Výběr zesilovače k dané sestavě

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod platprd 18. 12. 2016 04:14

Já jsem ještě neslyšel o nikom, kdo by si zničil zesilovač tím, že připojil na zesilovač s doporučenou minimální impedancí 8 ohmů 4 ohmové repro.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
platprd
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod petison 18. 12. 2016 08:59

Já jsem před 20 lety měl zesík 8 Ohmů a pouštěl do toho bedny co měli rozmezí 4-8 Ohmů.Pouštěl jsem to hodně nahlas a nikdy mi zesík nesepnul ochranu.Ten špatný phono vstup má prý YAMAHA A-S501 která je jinak ve své kategorii špičková a stojí 13000Kč
Nepoužitelný phono vstup.Nechápu ,proč ho tam vůbec dávají a zvyšují tím cenu přístroje když je k nepoužití a "nehraje".Tohle je ale slabina všech zesíků od různých výrobců vybavených phono vstupem.Nezbývá nic jiného než si pořídit kvalitní externí předzesilovač.
petison
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Denkez 18. 12. 2016 14:06

Yamaha u všech svých receiverů a zesilovačů až do 700 řady používá shodný zpětnovazební předzesilovač s OZ typu NJM2068. Takový předzesilovač najdeme i v jiných zesilovačích jiných značek.
Že by tento předzesilovač "nehrál" nebo byl nepoužitelný?
Ano, je to standard, kdo chce vyšší kvalitu, pořídí si samostatný předzesilovač.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 18. 12. 2016 14:28

platprd píše:Já jsem ještě neslyšel o nikom, kdo by si zničil zesilovač tím, že připojil na zesilovač s doporučenou minimální impedancí 8 ohmů 4 ohmové repro.
No, tos toho v životě hochu potkal ještě málo - několikero 4ohmovejch beden jsem musel opravovat potom, co je nějakej chytrák napojil na 8ohmovej zes a vohulil naplno, protože se mu zdálo "že hrajou slabě". Než totiž na tak trápeným zesu zabraly ochrany, po jistou ne zanedbatelnou dobu fungovaly jeho konce v režimu limitace a protože přitom produkovaly daleko vyšší podíl vysokejch kmitočtů než v obvyklým akustickým spektru celkově je, přetížily a vyčudily se tak v těch bednách vejškový drivery. Bedny zdánlivě hrály dál, jen to znělo jako zpod deky. Náklady na opravu kvůli jednomu pitomcovi kterej MYSLEL a kvůli nutnosti importu měničů z Anglie (nejbližší tehdy dostupnej prodejce ND) přesáhly čtvrtinu pořizovací ceny bední ...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod platprd 18. 12. 2016 15:54

A já sem zase opravoval desítky beden se spáleným vinutím, které bylo způsobeno zesilovačem s min doporučenou impedancí repro 4 ohmy a byly tam 8 ohmové bedny. Co s tím, neexistuje blbuvzdorná kombinaci, jak překvapivé :D Leda si nabastlit do výhybky pojistku! Ha zvítězili jsme! :D
platprd
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod EKKAR 18. 12. 2016 17:50

Nebudu teď ihned z fleku zpochybňovat údaj o "desítkách beden se spáleným vinutím", i když o něm mám svůj vlastní názor - spíš se optám, jak jsi ty spálený vinutí opravoval? A kterejch repráků se to tak ponejvíc týkalo - byly to bedny na doma, nebo nějaký diskobedny, případně skutečný "polní" PA-systémy?

Jinak konkrétně do PA a diskobeden jsme normálně "pojistky" montovali, samozřejmě ne ty klasický tavný skleněný nebo porculánový patrony, ale přesně určený zapojení součástek, vykonávající pojistkovou funkci tak, aby v momentě přetížení repráky nevypustily pracovní médium a zůstaly i po takovým faulu funkční...
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod platprd 18. 12. 2016 18:11

Jak se asi opravuje spálené vinutí? pokud je spálené celé tak se vyhodí a navine se cívka nová, a pokud je tam třeba jeden nebo dva závity, tak se to dá odvinout a vrátit zpět.
platprd
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Leony5 18. 12. 2016 18:17

Každopádně je použití reprobeden s nižším odporem než má výstup zesilovače minimálně NEVHODNÁ KOMBINACE to je všeobecně známo.
Leony5
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 18. 12. 2016 18:42

platprd píše:Jak se asi opravuje spálené vinutí? pokud je spálené celé tak se vyhodí a navine se cívka nová, a pokud je tam třeba jeden nebo dva závity, tak se to dá odvinout a vrátit zpět.
No, mám takovej dojem, že kdybys tohle sám osobně reálně dělal v takovým počtu případů jak píšeš vejš, tak bys asi byl mnohem známější persónou mezi lidma v oboru - a neplácal bys tady každou chvíli takový bláboly, jaký vypouštíš z klábosnice v jinejch vláknech, protože bys měl v elektronice mnohem lepší znalosti - bez nich bys to v reálu úspěšně dělat nemoh. Ergo kladivo - ani tyhle tvoje tvrzení nelze ve světle takový skutečnosti brát za pravdivý a bohužel ani za pravděpodobný => ty tady zas a znova jen něco opisuješ podle tvrzení dalších osob, který sis někde náhodou přečet.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod platprd 18. 12. 2016 18:50

Leony5 píše:Každopádně je použití reprobeden s nižším odporem než má výstup zesilovače minimálně NEVHODNÁ KOMBINACE to je všeobecně známo.

Však já sem to psal hned asi na první straně, když si to najdeš, že to není ideální takhle to přímo stavět, když je možnost koupit nějaký zesilovač, který je deklarovaný od 4 ohm

-- 18. 12. 2016 20:35 --

EKKAR píše:Ergo kladivo - ani tyhle tvoje tvrzení nelze ve světle takový skutečnosti brát za pravdivý a bohužel ani za pravděpodobný => ty tady zas a znova jen něco opisuješ podle tvrzení dalších osob, který sis někde náhodou přečet.

Není problém, když budeš zase potřebovat něco objasnit, klidně se zeptej
platprd
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod EKKAR 18. 12. 2016 20:30

No, já bych třeba rád na vlastní bulvy viděl, jak odvíjíš to "spálený vinutí" a sázíš ho zpátky dovnitř. Ne na fotkách ani na videu - striktně na živo, abych si mohl ověřit kdo to dělá. Nějakou z netu obšlehnutou teorií mě neuchvátíš.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod platprd 18. 12. 2016 22:09

by mne docela zajímalo, na kterých internetech si tyhle informace našel
platprd
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod ThalesX 18. 12. 2016 22:44

platprd píše:Jak se asi opravuje spálené vinutí? pokud je spálené celé tak se vyhodí a navine se cívka nová, a pokud je tam třeba jeden nebo dva závity, tak se to dá odvinout a vrátit zpět.

Tohle je blbost jako vrata. Vinutí se mění vždy a za všech okolností a to z toho důvodu, že není technicky možné zajistit aby nějak částečně "opravované" vinutí mělo správné parametry. Není možné zajistit jeho tuhost, ani jeho kvalitní napojení na původní vinutí (např. pájením). Ostatně takový spoj by vedl k nevyváženosti kmitacího vinutí a tedy ke zvýšenému zkreslení. Rovněž tepelná odolnost by byla horší, přeci jen doma nemáš možnost použít speciální teplotně odolné fixační nátěry, které se obvykle vypalují. Toto se seriozně prostě nedělá. Ne u normálních beden. Uměl bych si to představit jako nouzové řešení u velkých subwooferových reproduktorů, u kterých by se vědělo že pojedou v režimu s mírnější zátěží. Když si to tak uděláš pro sebe tak OK, případně bys to měl majiteli vysvětlit a upozornit ho na to co to znamená. Nikdy bych si tak ale netroufl opravovat reproduktor v normálních bednách. Jenže tohle nejsou závady reproduktorů od limitujícího zesilovače (pokud ho tedy nezaženeš úmyslně do velmi hluboké limitace)

platprd píše:A já sem zase opravoval desítky beden se spáleným vinutím, které bylo způsobeno zesilovačem s min doporučenou impedancí repro 4 ohmy a byly tam 8 ohmové bedny. Co s tím, neexistuje blbuvzdorná kombinaci, jak překvapivé :D Leda si nabastlit do výhybky pojistku! Ha zvítězili jsme! :D

Platprde, víš že lhát se nemá? Osmiohmové bedny na zesilovači s minimální zatěžovací impedancí 4 ohmy nevyčadíš pokud ho nezaženeš do limitace a tam to jako první odskáčkou výškáče, případně střeďáky a ty si doma se svým vybavením nenavineš a neopravíš. Ty fakt ne, tohle už chce přesnost a vybavení. Takže pokud jsi něco opravoval tak tím stylem že sis někde objednal náhradní díl a prostě jsi ho vyměnil. To ale umí každý.
Obecně to, že je v zesilovač v limitaci se dá uživatelsky kontrolovat mnohem snáze (hrubě orientačně sluchem a nebo lépe indikátorem limitace) než přetížení zesilovače s dovolenou minimální impedancí 8 ohmů, na který navěsíš bedny s menší impedancí. Tohle je něco, co se v reálu kontrolovat nedá. Leda tak v laboratorních podmínkách, dá se však předvídat že k takové situaci dojde. Pokud má někdo zesilovač s dostatečnou výkonovou rezervou tak se o 8ohm bedny na 4ohm (min) zesilovači nemusí bát o nic více než na tom 8ohm (min). Nejen proto doporučuji mít vždy dostatečnou výkonovou rezervu.
ThalesX
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod platprd 18. 12. 2016 22:53

Co to je za blbost?
jak se změní indukčnost vinutí, když odebereš horní dva závity ze dvou set (čili 1 %)?
to je jistě opravdu šíleně slyšet :D
jistě, že musíš tu cívku pak vypéct, pokud navíjíš novou, ale nevím proč bys to dělal když jenom odkroutíš dva závity.
OMG

-- 18. 12. 2016 23:59 --

O mrtvých jen dobře, ale například takový ledvinka navíjel běžně cívky za studena :) (dál bych to nerozvíjel, vzhledem k tomu co sem napsal na začátku téhle věty)
platprd
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod ThalesX 18. 12. 2016 23:03

A ten spoj, který má nějakou hmotnost ti tam bude držet co? Ta hrouda cínu kdybys takto opravoval třeba výškáč (v porovnání s průměrem vinutí) bude také prima. Jak se chová takové nesymetrické vinutí u pohonů typu underhung, které se u výškáčů obvykle používá asi víš ne? Nebo se bavíš o basácích? U basáků by nedošlo ke spálení posledních dvou závitů bez tepelného poškození celé cívky, takže by takováto "oprava" byla bezpředmětná. K tomu dojde leda když si cívka klepne o dno, ale za to nemůže 4ohm zesilovač, který krmí 8ohm bedny, ale něco úplně jiného. Zkus to nějak upřesnit ať řešíme něco konkrétního a ne obecné věci, které se dají těžko konstruktivně rozebírat.

P.S. - Co bys dělal s reprákem, který používá třeba zkratovací prstence?
ThalesX
VIP uživatel

Předchozí stránkaDalší stránka