rozhodl jsem se definitivně opustit multikanál a jít cestou sterea. V té souvislosti bych měl na vás pár dotazů, abych měl jasno v tom co můžu očekávat.
První problém, všechny filmy, seriály a koncerty mám jen v multikanálu, že přijdu o zadek je mi jedno (už jsem ho stejně odebral), že přijdu o střed mi jedno není, ale asi nezbývá než se s tím smířit, stereo receiver s podporou středu zřejmě ani neexistuje.
Moje aktuální sestava je již trochu postarší AVR Onkyo TX-SR507, MMC WDTV live, repro Quadral Ascent 90 a plazma Panasonic. Jak hudbu tak filmy pouštím aktuálně přes MMC kde mám připojený HDD přes USB.
Ze stereo receiverů zvažuju Onkyo TX-8270, Yamaha R-N803D a aktuálně mě zaujal Marantz PM7000N, který je nejdražší, ale jsem mu celkem dost nakloněn, obzvláště po tom co Yamaha celkem podražila... První věc co mě mrzí, že ten Marantz nemá automatickou kalibraci dle poslechové místnosti (na to jsem zvyklý z aktuálního AVR Onkyo). Nastavit to snad dle návodu zvládnu i sám, ale... Druhá věc co řeším – potřebuji HDMI? (Marantz nemá) Někde jsem to tady už jednou četl ale znovu už asi nenajdu... takže co za výhodu mi HDMI přináší teď nebo v budoucnu?
Co požaduju, aby to fungovalo jako doposud, tzn. budu moct přes bedny hrát jak z TV, tak z MMC, tak případně něčeho dalšího. No a SAMOZŘEJMĚ předpokládám, že ve stereu dojde k podstatnému zlepšení

Další věc na kterou jsem narazil - až při čtení příspěvků zde mi došlo, že stereo receiver nemá (logicky) kodeky pro multikanálový zvuk. Čili do té doby jsem si myslel, že zvuk na stereo převede samotný receiver. Teď už vím, že to musí udělat TV, případně MMC. Dotaz zní – mám počítat s tím, že při tomto převodu dojde i ke snížení kvality zvukové stopy? Nebo je to jednoduchý převod 5.1 -> 2.0 a kvalita se nemění? A pokud je původní stopa ve stereu (hudba), nebude to pak zbytečně taky převádět „znovu“ do sterea a tím i degradovat? A dá se to vůbec říct obecně nebo je to přístroj od přístroje jiné?
Díky!