Onkyo 509 vs HK AVR 255

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod sands1 10. 9. 2014 08:05

To že AVR neznie dobre v stereu je len audiofilský mýtus. Nie je dôvod prečo by stereo receiver mal znieť lepšie ako AVR. Naopak trh so stereo zosilnovacmi je ovela menší ako s AVR čo tlačí ceny AVR dole a za svoje peniaze dostaneš viac.
sands1
Poslední varování

Odeslat příspěvekod krmelec 10. 9. 2014 13:29

Stereo zesilovace si drzi svoji cenu delsi dobu bo se jedna serie vyrabeji i nekolik let, za to AVR vychazeji rok co rok nove modely, tak cena klesa rapidne rychleji. Nema to nic spolecneho s kvalitou nebo velikosti trhu, ba naopak jsou lide, kteri jsou schopni tvrdit, ze stereo je zastarale a kino je prave to in. Kvalitou je samozrejme AVR ve stejne cene daleko horsi zvukove nez stereo zesilovac. Je to prokazatelne stejne jako lidska blbost :-)
CW DAC 1 + Yamaha A-S501 + Wharfedale Linton Heritage
krmelec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod sands1 10. 9. 2014 14:51

Ked niekto tvrdi to co ty, ze zvuk AVR je daleko horsi ako zvuk stereo zosilnovaca, ide o mytus, ktory nema ziadne technicke opodstatnenie. Jedina vec v com su lepsie stereo zosilnovace je ich vyssi vykon. To ale neznamena ze AVR by mal zniet horsie :)
sands1
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Petulda 10. 9. 2014 15:49

sands1 píše:Ked niekto tvrdi to co ty, ze zvuk AVR je daleko horsi ako zvuk stereo zosilnovaca, ide o mytus, ktory nema ziadne technicke opodstatnenie.

Když někdo tvrdí, že stereo zesilovač v nějaké ceně hraje lépe než AVR ve shodné ceně, má pravdu. Je to logické a technicky i ekonomicky zjevné. AVR obsahuje 2.5x nebo dokonce 3.5x více koncových stupňů, mnoho dodatečných audio a video obvodů, mnohem komplexnější a složitější vnitřní zapojení.

Což při shodné ceně znamená jen jediné: kvalita použitých součástek musí být nižší a signálové cesty jsou delší a složitější. Tzn. ty prostředky, které se v AVR vyplýtvají na DSP, převodníky, video obvody, výkonové stupně pro centr a surroundy...., se u sterea mohou věnovat do součástek, které mají přímý vliv na zvuk: zdroj, filtraci, kvalitnější výkonové tranzistory...

Měl jsem možnost porovnat zvuk dvou různých tandemů stereo zesilovače a AVR. První byl v cenách kolem 16 000 Kč, druhý v cenách kolem 40 000 Kč. U obou byl zvuk sterea o parník před AVR a to nejen díky jasné výkonové převaze stereo zesilovačů.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod sands1 10. 9. 2014 16:04

Nemas pravdu, a to vobec nezvelicujem. Za tym ze obsahuju viac obvodov za nizsiu cenu je jasny dovod - trh s AVR a dopyt po nich je jednoducho omnoho vacsi ako u stereo zosilnovacov. Nehladaj za tym nic ine.

Pri zosilnovacoch su dolezite tri vlastnosti. Sum, skreslenie a odchylka od tzv. plochej frekvencnej odozvy a kazdy jeden moderny AVR ma tieto vlastnosti hlboko pod prahom pocutelnosti.

Ty si porovnaval stereo s AVR a dokonca to bolo o parnik pred AVR :) Dufam ze hovoris o tzv. slepom ABX teste. Pretoze inak tie tvoje porovnavania nic neznamenaju a su cisto subjektivne.
sands1
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Petulda 10. 9. 2014 16:14

Hm, a proč se tedy do AVR dávají znatelně horší součástky (slabší transformátory, opampy místo diskrétních obvodů, horší filtrace, méně kvalitní výkonové stupně) a obvodová řešení, než do shodně drahých stereo zesilovačů?

Šum, zkreslení a odchylka od vyrovnané charakteristiky jsou u současně produkovaných přístrojů na úrovni, která rozhodně neuráží ani u AVR ani u zesilovačů. Ale to kvalitu zvuku . dynamiku, prostorovost, pevnost basového základu, rozlišení, tranzienty, kontrolu zesilovače atd. - nijak nepopisuje.

Ty 3 parametry, které jsi popsal, jsou naprostým základem pro kvalitní zvuk, ale nejsou rozhodně dostatečné. A ani to neplatí dogmaticky, viz špičkové elektronkové zesilovače se zkreslením klidně v řádu procent.

-- 10. 9. 2014 17:15 --

A mimochodem, pokud bys se svým rádoby provokativním názorem měl pravdu, neřešil by celý hifi svět otázku jak v jedné místnosti skloubit kvalitní stereo s domácím kinem. Anebo jsou všichni ti, kdo si tuhle otázku kladou, úplněš hluší a jedině ty jsi na to vyzrál :-D.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod sands1 10. 9. 2014 17:10

Ale ved vacsina z nas si predsa kupuje audio zosilnovace ( ci uz to tvoje stereo alebo potom AVR) kvoli kvalitnemu zvuku. A AVR sa oplati ovela viac – dostanes za svoje peniaze ovela viac funkcii, dokonca aj velmi kvalitne kalibracie zvuku v miesnosti ako napr. Audyssey. Jasne, zosilnovace maju lepsie riesene obvody a ked ides s cenou hore to plati takisto aj pre drahsie AVR, cize maju kvalitnejsie transformatory, prevodniky, sofistikovanejsie obvody,.. a aj nejake dalsie funkcie.
Ale ide o to, ze dokonca aj napr. prevodniky, ci zosilnovace v lacnejsich AVR su viac ako dostatocne. Tie lacne AVR maju potom presne kvoli tomu co si pisal trochu obmedzene moznosti co sa tyka reproduktorov ktore by „utiahli“, oproti drahsim AVRkam s lepsimi transformatormi, atd.

Ale toto samozrejme nerobi stereo zosilnovace alebo drahe AVRka zvukovo o nic lepsie.

(A co pises o elektronkovych zosilnovacoch jasne mas pravdu tie su zase ina vec, ale o tych sme sa nebavili.)

Ale toto nehovorim len ja- nevymyslel som si to :) riesi a riesil sa dokonca aj zvuk medzi stereo zosilnovacmi, je toho vela. Jeden z mnohych prikladov, nepocul si napr. o niekom s menom Richard Clark a jeho $10,000 Amplifier Challenge. a ze o vela penazi teda neprisiel :lol:
sands1
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Petulda 10. 9. 2014 17:24

sands1 píše:A AVR sa oplati ovela viac

Jak komu. Pro toho, kdo má stereo a poslouchá na něm hudbu, je drtivá většina těch funkcí navíc zcela k ničemu. Tedy vydali by peníze za něco, co nevyužijí a to za cenu zhoršení zvuku. Dobrej kauf :-)).

sands1 píše:zosilnovace v lacnejsich AVR su viac ako dostatocne

:D Dostatečný možná ve smyslu "ano, hraje to". Ale jde o to JAK....

sands1 píše:riesi a riesil sa dokonca aj zvuk medzi stereo zosilnovacmi

:D :D :D Fakt? Hmmm, to jsem tedy nevěděl. Já myslel, že všechny zesilovače hrajou stejně :-D

Chlape, chápu tvé nadšení ze vstupu na fórum o hifi, ale být tebou bych šetřil kategorickými výroky... Až do toho pronikneš víc, pochopíš, proč ti to píšu ;-).
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod sands1 10. 9. 2014 18:12

Hah rozosmial si ma. Mozno si to nemyslis, ale, ano oplati sa to. A to aj pre toho kto chce len stereo uz len kvoli spominanej moznosti kalibracie zvuku co je velmi velke plus. A ziadne zhorsenie zvuku sa nekona, skor naopak. To tvoje subjektivne porovnanie AVR so zosikom je viac ako pochybne :-)

Ano hraju rovnako, presne dokazanie toho to sa tam riesilo.
Tu nejde o ziadne nadsenie ci o com to pises, to ty sa tu ohanas nejakymi subjektivnymi porovnaniami, mne je jedno comu veris a comu nie.
sands1
Poslední varování

Odeslat příspěvekod krmelec 10. 9. 2014 18:34

sands1 - prostě jednoduše shrnuto.....jseš úplně mimo
CW DAC 1 + Yamaha A-S501 + Wharfedale Linton Heritage
krmelec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Petulda 10. 9. 2014 18:47

sands1:
Proti kombinaci přílišného sebevědomí a zároveň holého nevědomí se nedá nijak bojovat. Cesta do vyššího levelu pro tebe vede jediná: dospět a dovzdělat se.

A já jdu brečet do kouta, jaký jsem to hlupák, že jsem vyhodil 41 000 za svůj nuzný stereo zesilovač, když jsem si mohl na poslech hudby koupit AVR za 5 990 Kč s pokročilými a užitečnými video převodníky, který by hrál shodně jako můj stávající zesilovač...
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod calvera.jarda 10. 9. 2014 19:15

Myslím, že se diskuse opět trochu zvrtla :)
Zajímal jsem se jak vybrat vhodné repro, které zahraje dostatečně pro filmy. Tzn. AVR, který mám nechávám a vybírám k němu repro.
- O kolik by měli být sloupy se zadním bassreflexem od zdi?
- na jaké parametry se soustředit? co jsem pochopil čím menší frekvence od které hrají, tím menší potřeba subwooferu k nim, jakou mám hledat impedanci? Vzhledem k par. reciveru mohu dát 6 nebo 8, co je lepší hledat?

Uvažuji, že k repro poté zakoupím lepší AVR v budoucnu.
calvera.jarda
Junior

Odeslat příspěvekod Petulda 10. 9. 2014 19:31

calvera.jarda píše:O kolik by měli být sloupy se zadním bassreflexem od zdi?

To se nedá říct. Záleží na mnoha okolnostech a neexistuje žádná konkrétní správná vzdálenost. Hlavní roli, a to s obrovským náskokem před vším ostatním, hraje akustika místnosti - její módy, ve kterých se potkávají hluboké frekvence šířící se přímo z beden a odražené od stěn. Různé soustavy jsou taky různě citlivé na umístění v místnosti.
Nějaký základy umístění jsou popsaný třeba tady:
http://www.audiophysic.com/aufstellung/regeln_e.html
http://www.empiricalaudio.com/computer- ... -placement

calvera.jarda píše:na jaké parametry se soustředit?

Při relativně malém výkonu tvého AVR bych koukal po spíše citlivých repro, řekněme 88 dBWm a víc. Lepší by také byly repro se jmenovitou impedancí 6 Ohmů, ale to není tak podstatné. Nicméně parametry zvuk nedělají, takže hlavním parametrem by vždy měl být vlastní poslech.

calvera.jarda píše:co jsem pochopil čím menší frekvence od které hrají, tím menší potřeba subwooferu k nim

Tady pozor, veeelkou roli hraje lživý marketing. Je vždy třeba se dívat, v jakém tolerančním pásmu dané frekvence platí (např. +/- 3dB). Pokud toleranční pásmo není uvedeno, je údaj o rozsahu beden bezcenné číslo.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod rcph 10. 9. 2014 19:36

...moje zkušenost - měl jsem sloupy se zadním dassreflexem cca 25cm od zdi. Myslel jsem že to hraje super, navíc třeba u filmů to krásně dunělo, spokojenost. Pak jsem si pustil metalový koncert se zvukem v DTS (Metalicca) a zjistil jsem, že to nemůžu zasílit jak potřebuju. Při pořádných basech začaly reproduktory "kopat" a nedalo se to poslouchat. Občas se to objevilo i u filmů, ale neřešil jsem to. Posunul jsem je na cca 30cm a je po problému... sice basy šly trošku dolů, ale zase se zlepšilo prostorové podání.
Je potřeba si to vyzkoušet, dle prostoru a akustických podmínek
rcph
Junior

Odeslat příspěvekod sands1 10. 9. 2014 19:56

krmelec píše:sands1 - prostě jednoduše shrnuto.....jseš úplně mimo

Takuto blbost vie napisat kazdy. Dokaz ze mas pravdu a nie si mimo ty

-- 10. 9. 2014 20:01 --

Petulda píše:sands1:
Proti kombinaci přílišného sebevědomí a zároveň holého nevědomí se nedá nijak bojovat. Cesta do vyššího levelu pro tebe vede jediná: dospět a dovzdělat se.

Neboj sa moje vzdelanie je velmi slusne. Ty len tocis to iste dookola ale stale si nedokazal nic.
sands1
Poslední varování

Předchozí stránkaDalší stránka