Pavlos23 píše:rejca: V čem je ten Mesh odlišný od druhého routeru který bych mohl dát třeba do přízemí? Díky
V kostce, smartphony se drží wifi velmi dlouho - je to z důvodu energetických úspor a hlavně asi lemplostí tvůrců FW (oni se tak často totiž chovají i NB). Připojíš se k wifi v patře, sejdeš dolů, kde je ještě malý (a nepoužitelný signál) a dochází k přepnutí na silnější wifi až po velmi dlouhé době. Řídí si to samo zařízení kdy. Ten interval je různě dlouhý, někdy v řádu minut, někdy se to automaticky na silnější nepřepne nikdy. Což je velmi pro zlost. JIndy vejdeš do domu a připojí tě to na slabší signál. A to i když se sítě jmenují stejně (z obou AP).
WIFI Mesh funguje jinak, tam jednotlivé wifi satelity tvoří celistvou síť a řídí si přepínání klientů sami. Zkoušel jsem jak TPLink Deco, ubiquiti, ale i Mikrotip Capsman.
Na doma pro 2 - 3 (a nakonec proč ne i 4 - 5) satelity je jasnou volbou TPLink (či jiná značka). Relativně levný, člověk nemusí mít další kus hw (ubiquiti controler, co žere další proud). Mikrotik je pro IT nadšence nicméně také nefungoval ideálně (ale je to už rok a půl co jsem to zkoušel, třeba nové verze fungují líp). Co doporučuji, propojit to ethernetem. Nebo mají i verze s oddělenou WIFI sítí pro propojení, ale to je další potencionální zdroj rušení.
Výhodou wifi Mesh je hlavně i v tom, že člověk může soustředit 5GHz wifi spoje do míst kde potřebuje. V okolních místnostech, kde router není ještě buď 5GHz dostačuje a nebo ho pokryje na útlum přívětivější 2,4GHz. Nebo se to řeší více stanicemi. Pokrývám momentálně RD jen dvěma, třetí mám v záloze na zahradu.
Deco je tak malé, že se dá vrazit i na skříňku v chodbě, skoro kamkoliv. A není to taková velká lampa jako ubiquiti.
Nicméně toto je odpočka k tématu a doporučuji jiný server.
-- 14. 9. 2019 03:33 --bilak píše:
Popravde radšej by som dostal nejaké rady k tomu ako urobiť to audio/video s tým nemám žiadne skúsenosti. Aké káble ťahať pre audio, po akých reprákoch pozerať, aký receiver, ako tie repráky umiestniť...
Jak bych to řešil já...
Obývací pokoj: Sestava 5.1 pro filmy (předpokládám, že se na ně koukáte). Jaká? dle cena výkon a peněz co na ni zbydou. TV (dle rozměrů 65" - 75"). Případně místo plátno s projektorem. Ale myslím si, že dané TV už udělají kinoefekt taky a je to mnohem univerzálnější řešení i pro TV. TV kvalitní QLED, prémiové LED či OLED - zase dle ceny. AV reciever + 5.0 nebo 5.1 audio. Natáhnout káble dozadu na repro. Výhoda: slušné ozvučení filmů. Nevýhoda: za dané peníze ne až tak kvalitní stereo produkce.
Kuchyň: Určitě to bude chtít nějaké audio (rádio, písničky, streaming hudby). Já bych to řešil nějakou mikrověží s napojením na DLNA. Tj. ethernet, nouzově wifi. Např. Toshiba má hezké modely.
Ložnice: Vykašlal bych se na produkci filmů. V ložnici se má spát, či dělat ještě zajímavější věci než koukat na filmy a seriály. Určitě přípojku na audio zařízení. (Hudba je naopak vítána). Opět může stačit kvalitnější mikrověž (Toshiba, Denon). Případně stereo reciever a stereo repra.
Pokoje: Opět audio, ale klidně i menší TV dle požadavků a priorit.
Koupelny, záchody: Tam bych se na audio řešení vykašlal. Kdo chce poslouchat (v koupelně stejně hučí voda atd.) může si vzít např. bluetooth repro.
Natáhl bych naříč bytem rozvody na DVB-T2/FM/DAB. Denony, ale i Toshiby a další značky mají napojení na DLNA (hudba na NASu). Pak můžou být dva ethernety v pokojích málo: PC, TV, Věž (kdo víc co v budoucnu, raději řešit tohle místo 5e/6a)... Raději 4x CAT.
Soustředit to do jednoho bodu, Racky nemusí být velká krabice, dělají se i úzké. Nicméně při daném počtu zásuvek to vidím aspoň na klasické 12U (patchpanel, switch, NAS, ale i koaxy). Po jednom koaxu se nechá přenést DVB-T2/FM/DAB... Kam to schovat netuším.
Multiroom repra. Nejsem moc velkým příznivcem, v každém pokoji chce většinou každý poslouchat něco jiného a stejně do ložnice člověk chodí až večer...
Existují ještě pěkná zařízení, jako např. Raspberry Pi s Volumiem, které se nechá ovládat mobilem a i pro hloupější reciever/zesilovač či mikrověž (digitální/analogový vstup) se pak nechá udělat kvalitní síťový přehrávač za pár korun (ideálně opět připojit na ethernet). Tak se třeba z Denonu M41 nechá udělat kvalitní síťová věž...
Ano jsem příznivcem klasických audio zařízení a nelíbí se mi jen bluetooth repra s tím, že člověk furt musí řešit streaming z mobilu. Klekne baterka, nehraje. Zapomene mobil v autě, nehraje... Vybije se baterka nehraje... Navíc bluetooth je bluetooth, audio nikdy nebude tak kvalitní jako lokálně. (aspoň s kodeky které teď jsou).
P.S. v daném bytě bych to viděl na 2x WIFI MEsh, jeden obývací pokoj (aby tam byl plný wifi 5GHz). Druhý chodba vstup do koupelny, který pokryje oba pokoje, ale nebude ani v jednom pokoji. Na jeden router už to není optimální...