rosswell:
Na daný centr (QA 3090i) existuje celá řada nástěnných držáků, včetně originálního - Q Acoustics 3000WB (WB = "Wall Bracket") k dostání za necelých 8 stovek i v ČR

Ten mám i já a maximální spokojenost.
tombas:
Svorky jsou úplně v pohodě, ty umístění na zeď vůbec nebrání. A co se týče zadních bassreflexů, tak jsem z toho měl z počátku taky trochu strach, ale po dlouhé a vyčerpávající diskuzi na toto téma s odborníkem z hifistudia + korespondenci přímo s výrobcem jsem byl ujištěn, že centr QA 3090i je dimenzovaný pro instalaci na stěnu a jakákoli slyšitelná degradace zvuku vlivem tohoto umístění je prakticky vyloučena. A z vlastní zkušenosti musím potvrdit. Je nutné zohlednit, jaká část zvukové stopy z centru vychází. Jsou to v naprosté většině dialogy, u kterých opravdu není nijak postřehnutelný negativní vliv blízkosti repráku ke stěně. Něco jiného je z tohoto repráku pustit nějakou zvukovou stopu s dominantní basovou složkou ... ale kdo by tohle dělal
Jinak tebou navrhované řešení s poličkou si nemyslím, že by bylo dobré řešení ... Já měl tuhle vizi taky chvíli, ale nakonec jsem ji zavrhl. Jednak (jak zmiňoval i rosswell) by ta polička musela být strašně hluboká (já se dostal na min. 35 cm hloubku, aby to mělo smysl) - a to je skutečně OHAVNOST mít něco takového ještě nad televizí ...
A druhá věc, která již u mě rozhodla do tohoto řešení nejít a u rosswella by to bylo podle fotky ještě markantnější. A to je výška společně s nemožností centr na poličce naklopit směrem dolů. rosswell má již dost vysoký ten TV stolek (oproti mně řekl bych tak +15 cm), navíc má dalších cca 20 cm mezeru z důvodu zavěšení TV na zeď. A pak samotná TV ... takže bych tipoval, že by se s poličkou dostal na výšku tak 160-170 cm od země a to si myslím, že taky není úplně optimální ...
Zatímco s diskutovaným držákem na stěnu si člověk může libovolně centr naklonit, čímž se zase o něco oddálí záda repráku od zdi (já to teď měřil a bassreflex mám přesně 5 cm od zdi; zatímco při scénáři s ohavnou poličkou hloubky 35 cm by byl bassreflex od zdi nějakých 12-13 cm maximálně). Takže dle mě je zavěšení centru na zeď mnohem lepší řešení jak z pohledu designu, tak funkčnosti