zapojení kabelu

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod praalien 21. 3. 2016 12:50

Zdravím . prosím o radu. mám kabel, dvoulinku .Každá z linek má vlastní stínění , zem a signál .
Vyrábím si redukci RCA - jack . Nevím si rady jak u stínění . U RCA se stínění pokud se nepletu zapojuje na zem . ale co na opačné straně u jacka ? nezapojovat vůbec ? nebo oboje stínění spojit a připojit taky na zem , případně jen spojit a na jack vůbec nezapojovat?

Děkuji za radu
praalien
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod farnell 21. 3. 2016 14:19

Spicka "Left" jack tam zapojis stredny vodic pre lavy kanal. Stredny kruzok "Right" na jack tam zapojis stredny vodic pre pravy kanal. A nakoniec spojis obe tienenia lavy aj pravy kanal dohromady a zapojis to na krajny dlhsi "Ground" kruzok jack.
Pozor na to aby Ti daky "fuz" tienenia kdesi neostal volne plandat sa. Moze sa ti dakde opriet a budes mat problem. Vzdy vsetko treba merat aby si nemal dakde skrat.
Obrázek
--- lekár sa pýta pacienta "Vy ste sprostý, alebo sa robíte?"--- pacient odpovedá "Nie ,nie som sprostý , prečo by som sa robil?"--- Pravda prenosná a aplikovateľná na kohokoľvek.
farnell
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod EKKAR 21. 3. 2016 16:34

2 Farnell - čteš pořádně? Tazatel píše, že:
praalien píše:Zdravím . prosím o radu. mám kabel, dvoulinku .Každá z linek má vlastní stínění , zem a signál .
...
Jestli dobře počítám, tak ta "dvojlinka" má podle Praaliena celkem 6 vodičů. Nejideálnější by proto bylo spojit stínění každý "linky" se společným vodičem jenom na 1 konci kabelu - a já bych to udělal tam, kde je v konektoru víc místa, v tomhle případě uvnitř CINCHu.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod farnell 21. 3. 2016 16:47

No a? Ja som to pochopil takto
Obrázek
Ale necham sa prekvapit.
--- lekár sa pýta pacienta "Vy ste sprostý, alebo sa robíte?"--- pacient odpovedá "Nie ,nie som sprostý , prečo by som sa robil?"--- Pravda prenosná a aplikovateľná na kohokoľvek.
farnell
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod praalien 21. 3. 2016 17:38

EKKAR : Máš provdu celkem 6 vodičů

Cinch L má : Stínění ; Al folii ; Zem ; Signál (nebo jak se tomu nadává:)
Cinch R má : Stínění ; Al folii ; Zem ; Signál (nebo jak se tomu nadává:)

v řezu by jeden kabel vypadal následovně:

http://www.autohificlub.cz/forumimages/ ... 188750.JPG

Máme tedy klasickou redukci RCA > Jack (stereo)
Otázka zní :

Kam zapojit stínění u CInche L ?
Kam zapojit stínění u Cinche R ?
Kam zapojit stínění L a R u konektoru Jack \ spojovat stínění L a R bez připojení na Jack ?
praalien
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 21. 3. 2016 22:19

Na straně Jacku odřízneš opatrně plášť i stínění, necháš jen signálový žíly a zpětný vodiče - žílu pro levej kanál napájíš na nejprostřednější kontakt Jacku = na jeho špičku, žílu pro pravej kanál na ten prstýnek "druhej od špičky" a oba dva zpětný vodiče spojíš dohromady a připájíš je na ten "patkovej" kontakt Jacku. STÍNĚNÍ TAK NA STRABNĚ Jacku NEBUDE PROPOJENÝ S ŽÁDNÝM VODIČEM SIGNÁLU.
Naopak na straně těch CINCHů to uděláš tak, že sloupneš jen plášť, stínění spojíš se zpětným vodičem příslušnýho kanálu a napájíš na "obal" toho CINCHu - myslím že ty lepší typy a značky mají i kleštinu, do který se dá kabel spolu se stíněním skřípnout. Vnitřní žílu pro každej kanál pak jednoduše spojíš se středním kolíčkem každýho CINCHu zvlášť. Levej kanál se označuje bílou barvou, pravej červenou.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod praalien 22. 3. 2016 17:55

Pokud tedy rozumím tak u RCA se stínění spojuje se zemí a u konektoru jack se nezapojí nikam ani se vzájemně ....tedy mezi L a P kanálem bez pripojení na jack nepropojuje.
praalien
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 22. 3. 2016 18:56

Jo, stačí když je spojený na těch CINCHách.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod praalien 23. 3. 2016 16:53

Děkuji. a ještě jedna otázečka. Plánuji udělat i propoj RCA - RCA ...ze zvukovky do zesilovače stejným kabelem . Stínění zemit taky jen na jedné straně kabelu nebo v tomto případě na obou koncích ?
praalien
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 23. 3. 2016 20:43

Můžeš učunit obojí, je to na tobě. Ani v jednom případě nemáš co zkazit (u akustických kmitočtů se nějaký vlnový impedance nepočítají, takže je fyzicky jedno, jestli bude stínění se zemí spojený jen na jednom nebo na obou koncích).
EKKAR
VIP uživatel