stavia sa nám byt a sme vo fáze klientských zmien. Keďže som v oblasti AV lama, chcel by som poradiť od ostrieľaných odborníkov. Nechcem tu poskladať finálne riešenie, skôr zistiť čo sa dá ako spraviť a čomu sa radšej vyhnúť aby som nevyskladal nejaký paskvil

Prikladám pôdorys bytu s drobnými úpravami, kde platí červená farba v zmenách dispozície.
veľkosti izieb sú cca (zľava doprava):
- detská izba 1 3100x3600
detská izba 2 3800x3300
chodba 4000x1000
kúpelka vpravo 2700x2200
kúpelka ložnice 1900x1700
ložnice 2800x3200
obyvak 4100x7000
Chcel by som v byte urobiť audio/video, pokiaľ by to išlo a má to nejaký význam tak multiroom audio.
Nie som si ale vôbec istý tým koľko reprákov do izieb potrebujem a kde všade ich potrebujem, napríklad netuším či má význam dávať nejaký reproduktor do chodby. Takisto neviem aké reproduktory a koľko ich mám dať do "detských" izieb. Rozmýšľal som zatiaľ o podhľadových reprákoch.
Viem určite že v obývaku chcem minimálne 5+1 pre domáce kino, s tým že tam bude TV aj projektor. Ložnicu chcem pripraviť tak aby sa tam dal použiť projektor prípadne TV. K tomuto sa mi zdal ako dobrý nápad AVR ktorý by mal možnosť dvoch zón (obyvačka a ložnice). Našiel som yamahu A3080 ktorá sa mi pozdáva tým že má pre prvú zónu dva hdmi výstupy (obyvačka TV a projektor) a pre druhú zónu jedno hdmi (ložnica projektor), čo by asi postačilo. Netuším ale ako takýto AVR funguje (zatiaľ som nebol nikde v showroome)... podľa toho čo som čítal mala by byť druhá zóna nezávislá na prvej (aspoň hdmi), ale ako je to s audiom? Viem prepojiť audio výstup z AVR do reprákov v ložnici?
Viem nejak využiť vyššie uvedené AVR na to aby streamovalo hudbu aj do reprákov v kúpelkách prípadne v deckých izbách?
Je dobrý nápad viesť všetky vstupy na audio káble do obyváku? Ak áno tak ako (husí krk)?
Ak by som chcel potom využiť zabudované repráky v detských izbách tak je nejaká možnosť prepínať medzi vstupom z obývaku a "lokálnym" vstupom kde by bola v detskej izbe nejaká zásuvka v stene (napríklad s jackovým vstupom)?
Čo sa týka audio káblov, aké použiť? Čo som sa zatiaľ dočítal tak sa používajú 2x2.5 prípadne 4x2.5 len sa v tom trošku strácam ktorý je na čo dobrý.
Čo sa týka HDMI káblov na čo si mám dávať pozor? Ja by som sa najradšej HDMI vyhol a použil vždy niečo ako chromecast pri danom zariadení (TV, projektor) ale neviem si predstaviť potom napojenie na reproduktory.
Inak montážne si to predstavujem nejak takto:
- Obyvák:
- 6x CAT6/7 kábel k telke - 4 využijem a 2 nechám ako zálohu keby som chcel TV v ložnici
2x CAT6/7 kábel k projektoru
1x hdmi kábel od tv k projektoru
Neviem ako ťahať káble k zadným reprákom rozmýšľal som nad husím krkom pod podlahou prípadne husí krk podhľadom spolu s hdmi??
- 2x CAT6/7 kábel k projektoru
1x hdmi kábel z obývaku (TV) k projektoru
Netuším ako ťahať káble k repro a tu by som chcel aj poradiť aké repráky použiť podhľadové vs nejaké nástenné
- 2x CAT6/7 kábel k pracovnému stolu
Netuším ako ťahať káble k repro a tu by som chcel aj poradiť aké repráky použiť podhľadové vs nejaké nástenné
- Zrejme len po jednom repráku ale netuším ako ťahať káble a aké repráky, asi by mali byť hlavne určené do vlhkého prostredia.
budget by som chcel zastropovať na 150000 CZK (av receiver prípadne iná krabička, repráky, kabeláž).
vopred ďakujem za každú radu.