pasmovych hifi repro JVC ze zlatych 80-tych let 75W sinus, samozrejme to nemelo basy, coz jsem cekal, ale prenos mel podobny charakter jako na repro Pascalech. Udelat si frekvencni amplitudovou charakteristiku zesilovace, neni vubec spatny napad, ale nemam na to moc cas, musel bych zajit poprosit sve byvale profesory, aby me pustili do laborky k osciloskopu a generatoru. Ale mozna to udelam, abych Denonu nekrivdil.
majlo87
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod waaaw 15. 1. 2014 19:01

Na jakem AVR Sony to budes zkouset? Rada STR 1040 nebo 840 je pomerne dobre hodnocena, ackoli ji pravoverni hifisti prehlizeji. Je to prece Sony - spotrebka
waaaw
Junior

Odeslat příspěvekod zino333 15. 1. 2014 19:19

Alebo to urob ešte jednoduchšie. Skús si od niekoho požičať repro klasickej konštrukcie a trochu slušnejšej kvality. A porovnaj. Uvidíš či je chyba v AVR alebo či si jednoducho nemal na tvoje repro prehnané očakávania...
my endgame: Mojo2 + 109 Pro <3
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Viktor69 15. 1. 2014 19:39

Mam s Denonem (AVR-1911) podobnou zkusenost - proti zesilovači Pioneer a receiveru Marantz zastrene vysky - musel jsem po letech pouzit korekce.
Viktor69
Mírně pokročilý

Další stránka