Teplota chladiče uvnitř zesilovače

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Petulda 12. 5. 2015 13:22

Ahoj, vím, že je to velmi obecná otázka, ale přesto to zkouším ;-).
Jedna část horního krytu mého NADa C375 se vždy více zahřívala - je to v místě tří menších chladičů vpravo od hlavních filtračních kondenzátorů:

Obrázek

Poslední dobou se mi zdá, že se kryt v tom místě hřeje víc - ale možná si toho jen víc všímám. Podle low-end měřáku je teplota na chladiči kolem 70°C a moc se nemění při hraní potichu / nahlas.

Obrázek

Ke chladiči jsou uchyceny regulátory napětí NJM317F (http://www.njr.com/semicon/PDF/NJM317_E.pdf). Z datasheetu jsem svým laickým okem vyčetl, že jejich bezpečná pracovní teplota je do 150°C, nicméně i tak se chci ujistit, že se nemusím nijak plašit :-).

Díky za případný věcný odpovědi.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod JohnyBuchar 12. 5. 2015 14:09

Tak má vypadat pořádné "srdce" zesíku toroid jako rezerva od náklaďáku :P. Já měl teda jen koncák od NADu 216 THX, který je tuším +/- výkonem obdobný jako tvůj a vždy mě udivovalo, když jsem jej po x hodinovém poslechu vypínal, že mnohdy bylo šasi vlažné až studené jako bych ho ani neměl zapnutý! Ale v tvém případě jde o integrovaný zesík, čili bude úplně jiné konstrukce (můj NAD je podle něj staček:)) a tudíž i jiná náročnost na provoz.
"Vyčištěné uši jsou nejlevnější upgrade poslechového řetězce"
STEREO: SMSL, Yaqin, Aurum Cantus,REL SLUCHÁTKA: Little Dot, Shure
JohnyBuchar
Pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 12. 5. 2015 14:13

Jsou to nastavitelný stabilizátory napětí od 1,25 až do tuším 37V a s proudovým zatížením AŽ 1,5A - to ale záleží od celkový výkonový ztráty na švábu - která je interně omezená asi na 15W, takže nelze počítat s tím, že by bylo možný přes něj sosat 1,5A při rozdílu mezi vstupním a výstupním napětí vyšším než 10V. Bezpečná teplota 150°C platí pro čip vevnitř futrálu, díky určitýmu tepelnýmu odporu mezi čipem a futrálem je ta vnější teplota kolem 70°C tak akorát na tom mezním bodu, kdy čip už má skoro maximum povolený datašitem.

Čeho bych se ale děsil ze všeho nejvíc je právě to bezprostřední sousedství hlavních filtračních elytů s těma chladičema stáblů - elyty jsou součástky, který vysloveně teplo nesnášejí a jsou nadměrným ohřevem poškozovaný = vysychají, tudíž bych tenhle "konstrukční rys" klidně nazval K.U.R.V.Í.T.K.E.M. = po určitý době provozu se ty kondíky teplem poškodí natolik, že přestanou "kondíkovat" = správně filtrovat napájecí napětí a minimálně to bude poznat na zvýšený úrovni brumu v reprodukci...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Petulda 12. 5. 2015 14:27

Johny:
Však je taky poctivej zdroj na zvuku znát - dyť ty víš...;-).

EKKAR:
Jo, to jsem si taky říkal. Jakž takž omluvou může být, že s rezervou nejvíc topí chladič vpravo (kolem těch 70°). Prostřední osciluje mezi 45-55° a ten levej, co je nejblíž elytům, má stabilně 40-41°C. Podle mýho (zcela laickýho) výkladu schématu by pravej a prostřední chladič měl bejt určenej pro ty samý regulátory, tedy nejspíš pro levej a pravej kanál. Ale takhle moc se hřeje jen jeden...

Celkově je to vevnitř docela topení - celý desky s výkonovýma stupněma jsou vytápěný výkonovýma tranzistorama umístěnýma úplně dole na chladičích a taky mají při zátěži lehce nad 40°C.

-- 12. 5. 2015 15:41 --

A ještě doplnění: hlavní elyty jsou "dimenzovaný" na 105°C. Na povrchu toho vpravo je 33°, na levým 29° v místnosti se vzduchem 22°, což mi nezní jako nějaký úplný průšvih.

Ale zes. je teď bez horního krytu, takže s ním budou teploty asi o trochu vyšší.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod JohnyBuchar 12. 5. 2015 15:00

Tipoval bych to na vliv tepla, které se šíří z blízkosti toho hlavního tišťáku pro pravý kanál zesilovače. Není na levé straně podobný rozdíl teplot u těch 2 malých chladičů (vyšší teplota naopak toho levého)?
"Vyčištěné uši jsou nejlevnější upgrade poslechového řetězce"
STEREO: SMSL, Yaqin, Aurum Cantus,REL SLUCHÁTKA: Little Dot, Shure
JohnyBuchar
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petulda 12. 5. 2015 15:09

To by ty výkonový desky musely pomalu zářit rudě, aby na vzdálenost cca 5cm rozehřály chladič na 70+ stupňů :-).

Dva chladiče na druhý straně (vlevo od náklaďákovýho kola) mají oba pohodových 38°C.
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Denkez 12. 5. 2015 20:01

Pokud by vyšší zahřívání předmětných chladičů byl skutečně fakt a ne domněnka, dalo by se vysvětlit nanejvýš vyšším napětím v síti. Např. pokud by došlo k výměně distribučního transformátoru nebo pokud by ses přestěhoval do místa s vyšším napětím na hranici normy.
Buď jak buď je to záležitost, kterou nemůžeš nijak ovlivnit a tak mít z toho nějaké obavy je zbytečné.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod šeďour 13. 5. 2015 14:37

Sedmdesát stupňů na chladiči stabilizátoru je moc i na dnešní dobu (kdy je všechno tak nějak poddimenzovaný).Standardní teplota by měla bejt kolem 40 stupňů.

Podle mě, když se stabilizátor hřeje takhle moc, tak je to tím, že kmitá.
Doma: Ultimativní audio miniPC, DAC + zesilovač HEGEL, třípásma LSM (geniálně navrhl Kocour)
Sluchátka: AKG K812, AKG K701,Beyer 770, 990, planární SDR wood.DAC + zes. TEAC
Na ven: FiiO X5, Trinity Delta II, Oriveti Primacy, FiiO X1, Sony MH1, atd.
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod icotech852 13. 5. 2015 15:24

tak vidis,otvoril si krabicku a zatial co hlavne dva chladice su skvele odvetrane,stabilizator LM317 uz takuto "péči" nedostal a je to "kurwitko".Myslis,ze by pre takehoto vyrobcu ako NAD bol problem pouzit o 1e drahsi chladic? urcite nie.Mohol ho kludne pripevnit aj o zadne sasi,pripadne ak chcel byt vyrobca cool,mohol pouzit dnes moderne heatpipe.
forsaken...
icotech852
Mírně pokročilý