Jaký zesilovač na starší repro ?

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod EKKAR 9. 8. 2016 01:46

Sám jseš bázmek, a kécske kápstura k tomu.
Teslácký repra měly vždycky 2 údaje o svým příkonu = kolik se do nich dalo pustit, aniž by začaly vypouštět pracovní médium. Vždycky na nich byl údaj o příkonu trvalým a hodinovým. Měřilo se to pomocí bílýho šumu - a ty repráky ten výkon musely hodinu nebo trvale (což bylo obvykle 10 nebo 24 hodin v kuse) vydržet bez poškození. Ten trvalej výkon se pak udával i jako nominální a ten hodinovej jako špičkovej. Ukaž mi jedinej moderní reprák, do kterýho pustím jeho "nominální příkon" ve spektru bílýho šumu a on to vydrží bez vypouštění pracovního média ASPOŇ tu jednu hodinu...
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod mistr Oizo 9. 8. 2016 02:43

a k čemu je, že ta bedna vydrží nějaký příkon, když zaprvé hraje jako zprdele a zadruhé, aby si dosáhl stejné hlasitosti s kvalitním dovozem, musíš do ní pustit 2-3x vyšší wattáž? Navíc ty některé jejich výšky to je taky ňamka, rozpraskání a rozpad je na denním pořádku. Holt asi kvalitní a odolná konstrukce.

jako vzdvihovat Tesly jako TOP NOTCH na úkor zahraniční produkce je hodné tak komunistické reklamní agentury.
ten název asi soudruzi nezvolili jenom tak TeSla = Technicky Slabé
mistr Oizo
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod EKKAR 9. 8. 2016 03:07

mistr Oizo píše:...Navíc ty některé jejich výšky to je taky ňamka, rozpraskání a rozpad je na denním pořádku. Holt asi kvalitní a odolná konstrukce.

ten název asi soudruzi nezvolili jenom tak TeSla = Technicky Slabé

No, vzhledem k tomu, že kaloťáky se ve Valmezu nevyrábějí už dobře 20 let, tak já si počkám, až bude tomu tvýmu kvalitnímu dovozu taky aspoň tolik - pak si povíme, co a proč praská... A zkratka TEchnicky SLAbé se sice uváděla, ale správně to byla TEchnika SLAboproudá. Jenom se při tom tvým pohrdání k tejhdejším výrobkům podivuju nad tím, kolik jsou dneska lidi ochotní za teslácký bedny i za samotný holý repra vysolit oběživa například na Aukru i v jiný inzerci, když to podle tebe byl nebetyčnej šrot... No, podle všeho s tebou asi dost lidí nemá stejnej názor, Lojzíku...co naděláš?
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod mistr Oizo 9. 8. 2016 04:58

je to prostě retro, dát za pár tesláckých beden třeba 6 tisíc je otázka nějakého sběratelství, nikoli volby optimální cena/kvalita zvuku.

samozřejmě Technicky Slabé nebyl oficiální název, to snad je jasné.
mistr Oizo
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod EKKAR 9. 8. 2016 06:20

No, nevím co bylo na valmezáckejch reprech retro, když se ještě v roce 2013 osazovaly v Bolehlavi do oktávek i fábulí jako sériový repra včetně 8- a 12-kusovejch sad. Akorát se NĚKOMU nehodila fabrika s tradicí a lidma který uměli do krámu, tak holt ve Vlkohradě prosadil, že koncern bude pro škodifku odebírat repra někde jinde - načež TVM zkrachovala... Ale velká většina majitelů oktávek s výjimkou třetí generace ani majitelů fábulí od první generace až po konec výroby "druhý generace předfacelif" si neměla a nemá na co stěžovat - měnit repro v nich potřebovala jen malá část majitelů ...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ThalesX 11. 8. 2016 19:58

>Alexei
Bohužel zamezit limitaci jde jen limitérem, což je bohužel technologie mimo běžnou domácnost. Obvykle se to řeší spíše dostatečným dimenzováním zesilovače. Ale třeba tě potěším tím, že pro ARS9204 existuje nová verze výhybky než byla ta tovární a s ní to hraje znatelně lépe (samozřejmě stále v rámci možností těchto beden, přesto je rozdíl jasně slyšitelný).

mistr Oizo píše:nojo udělat bazmek s citlivostí 80 dB to je kumšt, to hold zvládli pouze špičkoví inženýři v Tesle. Zato odhulit jemné citlivé systémy z dovozu to jde snáz, protože nejsou vyráběny za pomocí perlíku.

ARS9204 mají citlivost 84dB (bez kompenzace bafflestepu), což odpovídá realitě a je to zcela normální citlivost u takovýchto regálovek. Těch 80dB jsi vzal kde? Nikdo tu Teslu nevyzdvihuje - nelži! Ano, některé zahraniční bedny byly citlivější, ale není to obecné pravidlo. Není tedy pravda že byys do nich musel pouštět dvojnásobek co do zahraničních. Říkám ti nelži podruhé! Mimochodem i u nás se vyráběly citlivější bedny - kupříkaldu Supraphon RK60 s citlivostí 95dB. To ale nebylo zadarmo stejně jako to nebylo zadarmo v zahraničí.

Tesla vyrobila jediný typ kaloty, kterým se u první verze (u pozdějších už ne) rozpadal plast membrány, ale byla to jen dosti malá série v první polovině 80. let. Tehdy Tesla nebyl jediný výrobce, komu se něco takového stalo. Proč o tom mlčíš?

Že ty bedny hrají tak jak hrají - tehdy tak hrálo spousta beden. Zahraničních. To je snad v pořádku že je tu nějaký vývoj kupředu ne?

Také bych dodal že na reproduktorech Tesla/TVM byla založena velká část produkce známé firmy AQ. Jako OEM výrobek s jiným označením je používali i velcí zahraniční výrobci, takže úplně nepoužitelné to nebylo. Nedostatky se dají najít na čemkoliv - i na těch tebou předhazovaných typech.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod JohnyBuchar 11. 8. 2016 22:33

Ojzou ředí hifi ozón .... ban se blíží :)
JohnyBuchar
Pokročilý

Odeslat příspěvekod mistr Oizo 12. 8. 2016 01:01

:mrgreen: bude banán bude :mrgreen:

-- 12. 8. 2016 02:08 --

ThalesX píše:>Alexei
ARS9204 mají citlivost 84dB (bez kompenzace bafflestepu), což odpovídá realitě a je to zcela normální citlivost u takovýchto regálovek. Těch 80dB jsi vzal kde? Nikdo tu Teslu nevyzdvihuje - nelži! Ano, některé zahraniční bedny byly citlivější, ale není to obecné pravidlo. Není tedy pravda že byys do nich musel pouštět dvojnásobek co do zahraničních. Říkám ti nelži podruhé! Mimochodem i u nás se vyráběly citlivější bedny - kupříkaldu Supraphon RK60 s citlivostí 95dB. To ale nebylo zadarmo stejně jako to nebylo zadarmo v zahraničí.
.

to nebylo vůbec myšleno přesně na dB, ale obecně. Navíc sem neměl v ruce zahraniční bazmek (a nemyslím tím šunty z východního bloku), který by měl citlivost nižší, jak 86-88 dB, což odpovídá cca 2-3násobku hlasistosti.
mistr Oizo
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod ThalesX 12. 8. 2016 06:47

Opět se ptám za jakou to bylo cenu a jakým způsobem to bylo měřeno? Ono totiž není problém dosáhnout o pár dB vyšší citlivosti, ale pak musíš buď přitlačit pořádně na materiálu a velikosti ozvučnice a nebo musíš naopak něco ošidit - třeba výhybku (jednoduše necháš aby se citlivost reproduktorů sečetla v co nejdelším úseku), nebo uděláš hrb na basech nevhodným naladěním ozvučnice a podobně. Obecně věci, které nevedou ke kvalitě. Když se to pak marketingově podepře tím, že se místo průměrné citlivosti často udává nějaká šička na charakteristice v ose zatím co mimo osu se děly prazvláštní věci, tak to se pak té citlivosti dosahuje snadno.
Bavíme se samozřejmě o kategorii malých regálovek. Nechceš srovnávat velké a citlivé sloupy s malými bedýnkami že ne?
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod EKKAR 12. 8. 2016 14:54

Po vykošování OT opět odemčeno.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Alexei 13. 8. 2016 07:41

ThalesX: děkuji za info, ty výhybky je potřeba si sestavit sám nebo existuje již hotové řešení pro ARS9204, pokud je možné zakoupit hotové řešení prosil bych o odkaz.
Jediné co jsem našel jsou stránky, kde vyrábějí výhybky na zakázku: http://www.reprovyhybky.cz/
Alexei
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ThalesX 13. 8. 2016 08:44

V běžném prodeji jako hotový výrobek ty výhybky nejsou, ale je možné se domluvit na sestavení. Buď komerčně a za patřičnou cenu (viz tvůj odkaz) a nebo se dohodnout bokem soukromě. Třeba se mnou a nebo s někým jiným ochotným z oboru. Kdybys měl zájem tak materiál mám teď zrovna skladem.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Alexei 15. 8. 2016 19:06

Hurá :-)) dnes mi dorazil "zesilovač" Made in China . Zatím jsem zkoušel jen provizorně přes adaptér 12v/1.5A, repro z auta 2 x 30w 4 ohm (55 Hz - 22 kHz), hudbu jsem pouštěl přes MP3 přehrávač (jack-jack). Největší obavy jsem měl z toho, že bude zesilovač produkovat jistou dávku konstantního šumu a ono nic krásné ticho. Co se týče samotné reprodukce, tak jsem byl mile překvapen, výšky i basy na přijatelné úrovni nezaznamenal jsem žádné výrazné pazvuky či odchylky. Neříkám že by zkušený audiofil byl stejného názoru jako já, ale hodnotím z laického pohledu a vzhledem k ceně (370 kč) to hraje až překvapivě dobře.
Alexei
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 15. 8. 2016 22:14

Tam je ošizená spíš napájecí a filtrační část = ČASEM až kondíkům začne ubejvat kondice se začne odstup zhoršovat, teď dokud jsou relativně nový na svou funkci ještě stačí. Samotnej zesilovací čip je něco v Class D nebo možná i Tripath (Class T), to při slušným chlazení jen tak neodejde, ale na výměnu elektrolytickejch kondíků po určitý době používání se připrav - tu dobu odhaduju na 2 až 5 let podle skutečný kvality prvotně použitejch součástek a podle intenzity používání. Každopádně budeš muset po pár letech shánět nízkoipedanční elektrolyty s malým ESR, ale neboj - jdou poměrně dobře sehnat a ani nestojí majlant, nejdražší položkou bude fyzická práce s páječkou při jejich výměně ...
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Alexei 16. 8. 2016 19:28

EKKAR: též nevěřím že by vydržel víc jak 5 let, nějakou pájku doma splaším, alespoň se naučím řádně letovat :-) . Jinak přišlo mi to v univerzální papírové krabici, kde z jedné strany je označení LP- 2020A a z druhé LP- V3S, co je uvnitř za součástky jsem neměl odvahu zkoumat :-)) .
Alexei
Kolemjdoucí

Předchozí stránka