Výběr domácí sestavy (AV Receiver/zesilovač + repro)

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod WeRn_Er 6. 8. 2014 14:10

Rád bych slušně ozvučil obývací pokoj pro poslech hudby, ale i filmů, TV aj. běžné užití. Předpokládám pouze užití dvou reprosoustav (menší sloupy či regály), bez subwooferu. Přemýšlel jsem i nad 5+0 (pravděpodobně), ale spíše se od daného odkláním s ohledem na počet reproduktorů a využití (a cenu, aby to v dané sestavě mělo slušnou kvalitu). Nyní k věci.

Podmínky: Pokoj cca 30m, obývací pokoj s kk. V bytovém domě, tedy basy určitě nejsou to po čem toužím :) spíše vyvážený poslech při nižší hlasitosti.

Užití: Nejsem žádný audiofil, bude to první rozumná sestava. Hudba, filmy, TV (aj.) cca obdobné užití (1/3 na každou složku). Poslouchám téměř vše, jazz, rock, elektronika, pop, vážná hudba - v podstatě mi nevadí téměř nic, techno ale určitě ne :)

Cena: 20.000 - 40.000 Kč vč DPH (rozumné považuji do 30.000 Kč, dokážu se ale i nadchnout pokud to bude stát za to a pak je max. limit 40K ... zkuste se ale držet či se aspoň blížit těm 30K).

1) Prvotní myšlenka byla 5+0. Zvažoval jsem nákup Yamaha RX-V775 (cena 11,5K) + set Yamaha NS repro (555+444+333 nebo 777+...). Postupně od daného ustupuji s ohledem na velikost a počet beden (do obývacího pokoje, nebude to čistě poslechová místnost, ale rodinný obývák atd.). Prostorový zvuk u filmů může být fajn, možná i u některých koncertů apod., ale postupně s ohledem na uvažovanou investici od toho ustupuju s ohledem na očekávanou kvalitu.

2) Čím dál víc zvažuji, že kvalitní 2+0 bude větší zážitek a radost než časem průměrné 5+0 (časem protože to bude moje první sestava, takže nadšení očekávám u čehokoliv co koupím, ale nerad bych si za rok dva říkal, že tohle bylo zbytečné a mohlo to být lepší s menším počtem repro atd.). Nyní nevím, zda je rozumné řešit AV-Receiver ve stereo, oproti vícekanálovému a není pak rozumnější pořídit pouze stereo zesilovač a 2+0 repro. Pokud se nepletu, tak receiver má oproti zesilovači tuner a nějaké dekodéry, jinak v podstatě jde o zesilovač v o to nižší kvalitě, nebo vyšší ceně a tedy jde i o "rychle" stárnoucí elektroniku (nepodpora nových kabelů, standardů aj.) ... na druhou stranu kupovat ještě zařízení na přehrávání, příjem radia apod. nevím, zda je cesta, kterou jít (externí disk s hudbou, filmy aj. nyní pouštím pomocí WD-TV Live, ten je do TV pomocí HDMI, zvuk bych mohl dát předpokládám z TV pomocí cinch do zesilovače - není ale lepší řešit Receiver či jiný přehrávač než krabičku typu WD-TV? Nebude tím trpět výstup?). Pořád i zvažuji, zda ta Yamaha RX-V775 v ceně 11,5K neodvede slušnou práci i pro stereo užití (pro amatéra, který řeší první sestavu .. oproti stereo AV-Receiveru či zesilovači v ceně kolem 10K - i když předpokládám, že ve stereu na ně mít nebude - otázka je, o kolik, zda to amatér pozná a nestojí za zvážení pro strýčka příhodu mít možnost 7+2, pro mě reálně spíše 5+0 s funkcemi navíc, co daná Yamaha má - dekodéry aj.).

Jako repro zvažuji Bowers & Wilkins 684 S2, případně 685 S2 (chystám se je poslechnout v hifi studiu) - rozměrově jsou 684 S2 jedny z mála sloupovek, které mi strpí i partnerka :) chápu jí, jak říkám, je to rodinný obývák a ne poslechová místnost, takže v tomto jsem ochoten řešit rozumně menší sloupy či kvalitní regály, které nabídnou podobný výstup ... jak jsem již psal výše, spíše se nyní přikláním ke kvalitnějším 2+0, než řešit průměrnou sestavu 5+0, která mi takový zážitek za pár měsíců neposkytne a bude zabírat jen místo ...

A teď babo raď. Doporučíte mi jako nepolíbenému amatérovi koupit za zajímavou cenu AV-Receiver multikanálový se všemi možnými dekodéry a srandami co Yamaha RX-V775 má a dočasně (možná i trvale) 2+0 bedny, nebo raději AV-Receiver ve stereo, nebo rovnou jen zesilovač a 2+0 bedny? U všech možností poprosím o zdůvodnění a případné doporučení zajímavé či vhodné koupě. Hledám vyváženost a příjemný poslech hudby, filmy aj. mi za prostorový zvuk ve výsledku v horší kvalitě při poslechu hudby asi nestojí. Nechci nic, co zní dobře až od určité hlasitosti s ohledem i na sousedy :) tedy něco, co je vyvážené a velmi příjemné už od nižších hlasitostí.

Edit: Pro Yamahu RX-V775 jsem se nadchl i pro možnost druhé zóny - zvažoval jsem ozvučení pracovny (vedlejší pokoj). Ale čím dál víc nad tím uvažuji, tím méně to pokládám za důležité - při práci poslech nevyžaduji, do budoucna z daného pokoje pracovna asi nebude :) a poslech z jiného pokoje - asi jedině ovládání přes mobil apod. - protože řešit vše odbíháním do vedlejšího pokoje by asi nebylo to pravé ořechové ... stereo zesilovač či receiver ale druhou zónu může mít klidně též, ne? :) Kdyby na to náhodou přišlo ... jinak internetová rádia, i FM/AM tuner je jistě velkou výhodou, ale vyloženě nutnost to asi též není ... nevím, zda z toho nevychází vítězně stereo AV Receiver, nemohu ale jako amatér zvážit jak velký kvalitativní rozdíl oproti multikanálu tam bude, nebo jak velký posun je pouze zesilovač, který asi jen tak nezestárne ... ta nabídka Yamahy RX-V775 za 11,5K mi přijde vynikající, ale pořád nevím, zda v podobné ceně nemohu mít "výrazně" více muziky od sterea (při pravděpodobném užití 2+0, ať už koupím cokoliv) ...
WeRn_Er
Junior

Odeslat příspěvekod DinosaurJr 6. 8. 2014 19:52

Pokud je to na muziku tak do 20% a zbytek na TV, tak bych se zkusil poohlédnout v kat. STEREO Recievery...
◄☼► Život je příliš krátký na poslech muziky přes nudné HiFi ! Kind of Blue ♪♫♪
ProJect RPM 3 Carbon MC●SLVR●TubeBoxSEII ECC83 Telefunken Ribbed●Sony ES
DAC Topping D50s●DPA 386 222 mk2017●B&W●Xavian●TV Samsung 48"●77LP<iii>
DinosaurJr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod WeRn_Er 7. 8. 2014 17:06

Díky za názor, tedy pokud alespoň 20% je hudba, je lepší jít do stereo receiveru a mít předpokládám lepší kvalitu poslechu ve stereo - pouze je otázka i kvality vstupu - je nutný CD přehrávač odpovídající kvality atd., nebo se pletu?

Co myšlenka AV Receiveru jako je Yamaha RX-V775 v lákavé ceně 11,5K, protože má i pre-out a kdybych nebyl spokojen s projevem ve stereo tak časem koupit stereo zesilovač a připojit ho k AVR pro přední stereo repro? Nebo je opravdu v tom stereo takový rozdíl mezi AVR a Stereo Receiverm či zesilovačem, aby stálo za to to risknout a vzít i třeba levnější stereo receiver s kvalitním přehrávačem CD, ideálně i síťovým? Více reproduktorů nemohu nikdy vyloučit, ale skutečně to s ohledem na prostor a užití místnosti nepředpokládám - s největší pravděpodobností zůstanu u 2+0 (co se týče reproduktorů).

Otázka připojených zařízení - pravděpodobně MMC se schopností síťového připojení a externího disku (nyní WD TV Live) + TV. Rád bych i klasické rádio, proto asi pouze AVR vs stereo Receiver s rádiem, než je zesilovač.

Pak je otázka zda přehrávač CD ke stereo Receiveru, nebo rovnou blueray přes TV, MMC přes TV a z TV zvuk do stereo receiveru. Nebo právě AVR, k němu vše a z AVR do TV, pro případ touhy vylepšení zvuku do budoucna jen stereo zesilovač (nikoliv stereo receiver) a užití pre-out z AVR? Je tato úvaha správná/možná?
WeRn_Er
Junior

Odeslat příspěvekod JohnyBuchar 8. 8. 2014 12:35

Teda ty to tu sázíš. K repro, pokud zůstaneš u 2+0 = AVR totální propadák. Ohledně PRE-OUT u AVR, občas to tak doma zapínám a pozoruji dva mínusy: větší je ten, že musíš mít neustále zaplé jak AVR tak klasický receiver. Další malý mínus může být DAC v AVR, nemusí se vždy hodit k tomu co propojíš za něj, navíc si nedělej iluze, že i když dáš PURE/DIRECT mód na AVR, že signál se jen převede na analogový a vesele projde do stereo zesíku. Pokud by si vážně skončil u toho zrůdného propojení přes AVR, tak určitě vše propojit do AVr a pak jít přes HDMI OUT do TV, od toho je AVR takto navrženo a dává smysl. Dle mého bys měl jít cestou zdroj zvuku - DAC - stereo (pokud nekoupíš rovnou nový receiver co má LAN ap hračky). CD player v sobě kloubí jak zdroj zvuku tak DAC, ale ruku na srdce, budeš chtít poslouchat jen z ´nablýskaných kotoučků´?
"Vyčištěné uši jsou nejlevnější upgrade poslechového řetězce"
STEREO: SMSL, Yaqin, Aurum Cantus,REL SLUCHÁTKA: Little Dot, Shure
JohnyBuchar
Pokročilý

Odeslat příspěvekod WeRn_Er 8. 8. 2014 13:24

Ano, střílím :) omlouvám se, ale první sestava a rozhodování bez zkušeností není zcela snadné ... rozdíl v kvalitě AVR vs stereo receiver/zesilovač mi je jasný na papíře (podobná cena a počet funkcí a možností se někde projevit musí), ale v reálu nikoliv ... vhodnost volby pro dané užití mi bez zkušenosti také není jasná, pže nerad bych to moc komplikoval, ale zas nerad bych degradoval kvalitu 2+0, u které na 90% zůstanu.

U volby bez AVR mi není jasné vhodné zapojení - protože předpokládám, že pak přehrávač filmů a hudby (MMC) bude muset být přímo do TV a z TV zvuk do zesilovače či stereo receiveru - pak by ale musela vždy běžet TV i když budu chtít jen poslouchat - pokud se nepletu. To mi přijde min. nešťastné ... zapojení MMC do zesilovače či stereo receiveru je blbost, protože pokud budu chtít přehrát film, musí to být přímo do TV (pokud to nejde přes AVR).

Nemůžeš být konkrétnější a naznačit přesnou kombinaci a vhodné zapojení při prioritě 2+0, ale užití hudba, filmy ve vyváženém poměru? U AVR je mi to jasné, vše do něj a HDMI OUT do TV, ale u stereo receiveru či zesilovače tápu a vše do TV a z TV audio výstup do stereo receiveru/zesilovače mi přijde jako blbost, protože pak se domnívám, že by musela jet TV, abych slyšel i hudbu z MMC. Případný jiný čistě hudební přehrávač jistě přímo do stereo receiveru/zesilovače, ale jak v případě MMC či jiných přehrávačů i pro video? Že bych chtěl mít dvě externí úložiště a na jednom čistě audio a na druhém video a jen ten s videem přes TV, to se mi moc nechce ... těch zařízení, ovladačů a všeho už by bylo moc ...
WeRn_Er
Junior

Odeslat příspěvekod WeRn_Er 8. 8. 2014 15:04

Jestli se nepletu, tak jedině hledat stereo receiver či zesilovač s optickým audio vstupem a MMC s optickým audio výstupem (WD TV Live má) a pomocí HDMI propojit WD TV Live a TV a pomocí optického kabelu propojit audio WD TV Live a receiver/zesilovač - pak by předpokládám mělo jít nasměrovat zvuk vždy do receiveru/zesilovače a HDMI používat pouze na přenos obrazu do TV (odpadá nutnost zapnuté TV při pouštění pouze hudby). Otázka je synchronizace videa a hudby - nebudou s tím problémy? A je toto řešení to pravé ořechové? Nebo jak doporučíte dané řešit?

Zadání - 2+0, poslech hudby, sledování filmů vyvážené, WD TV Live či jiné MMC s pevným diskem a možnosti načítat síťový obsah. Tuner výhodou (rozdíl mezi stereo receiverem a pouze zesilovačem nebude snad už tak údajně propastný, jako mezi AV Receiverem a stereo řešením?), případná internetová radia atd. být nemusí (ale je to plus). Doporučte vhodná řešení třeba i s konkrétními komponenty a přehrávačem - ideálně 10 - 15K, zbytek repro 2+0 (20 - 30K max).
WeRn_Er
Junior

Odeslat příspěvekod JohnyBuchar 8. 8. 2014 16:01

Tak hlavně si pleteš pojmy a dojmy, když budeš pouštět hudbu z AVR jak myslíš, že to asi budeš dělat, opět menu ovládat přes TV. to je asi jediné mínus řešení MMC. TV prostě neobejdeš, ale ani v jednom případě (jak AVR tak stereo zesík), pokud nekoupíš teda CD přehrávač, gramec ap. Bavím se o pouštění z HDD kde je hodně složek ap. které jen těžko načteš pomocí nějakého malého panelu přímo na MMC. To moje má wifi, LAN, USB 3.0 a výstupy HDMI,optika,cinche, čili nabízí nejrůznější typy propojení. Pro obyčejné ovládání mám vytáhlý obraz přes tupý cinch do TV, ale zvuk vychází v sirovém stavu do DACu pomocí optiky a z něj následně leze cinchema do stereo zesíku, to je celé! MMC umí v pohodě sahat na vzdálené uložiště a stejně tak internetový prohlížeč a rádia (ale pořád je to vedlejší produkt poslechu). Prostě a jednoduše když chci poslouchat hudbu na slušné úrovni mám externí disk a na něm loseless formáty a z těch hraji vše (FLAC,APE,ap.). Není to dogma, jen má zkušenost. V případě sterea a filmů je to horší, protože když dáš výstup z MMC do TV tak ti tam poleze i zvuk :hm . Holt je to kompromis, ujasni si co chceš a hlavně jak to využiješ. Dle mého nějaké Tv sledování přes bedny, byť hudební kanály bude stejně vopruz a když si pustíš dobře udělaný formát na MMC, tak tě pak ani nenapadne řešit takové kraviny.

Jediná varinta v případě zvuku a filmů z TV mě napadá, že narveš USB rovnou do TV a z ní vytáhneš zvuk optikou do DACu. Jak se budeš chtít vrátit k poslechu z MMC dáš jej zpět do něj. Nevýhody přepojování a ´hoblování´konektoru neustálým přepojováním nemusím zmiňovat, jenže když chceš kompromis a plno výmyslů, přichází vždy kompromisy, stejně tak omezená kvalita optiky (neumí to co HDMI ale u 2+0 to možná ani nepoznáš co se týče filmů).
JohnyBuchar
Pokročilý

Odeslat příspěvekod PCDaemon 8. 8. 2014 16:47

Myslim, ze dnes su uz MMC, ktore idu ovladat cez tablet https://www.youtube.com/watch?feature=p ... wbrCY#t=25
PCDaemon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod WeRn_Er 8. 8. 2014 18:26

Hlavně neřeším puštění TV na ovládání a spuštění, ale při samotném poslouchání - pustím a TV vypnu, třeba i na několik hodin ... pokud by to šlo přes TV, tak by musela být předpokládám zapnutá = nesmysl. MMC WD TV Live má nastavení AUDIO - jen HDMI, nebo jen SPDIF - takže do telky by mi právě zvuk nelezl ... pokud bych tedy nezměnil nastavení MMC, pak zas ale nejde přes SPDIF ... do obojího leze jen při nastavení STEREO (což by v mém případě asi nevadilo, pokud to nesnižuje i kvalitu - pro případě nenutnosti zapínat receiver/zesilovač pro běžné sledování TV).

Problémů se synchronizací při HDMI do TV (obraz) a zvuku přes SPDIF do receiveru/zesilovače se bát nemusím? Nebo jsou s tím komplikace?
WeRn_Er
Junior

Odeslat příspěvekod JohnyBuchar 8. 8. 2014 20:13

Proč by měla být u poslechu zaplá TV? :D Záleží jak to ten tvůj WD Live stream rozděluje pokud to vůbec takto jde, s tímhle zkušenosti nemám, já normálně vypnu TV a můžu poslouchat dál.
JohnyBuchar
Pokročilý

Odeslat příspěvekod WeRn_Er 9. 8. 2014 08:01

Televize signál propouští, pokud je vyplá? Jde mi o případné zapojení HDMI do TV a SPDIF z TV do stereo receiveru/zesilovače. Kdyby byly problémy se zapojením videa do TV a zvuku přímo do stereo receiveru/zesilovače nebo se synchronizací videa a zvuku při takto odděleném zapojení ...
WeRn_Er
Junior

Odeslat příspěvekod Denkez 9. 8. 2014 09:17

Jestli ti to pomůže, tak já mám kombinaci stereo-receiveru s DAC, který je přes optiku propojený s TV.
Veškerou hudbu ve FLAC a videa přehrávám z disku přes WD TV Live, který je přes HDMI spojený přímo s TV. Pokud chci cokoliv poslouchat, mám zapnutou TV. Takto jsem se rozhodl a proto mně to nevadí.
Pokud při přehrávání hudby TV vypnu, signál do receiveru se přeruší.
Tato kombinace je ve spojení s univerzálním ovladačem vcelku jednoduchá na ovládání, nenáročná na výběr zesilovače (stačí cokoliv s optickým vstupem) a mám vždy k dispozici komfortní displej. Ano, za cenu vždy zapnuté TV.
Je to o kompromisech a preferencích.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod JohnyBuchar 9. 8. 2014 10:25

Já mám totiž jak jsem psal vytáhlý obraz z MMC přes hloupý analogový cinch do TV, sice je otřesný, ale pro ovládání menu je to šumák. A zvuk si jde optikou do DACu a následně do zesíku. Když bude hrát z TV ad. případy, tak samozřejmě platí varianta co psal Denkez, stejně tak, že je to kompromis jak zde již padlo. Ale pořád lepší kompromis puštěné TV, než-li AVR pro stereo! Budeš určitě spokojený až uslyšíš své oblíbené nahrávky ;-) .
JohnyBuchar
Pokročilý

Odeslat příspěvekod WeRn_Er 11. 8. 2014 08:10

2 Denkez: Nedegraduje se zvuk tím průchodem přes TV? Nezkoušel jsi optiku dát přímo z WD TV Live do stereo receiveru?

2 JohnyBuchar: Díky za veškeré info. Vzhledem k tomu, že obě řešení mají své kompromisy, zkusím se dostat do poslechových studií a porovnat zvuk z AV Receiveru kolem 17K a stereo receiveru či pouze zesilovače kolem 8 - 10K, zda při 2+0 poznám rozdíl a tedy raději zvolím kompromis v zapojení, nebo zda to pro mě bude zanedbatelné (jak jsem již psal, první sestava, nejsem žádný hifista) a zvolím AVR, tedy zapojení bez zbytečných kompromisů a případnou rezervou, kdybych se někdy přeci jen rozhodl řešit 5+0.
WeRn_Er
Junior

Odeslat příspěvekod Denkez 11. 8. 2014 10:54

Nejsem z těch, kteří by měli pochybnosti o tom, že průchod digitálního signálu skrz TV jeho kvalitu nějak ovlivní, a proto jsem to ani nezkoušel.
Co jsem ale zkoušel a co občas provádím, tak přehrávání přímo z disku přes USB vstup (můj stereo-receiver to podporuje). Žádný rozdíl jsem nezaznamenal, ale po pravdě jsem po žádném ani nepátral.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Další stránka