Poctivý starý zesilovač a jeho výkon?

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Leony5 12. 2. 2017 22:34

Když to někoho baví proč né,ale takovou chválu? Jsem starší ročník a tenhle zázrak jsem měl doma asi jen měsíc a šel z domu páč to hrálo děsně,nutno dodat že jsem to měl i s bedničkama co k tomu byly jako komplet.Měl jsem v tu dobu nějaký už nevím model přenosný radiomagnetofon JVC cca ve stejné ceně asi 12 000kč a ten hrál o mnoho lépe,to si moc dobře pamatuju.Ještě se v tu dobu dováželo podobné RFT z NDR,vzhedově o něco lepší ale zvukově bych řek stejná tragédie.
Leony5
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 13. 2. 2017 02:27

Ftip je v tom, že jak Z710, tak i ty tehdejší zesíky RFT doslova srážely vidlema ty hnusný integrovaný korekce, který navíc ani nezaručovaly žádnej pořádnej souběh. Naopak ta Z710 s odpojenýma korekcema má výhodu tvrdšího zdroje i menší výstupní impedance konců s ohledem na deklarovanej výkon "pouhejch" 10W. Jenže ty watty tam k mání byly a k nim ještě relativně vysokej damping faktor... A s tím je nutný při srovnání s dnešní spotřebkou počítat.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod platprd 13. 2. 2017 04:10

Taky může být problém v té kombinaci, o Qacoustics se píše, že jsou spíše soft, a pokud je denon taky Softm, může to být až moc. Možná, kdyby se k tomu denonu dalo něco ostřejšího, tak by to bylo OK.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
platprd
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod petison 13. 2. 2017 14:58

To nebude tím.Já měl možnost vyzkoušet toho Denona se sloupama Heco victa prime 702 a Magnat monitor supreme 1002.To jsou dynamické basově laděné sloupy.Basová složka byla u denona velmi dobrá.Pěkný pevný bas .Narozdíl od AVR Onkyo TX-SR503E,který produkovalo blátivý rozplzlý nevýrazný bas.Ale prostě mi tam chyběla ta detailnost a rozlišení.Když jsem na ty sloupy připojil zesík za pár stovek Wangine WSA-120 tak zvuk byl lepší ,mnohem detailnější.To samé pak na těch Q Acoustics 3020 .Ta tesla je bezpochyby mizerně udělaný zesilovač.Šumí,při zapnutí a vypnutí lupe v reprácích,ale zvuk oproti tomu denonu na regálovkách je lepší.To samé ten Wangine.
petison
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Viktor69 13. 2. 2017 15:31

Co na to rict. Verim, ze s nejakym modernim Marantzem nebo Pioneerem by ten zvuk byl detailnejsi taky.
Viktor69
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 13. 2. 2017 15:33

petison píše:To nebude tím.Já měl možnost vyzkoušet toho Denona ...
...
Ta tesla je bezpochyby mizerně udělaný zesilovač.Šumí,při zapnutí a vypnutí lupe v reprácích,ale zvuk oproti tomu denonu na regálovkách je lepší.To samé ten Wangine.
Opakuju - zesilovač v Tesle Z710 NENÍ ŠPATNĚ UDĚLANEJ, je tam jednoduchej konec s nízkošumovým vstupním tranzistorem KC307 (ekvivalent BC307), za tím je rozkmit KF506 (reálnej ekvivalent BC639 nebo BD139) a pak už jen koncovej stupeň, složenej z komplementárního budiče KF506/517 a koncovejch trandů v malým kovovým pouzdře SOT-9 KD333/334. Ty KD333/334 (nebo 335/336 a 337/338 na vyšší napětí) byly ve svý době poměrně zajímavej typ, měly kolektorovou ztrátu 20W na pouzdro a daly se z nich postavit klidně i 50W zesilovače na relativně malým prostoru. Byly vyráběný technologií MESA známou z konstrukce typu hooodně proslavenýho panem Jandou - jinej tesláckej MESA tranzistor proslavil jeho Transiwatt - tam se tenkrát jednalo o KU611.

Celou kvalitu ale degradujou východoněmecký korekční obvody, který se prostě vyráběly pro celou RVHP a musely se direktivně používat, i když tandemovej potenciometr vyšel kvalitativně líp - stejně jako se musely používat do autorádia z Tesly Blava "stupnicový obvody" A277D, i když byly zbytečně drahý a nepřesný. Kdo se odváží konstruktérskýho zásahu "proti dederónům", zjistí to na první poslech.

Ano, samozřejmě, do Z710 už se nevešla deska s relátkem, který by dělalo ochranu výstupů před lupancem, ale v dnešních možnostech je ji tam doplnit - pokud se samozřejmě vyhodí původní deska korekcí s A273D a A274D šumícíma jak blázen a použije se pasivní korekce s tandemovýma potenciometrama, nebo dvojice IO TDA4290 (Tesla ekvivalent MDA4290), tak se rapidně zmenší i šum a použitím opožděnýho připojení výstupu zruší i ten zapínací lupanec ...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod petison 13. 2. 2017 16:35

Díky za objasnění.
petison
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod platprd 13. 2. 2017 17:02

Já sem myslel soft v podání celkovém, kdybys tam zapojil nějaké monitor audio silver, které jsou hodně tvrdé zejména ve středovém pásmu, třeba by to naopak hrálo lépe.
platprd
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod petison 25. 2. 2017 13:50

Pořídil jsem si novou vintage hračku.Zjistil jsem že k regálovkám Q Acoustics 3020 se nejlépe zvukově hodí staré zesilovače ze 70-80 let.Tak jako zmiňovaný Wangine HVA-8030,tak ted jsem na ně zapojil Nordmende pa 1050.Zvuk je velmi detailní,příjemný a nepostrádá dynamiku.Přitom ten zesilovač dává ,,jen" 2x20 watts do 8 Ohmů.Volume mám na 20 % a zvuk je dostatečně nahlas. Bas je opravdu velmi kvalitní.Na stejné úrovni jako ze silného Kenwood da-9010 který má výkon 2x175 wattů do 4 ohmů,ale přitom detailnější a příjemnější na poslech.
Přílohy
IMG_0775.JPG
petison
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Leony5 25. 2. 2017 14:15

Vypadá moc pěkně.
Leony5
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod JohnyBuchar 25. 2. 2017 14:22

https://www.hifiengine.com/manual_libra ... 1050.shtml

Kdo je regnuty muze mrknout i a datasheet, ale jinak jak pise petison, hlave ze to hraje a jsi spokojeny. Taky si poridim nejakou starsi "hracku" ze srandy ;), zatim to vypada na blueline Pincka.
JohnyBuchar
Pokročilý

Odeslat příspěvekod petison 25. 2. 2017 14:24

Dík ,na to že je z roku 1978 tak je skoro jako novej.Blue Pincka taky časem plánuju ;-)

-- 25. 2. 2017 14:29 --

Pokud někdo sežene Nordmende PA 1100 nebo Nordmende PA 1200 tak ten je ještě lepší a přitom cenově se dá sehnat verze 1100 kolem 3000 Kč a zvuk jako víno.
dokonce byl i za 2000 Kč :-D
http://archiv.aukro.cz/stereo-zesilovac ... 3227496035

http://retrofanda.webnode.cz/audio-hifi ... e/pa-1100/
petison
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod petison 1. 3. 2017 13:39

Čistil jsem vnitřek toho Nordmende a zjistil jsem ,že je tam nafouklý jeden kondenzátor.Viz foto.Co jsem hledal na internetu ,tak jsem našel jen tento:
http://www.tme.eu/cz/details/pme271m547 ... ory/kemet/

Můžu ho použít?Liší se tam číslo originál je 40/085/56 ---------- 0,047μF -------- fa=7,0Mhz
a na tom novým je 40/110/56 B
Díky.Jsem vtom laik.
Přílohy
IMG_0791.JPG
petison
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod platprd 1. 3. 2017 14:21

já nejsem fanda těhle starých paštik, jediné co se mi na nich líbí jsou ty frajerské VU metry. Ale teď sem slyšel nějaký Sansui a hrálo to docela pěkně.
platprd
Trvalý BAN

Předchozí stránkaDalší stránka