Stereo nebo multikanal

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod waaaw 27. 11. 2014 11:58

Aby tato debata probihala na spravnem miste a nezaplevelovala ostatni dotazy, pokladam s naprosto cistym umyslem a chuti vyslechnout si nazory obou stran tento dotaz. Typicka modelova situace je nasledujici: Chci ozvucit pokoj, vuziti 60% sledovani filmu, 40% hudba vsech zanru. Celkova cena za ozvuceni rekneme 30-40 tisic. Doporucite jit cestou multikanalu nebo stereo? Berte v uvahu, ze virtualni zajemce nema extremni naroky a ze kazda varianta bude vyrazny posun proti plechovemu zvuku miniaturniho repracku v placate TV
waaaw
Junior

Odeslat příspěvekod Petulda 27. 11. 2014 12:37

Suma 30-40 tis. Kč na zdroj zvuku, zesilovač a bedny znamená, že si zvukově sáhneš někam na pomezí mezi základní a střední třídou spotřební nabídky. Tzn. pokrok oproti repro v TV bude v obou případech obrovský, v případě volby sterea ještě o fous větší :-).

Pokud tě baví prostorový zvuk u filmů a hudbu posloucháš spíš jako podkres k jiným činnostem než tak, že si na 2 hodiny sedneš do sweet spotu před bedny a soustředěně posloucháš, zvol AVR a bedny 5.0(1). Přinese ti to víc radosti. I v tomhle případě ale zapomeň na "sexy" vypadající sestavy 5.1 reproduktorů, kdy hlavní a efektové repro váží 2 kg, mají 10cm reproduktorky a mají se uchycovat na zeď. To není cesta k dobrému zvuku.

Osobně bych při tomhle rozpočtu a při 40% zaměření se na hudbu vynechal subwoofer. Takový, který aby aspoň trochu hrál, ukrojí 25-30% peněz, které pak budou výrazně a hlavně slyšitelně chybět na ostatní repro a AVR. Šel bych cestou předních sloupů a zadních efektových regálovek. Minimálně přední sloupy pak pro aspoň trochu dobrý stereo přednes a vyrovnanost na basech nesmějí být nalepené na zdech, ale ideálně 0.75 - 1 metr od každé z nich. U zadních to není tak podstatné.

Peníze bych rozdělil zhruba 50% na repro 5.0, 35% na AVR a 15% na zdroj zvuku/obrazu.

-- 27. 11. 2014 12:02 --

Čistě orientačně jedna z mnoha možností respektující, co píšu výše, by mohla vypadat třeba takhle:

http://www.luxusni-elektronika.cz/zbozi ... -4-set-5-0
+
http://www.elektromedia.cz/panasonic-dm ... s-produktu
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod WeRn_Er 27. 11. 2014 14:19

Osobně jsem šel cestou AVR (Yamaha RX-V775 za výprodejových 11,5K myslím skvělý kup - http://www.luxusni-elektronika.cz/zbozi ... ha-rx-v775) a prozatím 2+0 (tam dle možností a místnosti - je přeci jen rozdíl, zda hledáš bedny do poslechovky a chceš aby vynikly, nebo do obývacího rodinného pokoje a chceš je spíše příjemně sladit/schovat). Osobně jsem hledal něco do obývacího pokoje s menšími rozměry, ale slušným zvukem v dané ceně - a vybral jsem Dynavoice DF5 a nelituji ... pokud máš prostoru víc jak 30m, pak už budou lepší min. DF6 nebo jiné trochu mohutnějších rozměrů ... ty DF5 jsou tak do těch 30m, pak už by to nemusely moc zvládat ... osobně mám filmy hudba tak 50/50 ... nejsem ale žádný velký příznivec prostorového zvuku a nepotřebuji ani i filmů zadní efekty apod. - raději jsem šel cestou fajn předních repro pro obecně dobrý zvuk a univerzálnější použití s tím, že pokud mi bude prostor z nějakého důvodu chybět, dokoupit efektovky a střed je to nejjednodušší, co mohu udělat :) ... subwoofer je opět dost o preferencích - osobně nemusím jen dunivé zvuky, nepotřebuji klepající se skleničky atd. ... pokud je to do rodinného domu bez společné zdi se sousedy a kupující je příznivce dunivého zvuku, pak proč ne, do bytů či řadovek mi to přijde zbytečný problém a nepříjemnost i vůči sousedům (pokud si budeš chtít subwoofer opravdu užít, bude to narážet na rušení svého okolí ... hlavně slušné sloupy zahrají basy myslím více než dostatečně, případné korekce na AVR ti dopomohou). Tedy osobně jsem zastáncem jít cestou AVR ale pouze přední sloupy (pokud člověk neví co chce). AVR ti dá možnost rozšířit a kdykoliv dokoupit další repro, pokud z nějakého důvodu kupující zjistí, že by přeci jen ten prostor chtěl ... nebo si také ověří, že i slušné stereo sloupy zahrají relativně dobře i prostor a není třeba obývací pokoj přeplňovat kabely a repro ... poslechovka je opět něco jiného ... a vždy lepší koupit kvalitnější 2+0, než za podobné peníze 5+0 - ten rozdíl musí být pak někde prostě většinou slyšet (hlavně u hudby, prokreslení prostoru, rozlišení nástrojů atd.) ...
WeRn_Er
Junior

Odeslat příspěvekod jardavorel 27. 11. 2014 14:49

Před 14 dny jsem pořídil Sony STR-DN1050 + Jamo S 626 HCS.
Bedny nejsou samozřejmě rozehrané, ale i tak je zvuk neuvěřitelný.
Subwoofer pořizovat vůbec nehodlám, basáky při filmech duní jak blázen.
Jsem velmi spokojen.Doporučuji.
jardavorel
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Janeiro 27. 11. 2014 15:31

Jo STR DN1050 ma na netu velmi dobre vysledky testu, ale je to Sony a to ho u audiofilu trochu diskvalifikuje. Mne u nej vadilo jen to, ze sice umi upscaling do 4K, ale neumi ho z SD na HD
Janeiro
Junior

Odeslat příspěvekod Petulda 27. 11. 2014 15:57

OT: Upscaling SD na HD je podle mne stejně lepší nechat na BD přehrávači. Je primárně určen a optimalizován na HD výstup, zatímco u AVR je to jen doplňková funkce.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Janeiro 27. 11. 2014 17:20

To je na samostatnou debatu. Prehravac je primarne urcen na prehravani, nema smysl.se dohadovat ktery stupen je na to urcen, kdyz to muze umet jak prehravac, tak AVR, tak TV. Jde o to, kdo to umi v retezci nejlepe. Dobry upscale umi treba QDEO od Marvellu a to ma jen par AVR ( nejake Onkyo a Pioneer) , z prehravacu jeden drahy Philips a jeste drazsi OPPO. Navic prehravac nemusi mit v retezci kazdy. Me jde hlavne o upscale SD satelitniho vysilani
Janeiro
Junior

Odeslat příspěvekod Denkez 27. 11. 2014 17:26

waaaw: Toto není otázka na ostatní, toto je otázka pro konkrétního dotyčného. To on si musí rozmyslet, nejlépe poslechovými testy obou potenciálních sestav, zda bude chtít multikanál nebo zda si vystačí se stereem.
Přijde mně to, jako kdyby ses ptal, zda by si virtuální host v restauraci měl dát raději husu s knedlíkem nebo řízek se salátem.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod gugel 29. 11. 2014 11:24

tak od AV Receiveru yamaha rx-v663 som prešiel ku NAD C356BEE DAC + Conga (kit Visatonu) ... Zmena?!! krasne som si zvykol a hlboke tony sú hlboké aj bez sw (LAB 12)....zvuk za či po bokoch absolutne nechýba...ale najhlabnejšia vec su bedne!!! či tam date železo za 800€ alebo 10000€, tak to je jedno a verte mi, neverím ani jednemu predavačovi elektrotechniky že on ten rozdiel pozná!!! :p nie je netopier..... :D ale ak tam date skrinku za 150€, tak neviem ako to bude hrať, myslím stereo...aby to nehralo len dva tyzdne.. ;)
:) :)
pekný vikend
Visaton Conga, Audia Flight Three S + Azur 851N, NAS Synology + "jablka"
gugel
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Janeiro 29. 11. 2014 16:46

Ono take bude zalezet, jaky druh filmu kdo sleduje. Takovy Ingemar Bergmann nebude multikanal potrebovat...
Janeiro
Junior