od e1 21. 3. 2019 13:44
Je zaujímavé sledovať túto diskusiu. Niekto spätne písal, že v prípade sterea je ochudobnený o stredný kanál kde idú všetky dialógy. Je to blbosť. AVR pri 5.1 alebo lepšom vstupe v prípade zapojenia iba dvoch reproduktorov automaticky zabezpečí downmix a zvuk zo stredných kanálov pustí aj do dvoch reproduktorov. Samozrejme tomu AVR-ku treba povedať, že má zapojené iba dva reproduktory, ale to je väčšinou jeden z prvých krokov hneď po zapojení a spustení AVR, že mu poviete, že v akej konfigurácií sú reproduktory zapojené. Keď nejaký reproduktor odpojíte, alebo pripojíte nový, treba toto nastavenie zmeniť. Myslím si väčšina z nás to vie, len z niektorých príspevkov mám pocit, že nie všetci.
Takže ešte raz, AVR dobre vie, že nemá napr. stredný reproduktor a preto sa nestane to, že by ste pri 2.0 alebo 4.0 konfigurácií nepočuli dialógy vo filme.
Dokonca existuje skupina ľudí, ktorý preferujú sledovanie filmov v 4.0 alebo 4.1 konfigurácií, lebo im vadí, že keď vo filme sú čisto iba dialógy, tak im (takmer vôbec) nehrajú predné stĺpové repro a zvuk ide iba z jedného centrového. A ten sa samozrejme výkonom a schopnosťou ozvučiť celú miestnosť vôbec nechytá na pár stĺpových. Nemám to overené, ale má to svoju logiku.
Samozrejme nehádam sa v tom, že pre domáce kino je 5.1 a vyšší systém všeobecne lepší ako 2.0, ale iba za predpokladu že to nebude nejaké "low budget" domáce kino.
Mám totiž možnosť porovnať lacný 5.1 systém u kamaráta s 2.0 zostavou cez AVR u nás doma, a jeho systém sa kvalitou zvuku na ten náš jednoducho nechytá, nakoľko máme úplne inú triedu komponentov. Otázkou ostáva, ako by to u neho hralo, keby mal komponenty rovnakej triedy. A naďalej mi vŕta v hlave to, že so 4.0/4.1 systémom by to bolo lepšie ako s 5.0/5.1.
Každopádne, ak má niekto obmedzený rozpočet, určite stojí za to zvážiť kvalitnú 2.0 konfiguráciu oproti lacnej 5.1.
Inak ja sám teraz tiež uvažujem nad dokúpením centra, ale kým nebudem mať možnosť vypočuť si ten rozdiel, nebudem za to dávať peniaze. Zadné repro zatiaľ neriešim, lebo mám problém ich umiestniť a pravdu povediac, zatiaľ pri sledovaní filmov nepociťujem ich veľkú potrebu. Jediný prípad kedy som ich chcel veľmi mať, bolo keď som pozeral koncert Hansa Zimmera. Tam ten 5.1 zvuk mohol byť úžasný.
Ak máte niekto kvalitný 5.0/5.1 systém s AVR vpredu so stĺpovými reproduktormi, prosím otestujte sledovanie filmov s centrom a bez neho a napíšte nám skúsenosti. Ale prosím nezabudnite nastaviť na AVR správnu konfiguráciu reproduktorov a prosím spravte aj mikrofónovú kalibráciu zvuku pre danú miestnosť. Ďakujem.
Naposledy upravil
e1 dne 21. 3. 2019 14:01, celkově upraveno 1